joi, 17 martie 2022

Povestea mamuților găsiți în albia preistorică a Tamisei, la Viasat Nature

Documentarul Attenborough și Cimitirul mamuților poate fi urmărit sâmbătă, 19 martie, ora 19:00, la Viasat Nature, anunță televiziunea printr-un comunicat remis către HD Satelit România.

În 2016, un cuplu care se plimba în jurul unei gropi de pietriș proaspăt săpate chiar la marginea localității Swindon, Anglia, a descoperit cu surpriză vârful ieșind din pământ al unui uriaș os fosilizat al femurului unui mamut. Sally și Neville Hollingworth, ambii vânători amatori de fosile, au făcut descoperirea vieții – un cimitir de mamuți, chiar în vechea albie preistorică a râului Tamisa. 

Vrăjit de vânătoarea de fosile încă din copilărie, Sir David Attenborough se alătură biologului Prof. Ben Garrod și unei echipe de arheologi și paleontologi pentru cercetări amănunțite.

Cum au ajuns acolo acești mamuți?

Steven Zhang, expert în evoluția mamuților, examinează dinții de mamut găsiți la fața locului, sugerând posibilitatea ca aceștia să fi aparținut mamuților de stepă - o specie de mamuți străvechi care a existat înainte de mamuții lânoși. Echipa de arheologi a găsit, de asemenea, zimbri de stepă din Epoca de Gheață, oase de urs brun și alte mamifere preistorice. Dar pentru a afla mai multe despre condițiile de mediu la momentul în care mamuții se plimbau de-a lungul râului, ei apelează pentru indicii la cochilii de melc minuscule, dar perfect conservate.

Ar fi putut oasele de mamut să fie aduse acolo de ape? Ei bine, o examinare atentă a sedimentelor sugerează altceva – râul pare să fi înaintat lent, acoperind oasele cu nămol. Datarea în laborator a probelor de sol sugerează că situl datează de aproximativ 215.000 ani, dintr-o Epocă de Gheață îndepărtată despre care știm foarte puține. Pe măsură ce echipa găsește mai multe unelte de piatră alături de oasele de mamut, devine clar că aceasta este o descoperire ce apare o dată la o generație, deschizând o fereastră unică în Marea Britanie preistorică.

Cine erau cei capabili să vâneze mamuți?

Pentru a vedea cum au fost realizate aceste unelte antice de piatră, David îl întâlnește pe Karl Lee, cioplitor în silex ce a devenit maestru în acest meșteșug străvechi. Iar de la profesorul Nick Ashton, de la British Museum, Attenborough află că umanoizii au ajuns pentru prima dată pe teritoriul Marii Britanii în urmă cu aproape un milion de ani. Ei au supraviețuit condițiilor extreme ale erei glaciare vânând, folosind piei de animale și făcând focul. Cel puțin patru specii de oameni au ocupat aceste locuri.

Dovezile sugerează că speciile umanoide care au fabricat uneltele de piatră de la fața locului au fost neandertalieni și, analizând niște urme minuscule descoperite pe unul dintre oasele de mamut, experții bănuiesc că aceste animale erau vânate și, odată măcelărite, erau aruncate în acest loc.

Urmăriți povestea acestei descoperiri sâmbătă, 19 martie, ora 19:00, la Viasat Nature.

Titlul original: Attenborough and the Mammoth Graveyard

Nr. de episoade: 1 x 60 min

Genul filmului: Documentar/ natură/ istorie

Anul: 2020


Despre Sir David Attenborough

Sir David Attenborough este prezentator englez, biolog, istoric natural și autor, bine cunoscut pentru că a scris și a prezentat cele nouă serii documentare de istorie naturală din colecția Life, un studiu cuprinzător al vieții animale și vegetale de pe Pământ.

Fost director de programe pentru BBC în anii 1960 și 1970, ca narator și autor Attenborough are o filmografie ce se întinde pe șase decenii. Ea include Zoo Quest, Natural World, Wildlife on One, franciza Planet Earth, The Blue Planet și continuarea acesteia.

În timp ce lucrările sale anterioare s-au concentrat pe minunile lumii naturale, în ultimii ani, el a pledat pentru restabilirea biodiversității planetare, limitarea creșterii populației, trecerea la energie regenerabilă, atenuarea schimbărilor climatice, reducerea consumului de carne și rezervarea mai multor zone pentru conservarea naturală.


Niciun comentariu despre subiectul „Povestea mamuților găsiți în albia preistorică a Tamisei, la Viasat Nature”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile