sâmbătă, 18 iulie 2020

Tehnologia 5G, înlocuitor al DVB-T2 în distribuția terestră a televiziunii?

Conform unui sondaj recent la care au participat diverși radio-difuzori, 82% dintre aceștia consideră că rețelele 5G vor înlocui în cele din urmă distribuția tradițională a televiziunii prin DVB-T/DVB-T2, ca modalitate preferată a telespectatorilor de a viziona conținut tv recepționat terestru. Peste o treime (37%) dintre acești respondenți se așteaptă ca fenomenul să debuteze în 1-2 ani.
Sondajul, realizat pentru specialiștii în producție virtuală de la compania media Nevion, a relevat totuși că 10% dintre respondenți anticipează că va dura mai mult de 3 ani până când tehnologia 5G va fi mai utilizată pentru televiziune terestră decât serviciile tradiționale DVB-T/DVB-T2. Totuși, marea majoritate (94%) a radio-difuzorilor cred că tehnologia 5G va crește consumul de conținut media.

Întrucât un număr tot mai mare de telespectatori preferă streaming-ul tv online în dauna recepției televiziunii liniare difuzate prin metode clasice, posibilitățile tehnice pe care le oferă tehnologia 5G vor ajuta la satisfacerea acestei preferințe.

Nevion sugerează că tehnologia 5G poate furniza servicii tv nu doar pentru dispozitivele mobile, ci și pentru televizoarele de acasă: „Acesta ar putea însemna că tehnologia 5G va modifica în viitor atât preferințele telespectatorilor de acasă, cât și ale celor aflați în mișcare, care vor alege receptia 5G în dauna distribuției digitale terestre prin DVB-T2. Pe termen lung, este probabil ca tehnologia mobilă 5G să devină modalitatea standard de livrare a televiziunii terestre. Cu toate acestea, este de așteptat ca atât tehnologia DVB-T2, cât și distribuția prin 5G să coexiste pentru o perioadă rezonabilă de timp".

Nevion observă că există deficiențe clare în ceea ce privește capabilitățile actuale ale tehnologiei mobile în comparație cu tehnologia DVB-T2, aceasta din urma fiind foarte optimizată pentru distribuția digitală de televiziune liniară.

Aceste opinii privind tehnologia 5G ca mijloc principal de distribuție a conținutului TV sunt reflectate în rezultatele cercetării. Jumătate (50%) dintre radio-difuzorii chestionați consideră că provocarea cea mai mare în utilizarea tehnologiei 5G pentru distribuția tv va fi generată performanța rețelei și problemele de acoperire (42%), dar și de problemele de fiabilitate (26%) și de securitate a rețelei (22%).

Cu toate acestea, sondajul a relevat optimismul radio-difuzorilor în privința potențialului utilizării tehnologiei 5G în producție, 95% dintre radiodifuzori considerând că vor adopte tehnologia 5G în acest segment în următorii 2 ani.

De abia am inceput sa testăm 5G, dar radio-difuzorii au observat deja valoarea potențială a acestei tehnologii. Totuși, este prea devreme să spunem exact în ce etapă a lanțului de producție și/sau distribuție va fi mai valoroasă această tehnologie. Ca atare, radio-difuzorii care distribuie televiziuni prin sistem DVB-T/ DVB-T2 vor trebui să colaboreze cu experții pentru a urmări evoluția capacităților de difuzare tv prin 5G”, concluzionează Nevion.

De reamintit că specialiștii care au realizat proiectul "5G Today" au pus deja în funcțiune (din 4 decembrie 2018) un transmițător fabricat de germanii de la Rohde & Schwarz, care a inceput să emită în 5G (în orașul Wendelstein) televiziunea radio-difuzorului public bavarez BR.


12 comentarii despre subiectul „Tehnologia 5G, înlocuitor al DVB-T2 în distribuția terestră a televiziunii?”:
Anonim

Tehnologia evoluează atât de repede încât este greu de anticipat ce va urma. Dar sigur va fi un pas înainte.

Anonim

Nu este necesară 5g terestru ,in Romania s-au cheltuit prea mulți bani pe dvb T2,întrebați oriunde in țara asta ,cine are antena dvbt 2 ,10 % maxim,și aceia sunt pasionați amatori.

Anonim

Ba este necesar, prin 5G nu iti mai trebuie antene exterioare sa îți montezi pe casă, nu mai trebuie câte un emițător DVB-T2 pentru fiecare pachet de 5-10 canale, se pot transmite mii de canale prin aceeași antena 5G, că nu le vezi pe toate similar, ci se consuma bandă de transmitere doar pentru televiziunea pe care o vezi in acel moment. In viitor DVB-T2 va fi înlocuit de transmiterea prin IP terestră.

Anonim

Cand au terminat si românii de implementat dvb-t2 apare si se dezvolta 5Gul

Anonim

Stai liniștit, că alte state europene inca emit DVB-T, nu DVB-T2, nu suntem in niciun caz la coadă in privința tehnologiei de emisie, ci doar a numărului de canale, iar 5G ar putea ajuta in această privință.

Anonim

Tehnologia 5G nu v-a face față unei utilizări excesive, așa că DVB-T2 v-a rămâne. Iar când se va face un pas înainte, va fi mai curând un DVB-T3 decât 5G

Costas

Anonim, ai uitat sa spui de ce 5G nu va face față unei utilizări excesive unidirecționale de emisie tv. Se uzează undele sau de ce? Le va veni greață că pe aceeași antenă emițătoare vor putea transmite 100 - 300 canale prin 5G și nu doar 5-8 televiziuni, cum e prin DVB-T2? Pe ce studii, calcule și experimente pe care nu le-ai făcut, dar pe care cei care vor sa implementeze ideea - și deja e implementată experimental de câțiva - le-au făcut științific, îți bazezi afirmațiile?

Anonim

in urmatorii 20-30 de ani, vom fi la discutii cu hologramele

Unknown

Transmisia T2 a incetat in Romania pe 15 septembrie 2021,Costila aut,Baneasa aut,toate au incetat ,investitie lipsita de sens,asteptam 5G noua tehnologie din 2025, se pare ca banda uif va ramane pentru radio,lumea se schimba dar Melcul nu a ajuns prea departe.

Anonim

Nu a încetat nimic.

Anonim

@Unknown Transmisia DVB-T2 nu a incetat. Doar daca un releu nu transmite semnal DVB-T2 nu inseamna ca in toata tara s-a intrerupt emisia terestra. Sunt probleme tehnice cu releul respectiv. Si la mine in zona s-a mai intamplat sa se intrerupa dar foarte rar si avaria a durat cateva ore.

Unknown

Sursa sigura in Japonia a inceput teste cu holograme, o tehnologie noua cu fascicule raze x proiectate in spatiu aplicate cu o rezonanta spatiu timp estimate la logare la 2 mil secunde, am un prieten care lucreaza acolo, maxim 15 ani vom avea dispozitive conectate la holograme.Momentan se lucreaza la parametrii de lucru spatiu, timp,aplicare,efecte speciale, pentru oamenii de rand e SF,dar tehnologia curge intr-un ritm ametitor.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile