sâmbătă, 25 ianuarie 2014

Zăpada de pe antena de satelit și metode de prevenire a depunerii acesteia

Zăpăda depusă pe antena de satelit deteriorează puternic nivelul semnalului recepționat, mai ales prin dereglarea unghiurilor de reflexie sau prin absorbția semnalului ori chiar eliminarea totală a capacităților de reflexie ale reflectorului parabolic.

Aceasta zăpadă trebui indepărtată din timp, mai ales că dacă este lăsată o perioadă mai indelungată, se poate transforma in gheață, care se lipește de antena și devine mai greu de curățat. O atentie deosebita trebui acordată si LNB-ului, precum si depunerii exagerate de zăpadă pe bratul de sustinere al acestuia.

Personal folosesc o mătură cu peri deși și lungi, din material sintetic moale, pentru a curăța de zăpadă antena de satelit, fiindcă am acces la antenă ( antena este situată la nivelul geamului ). Uneori am mai folosit si apă caldă, pe care o turnam dintr-un vas, pe reflectorul antenei, când nu mai puteam îndepărta gheața.

Dar cum procedezi când antena e amplasată în locații mai greu accesibile ?

Există unii pasionati care au brevetat sisteme automate si mult mai sofisticate de prevenire a depunerii zăpezii pe antena de satelit, de exemplu cu incălzire electrică în mod controlat, cu microunde sau cu jet de aer cald.

Exista astfel de sisteme de încalzire a reflectorului antenei ( offset sau parabolic ) și in comert. De exemplu, puteți caută pe internet astfel de sisteme de încălzire, folosind expresia "satellite dish heater".

Desigur, eu voi rămâne la metoda de curățare a antenei cu mătura. Dar poate v-am dat câteva idei ale unor profesioniști ai subiectului. Sau poate aveti dvs. alte metode mai bune. :)


12 comentarii despre subiectul „Zăpada de pe antena de satelit și metode de prevenire a depunerii acesteia”:
nicu

stie cineva motivul de ce nu receptionez satelitul 16 grade est?, am un sistem de 4 lnb, receptionez 13 Est, 19 est, 1 si 5 West, am incercat dar 16 nu intra oricat m-am chinuit, E vreo posibilitate sa reusesc?

Anonim

Nu ai pozitie corecta la LNB-ul de la 16 grade, din cauza ca e prea aproape de LNB-ul de 19,2 grade si il incomodeaza unul pe altul, tu neobținând pozitia corectă pentru focalizarea semnalului pentru 16 grade, asta in caz ca ai suport corect pentru 2 LNB-uri la distanta de 3,2 grade. Poate la antena de 110 cm poti folosi LNB-uri normale, dar daca ai o antena mai mica, sa zicem de 80 cm, iti trebuie LNB-uri slim, mai inguste, sa le poti orienta corect pentru doi satelit asfel de apropiati, sa nu se incurce unu pe altul. Scoate LNB-ul de pe Astra 19,2 si monteaza pe cel de 16 si vei vedea ca vei gasi pozitia corecta la cel de 16 grade, dar nu vei mai reusi cu 19,2 grade. Deci iti trebuie pentru respectivele doua pozitii LNB-uri slim, mai inguste.

Sa revenim la subiectul articolului, cu zapada de pe antene, ca asta se discuta aici. Are cineva idei de curatare sau de prevenire a depunerii zapezii ? Cele din articol sunt foarte interesante si profesioniste, dar as vrea ceva mult mai simplu de realizat si eventual la fel de sigure, din experienta dvs.

Anonim

O umbreluta poate? Pusa sub streasina incat sa nu fie totusi afectat semnalul?
Eventual montata intr-o zona unde nu este favorizata depunerea de zapada. Satelitii sunt spre sud, crivatul vine din nord.
Antena din fotografie nu e tip offset. Alea offset sunt mai verticale si nu prea se depune zapada pe ea.
Am LNB slim (foarte ingust si nu se depune decat putin pe carcasa). Culmea am incercat peste 5 LNB-uri si asta slim asigura cel mai bun semnal. Ma asteptam ca LNB-uri normale sa aiba semnal mai bun.

O solutie ca sa nu se depuna zapada poate acoperirea cu o folie. Stiu ca la raderele meteo antena este introdusa intr-un fel de glob si nu cred ca afecteaza prea mult semnalul. N-am incercat sa vad daca afecteaza semnalul la semnalul de satelit. Folia aceea trebuie sa fie cumva ca un acoperis vertical abrupt ca sa nu se depuna zapada pe ea.
Pus deasupra cosului de fum... aerul cald va topi orice zapada si va afuma LNB-ul.
Asta e ce mi-a venit in cap acum. Poate facem un brainstorming.... ;)
Probabil solutiile profesionale sunt cele din articol.. dar improvizam si eu... ;)
Weekend placut..

Anonim

O idee traznita dar netestata: Dat cu ulei antena si LNB-ul. Poate asa aluneca zapada si nu se mai depune. Acoperita cu teflon pe care nu prea se lipeste nimic.

Sau cu un spray special care nu permite apei ori altor lichide bazate pe apa sa se lipeasca.
http://www.ted.com/talks/mark_shaw_one_very_dry_demo.html
La minutul 4:14 spune ca poate fi folosit si ca protectie anti-inghet.
E vorba de un spray bazat pe nanotehnologie.
Citez din descrierea oficiala:
"Mark Shaw prezintă Ultra-Ever Dry, un strat acoperitor hidrofug care se comportă ca un scut surprinzător de puternic împotriva apei și materialelor bazate pe apă. La nivel nano, spray-ul acoperă o suprafață cu o umbrelă de aer, încât apa ricoșează. Vizionați sfârșitul surpriză de două minute. "

Anonim

Intersant subiect si comentarii. Vin si eu cu o idee. Se pot folosi siteme de alea antiinghet pentru jgheaburi si acoperis, dar sunt cam scumpe si consuma cam mult. De exemplu unele din astea:

http://www.romstal.ro/sisteme-degivrare-c2718

Anonim

recomand degivrant de aviatie

Anonim

Nu ai vazut ca nu sunt bune ? :))

Romanian Dreambox Info

Ideea este urmatoarea!! indiferent de, metoda folosita pentru indepartarea zapezii/ghetii de pe antena, trebuie actionat imediat ce se depune, si asta deoarece, o, cantitate mare depusa neinlaturata la timp va deteriora elevatia antenei perturband si mai rau semnalul si necesitand o noua reorientare/pozitionare a, antenei ceea ce nu este prea placut pe timp de viscol.

Anonim

o alta metoda pentru cei cu h-h ar fi mutarea pana la limite a motorului....

Anonim

Eu de obicei fac focu' sub ea si se rezolva.

got

Se rezolvă de tot...

Anonim

offsetul e mai bun

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile