marți, 11 noiembrie 2014

Noi precizări privind televiziunea digitală terestră în România

Implementarea televiziunii digitale terestre va reprezenta o investitie de 100 milioane euro ( anterior se precizase un cost de 60 milioane euro ), au declarat oficialii Societatii Nationale de Radiocomunicatii ( care a castigat realizarea proiectului ) pentru HotNews.ro, arătând că televiziunea digitala terestra va putea fi receptionata la sfarsitul anului 2016 de aproximativ  90% din populatia tarii. In prezent, 5% din populatia Romaniei utilizeaza acest sistem de receptie terestra, dar in sistem analogic.

Diferenta de cost a fost explicata de catre reprezentantii SNR: "Directorul General al SNR a declarat ca investitia necesara pentru proiectul DVB-T2 a fost estimata la o valoare de circa 60 mil Euro, referindu-se la valoarea echipamentelor si serviciilor, fara costurile de finantare. Valoarea totala a proiectului din anuntul pe SEAP a fost estimata la aproximativ 100 mil Euro si include costurile de finantare si valoarea TVA. Investitiile anterioare facute de SNR au fost facute pentru modernizarea infrastructurii societatii in cele doua mari sectoare de activitate, respectiv broadcasting (radio si TV) si comunicatii electronice. Modernizarea sectorului de televiziune, in perioada 2005-2008, a tinut cont de dezideratul televiziunii digitale, respectiv ca toate echipamentele de emisie de mare putere sa fie upgradate, ulterior, la sistemul de televiziune digitala DVB-T. Intarzierea reglementarii introducerii televiziunii digitale in Romania, din cauze exterioare SNR, a condus la aparitia si maturizarea unor sisteme de televiziune cu o capacitate de transmisie marita cu 40-60% dupa anul 2010, respectiv standardul DVB-T2. Posibilitatile de transmisie au crescut de la 6-8 canale la 12-14 canale de televiziune digitala in format SD. Cand toate aprobarile necesare pentru proiect vor fi date, SNR va incepe procedurile pentru licitatia de achizitie a echipamentelor si serviciilor. Noi speram ca acest lucru sa inceapa cat mai curand posibil. Finantarea va fi printr-un credit furnizor, cu o perioada de rambursare de 10 ani - perioada de valabilitate a licentei."

"Programele transmise pe MUX-ul 1 vor fi necriptate, in conditiile impuse de licenta, si vor apartine atat SRTv, cat si posturilor private care vor primi licenta de program de la CNA. Capacitatea acestui MUX este de 14 programe SD sau o combinatie de canale SD, HD. Programele transmise pe cele doua MUX-uri comerciale vor urma politica posturilor private, singurele abilitate sa stabileasca regimul acestora (free to air sau cu plata). Bineinteles, toate aceste posturi vor trebui autorizate de CNA. Conform licentei, primele transmisii digitale vor incepe dupa 17 iunie 2015. Cu acordul ANCOM ele pot incepe si inaintea acestei date. Acest acord inca nu exista. In ceea ce priveste pachetele TV transmise, nu putem furniza date in acest stadiu. Vom putea da informatii amanuntite dupa semnarea contractelor comerciale. Planificarea exacta a implementarii proiectului pe localitati o putem face doar dupa negocierea si semnarea contractului de furnizare echipamente si servicii, planificarea lucrarilor fiind subiect de negociere a contractului de furnizare. Oricum, emitatoarele vor intra in functiune etapizat, incepand cu 17 iunie 2015, concomitent in 4 mari regiuni din tara, respectiv Bucuresti - Muntenia, Iasi - Moldova, Cluj - Transilvania, Timisoara - Banat. In ceea ce priveste pretul contractelor comerciale intre SNR si televiziuni, acesta va fi confidential si va rezulta din negocieri. Pretul platit de populatie pentru receptia programelor MUX-ului 1 este de '0' lei. Pretul programelor televiziunilor private de pe MUX-urile comerciale va fi stabilit de acestea", a mai precizat directorul SNR.

"Fiecare telespectator va plati o singura data pretul set top boxurilor, necesare receptiei in format DVB-T2, daca nu au receptoare cu acest sistem instalat. SNR este demult un furnizor in piata de internet si telefonie. Un serviciu triple pay este la indemana. In ceea ce priceste costurile echipamentelor necesare receptiei DVB-T2, Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA), o asociatie patronala non-guvernamentala si non-profit, care reuneste principalele societati de radio si televiziune din Romania, a afisat pe site-ul propriu detalii in acest sens", explică directorul Societatii Nationale de Radiocomunicatii.

Asadar, conditiile receptiei televizunii digitale terestre vor fi:

 - Televizor cu receptie digitala marcat cu indicativul DVB-T2 (Digital video broadcasting terestrial 2) si nu cu alte indicative precum DVB-T, TNT, HD READY sau HD TV). Pretul televizorului poate incepe de la 300 Euro.
- Alternativ, orice alt tip de televizor la care se poate cupla un set top box DVB-T2, fiind necesara si achizitia unui asemenea set top box la un pret care variaza in jurul a 30 Euro.
- Antena clasica sau antena pentru receptie digitala de camera sau de exterior care se poate achizitiona la pret in jur de 10 euro.
- Existenta semnalului DVB-T2 in zona de receptie. Informatii despre existenta semnalului vor putea fi obtinute prin consultarea hartii de la http://www.dvbtmap.eu/ sau a hartilor care vor fi publicate de ANCOM sau CNA. Existenta semnalului depinde si de ecranarea care ar putea fi produsa de obstacole (cladiri, munti) care se afla intre emitator si locul receptiei cu antena.


8 comentarii despre subiectul „Noi precizări privind televiziunea digitală terestră în România”:
Anonim

greu fff greu,am mai imbatrinit cu 5 ani si mai imbatrinesc cu inca 100 ani

Anonim

In toata europa in ITALIA , SPANIA , MAREA BRITANIE , FRANTA , TARILE NORDICE POLONIA , ETC . functioneaza perfect DBV-T simplu , inclusiv toata america . Numai noi suntem pe invers de cat restul lumii

Anonim

Adevarat spus, ne-am saturat sa dam bani din buzunarul nostru ca de fiecare data ne amendeaza UE,GATA AJUNGE!!!

Anonim

sa inceapa transmisiile DVB-T

Anonim

Nu vor incepe transmisii DVB-T, nu ati inteles nici pana acum ? Televizoarele DVB-T nu vor fi compatibile, din cauza ca vor incepe transmii DVB-T2, iar cele DVB-T experimentale actuale vor inceta.

DIDI

mai multe sanse sunt sa fie in Romania un cutremur de peste 7 grade decat sa avem vreodata transmisii digitale terestre

Anonim

Exista deja transmisii digitale terestre in Romania, mai informeaza-te. Eu receptionez la Bucuresti de multi ani mai multe canale transmise DIGITAL terestru. Iar Bucuresti e in Romania, nu e in alta tara. Deci exista transmisii digitale in Romania.

Anonim

la chimicate normal ca se receptioneaza

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile