joi, 20 decembrie 2018

Elveția renunță la televiziunea digitală terestră. Este începutul declinului acestui sistem de transmisie tv?

În luna mai a acestui an, radio-difuzorul public belgian VRT a anunțat că transmisiile DVB-T gratuite vor fi oprite în luna decembrie 2018. Canalele VRT rămân disponibile pe platforma cu plată (9,95 euro/lunar) "Antenne TV", în DVB-T2. Decizia a fost motivată prin "schimbarea modului de consum a conținutului media". Doar câteva luni mai târziu, în urma referendumului "No Billag" (care propune eliminarea taxei tv obligatorii), radio-difuzorul public elvețian SRG SSR a anunțat că va opri transmisiile de televiziune digitală terestră, începând cu anul 2019.

Luând în calcul aceste decizii din Elveția și Belgia, se poate concluziona că televiziunea digitală terestră a început să intre în declin. Cu toate acestea, înainte de a ne grăbi să constatăm începutul decăderii acestui sistem, EBU (Uniunea Europeană de Radio și Televiziune) consideră ar trebui să analizăm cu atenție contextul din cele două țări, dar și tendințele europene, și prezintă contra argumentele sale.

"Analizând datele, observăm, în ceea ce privește televiziunea, că Belgia și Elveția sunt foarte asemănătoare. În ambele țări, tehnologia de distribuție tv a fost, din punct de vedere istoric, televiziunea prin cablu, fiind acum înlocuită treptat cu tv prin protocol IP. În ambele țări, televiziunea prin cablu și tv prin protocol IP ajung la peste 90% dintre locuințe, ca mod principal de recepție, urmată de satelit și de televiziunea digitală terestră. Aceasta din urmă nu a depășit niciodată procentul de 5%, ca mod principal de recepție, nici în Belgia, nici în Elveția, ceea ce reprezintă un procent foarte mic de locuințe", explică EBU.

"Asemănările dintre Belgia și Elveția continuă în privința infrastructurii de televiziune. Belgia și Elveția sunt în primele patru țări cu acoperire teritorială de televiziune prin cablu. De fapt, infrastructura de cablu tv din Belgia are o acoperire de peste 95%, în timp ce în Elveția depășește 80%, ambele țări având o acoperire peste media europeană de 45,1%. Pe baza acestor informații statistice, se conturează contextul din aceste două țări și devine mai ușor să înțelegem de ce au fost luate aceste decizii. În Belgia și Elveția, sistemul tv digital terestru nu a avut niciodată succes. Oprirea serviciului influențează doar un număr limitat de locuințe (nr: aproximativ 200000 locuințe în total, care folosesc în principal acest sistem pentru recepția pe un al doilea sau al treilea tv; doar 64000 de locuințe folosesc acest sistem digital terestru ca modalitate principală de recepție tv). Cele mai multe, dacă nu chiar toate locuințele afectate, pot beneficia de platforme alternative (cum ar fi cablul tv, rețelele tv prin protocol IP sau recepția prin satelit), care asigură continuitatea recepției și îndeplinirea obligațiilor serviciului public de televiziune", argumentează EBU.

"În timp ce în Belgia (sau cel puțin în Flandra) și în Elveția radio-difuzorii publici au optat pentru oprirea transmisiei tv în sistem digital terestru, observăm că, în alte zone din Europa, sistemul este puternic și stabil. Începând cu anul 2018, în medie, 29% dintre locuințele din Uniunea Europeană se bazează în principal pe recepția tv digitală terestră. Acestea înseamnă aproape 60 de milioane de locuințe. Rata impresionantă de adoptare a televiziunii digitale terestre, care depășește 50% în peste 20 de țări europene, a determinat multe dintre statele care au adoptat anterior acest sistem să planifice și să implementeze o modernizare a tehnologiei de transmisie, prin tranziția de la DVB-T la DVB- T2. Acesta este un alt indicator al stabilității televiziunii digitale terestre. Statisticile nu mint. Transmisiile digitale terestre sunt folosite deja și vor fi utilizate în continuare în Europa", a finalizat EBU argumentația.


Un comentariu despre subiectul „Elveția renunță la televiziunea digitală terestră. Este începutul declinului acestui sistem de transmisie tv?”:
Anonim

Numai in Romania este un "nou inceput" investind bani publici aiurea in ceva care o sa aibe audienta mai mica decat transmisia analogica

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile