joi, 24 martie 2022

TVR INFO are din nou licență de emisie, de data aceasta și în HD

Societatea Română de Televiziune a solicitat acordarea licenței audiovizuale pentru difuzarea prin satelit și în sistem digital terestru a serviciului de programe TVR INFO. Solicitarea a fost aprobată în ședința de astăzi a Consiliului National al Audiovizualului.


TVR intenționează să relanseze din nou televiziunea 2022 (sub denumirea de TVR Info), în urma unui vot intern în consiliul său de administrație care în ședința din 9 februarie 2022 a votat reînființarea TVR Info și TVR Cultural (detalii AICI).

Chiar dacă nu se știe data calendaristică a începerii emisie, este de salutat faptul că licența de emisie este acum si HD (High Definition), nu doar SD. Reprezentantul TVR a specificat în cadrul ședinței CNA că se depun toate eforturile pentru a începe emisia cât mai rapid, iar cabliștii sunt nerăbdători sa preia TVR Info atunci când testele tehnice vor fi finalizate. Din punct de vedere al pregătirii conținutului, sunt suficiente câteva săptămâni.

Formatul de principul va fi tematic, informativ-știri, ir zona de difuzare va fi națională. Formatul de difuzare prin satelit va fi HD. fără înscrierea HD in denumire. În multiplex MUX 1 va fi difuzat necriptat, în SD. 

Conținutul difuzat prin satelit va fi același cu cel difuzat în sistem digital terestru. Programele în limba minorităților vor fi de 50 minute săptămânal. Structura serviciului de programe după sursele de proveniență va fi: producție proprie 76%, producții vizuale ale altor producători (sunt specificate filme documentare) în procent de 18%, iar programele retransmise de la TVR Moldova vor fi in procent de 6%.

Procentul rezervat operelor audiovizuale românești va fi de 85%, al celor europene de 95%. Tipurile d4 programe vor fi: de informare (65%), educative (8%) și culturale (6%). Orarul de difuzare va fi de 24 ore pe zi.

Sursele de finanțare ale SRTV se constituie din alocații de la bugetul de stat. din venituri proprii și din alte surse. Din veniturile realizate din alte surse, Consiliul de administrație poate lua decizia de a utiliza unele sume de bani pentru dotări si retehnologizare.

Grila propusa include, de luni până vineri, program matinal de la ora 07:00 la ora 10:00, în simulcast cu TVR 1. La ora 10:00 si la ora 11:00 este difuzat Info+ (în direct), cu știri, sport, meteo si dezbateri. De la ora 12:00 este difuzat Telejurnalul, în simulcast cu TVR 2, iar de la ora 12:30 un program documentar. De la ora 13:00 este difuzat Telejurnal în simulcast cu TVR Moldova, iar de la ora 13:00 "Publicistica". De la ora 14:00 este difuzat Telejurnal in simulcast cu TVR1, iar la orele 15:00 si 16:00 este transmis în direct "Info Business", cu stiri si dezbateri. De la ora 17:00, de luni până vineri sunt emisiuni diferite: Ediție specială, Inspiră România, Banii tăi, Radar Geopolitic și Cooltura. De la ora 18:00 este transmis Telejurnal, in simulcast cu TVR Moldova. iar de la ora 19:00, talk-show, in simulcast cu TVR 1.De la ora 20:00 este difuzat Telejurnalul, in simulcast cu TVR 1. Lunea, de la ora 21:00 este transmisa emisiunea "Referendum", iar de la aceeași ora, dar de marți până vineri, "Tema zilei".

Sâmbăta si duminica programul este oarecum diferit. De exemplu, sâmbăta se difuzează de la ora 7:30 emisiunea Pro Patria (simulcast cu TVR 1). iar de la ora 14:30 "Europa mea", urmată de la ora 16:00 de documentar. De la ora 17:00, sâmbăta, este emisiunea "Breaking fake". De la ora 19:00 este difuzată emisiunea "Adevăruri despre istorie", în simulcast cu TVR Moldova. De la ora 21:00, telespectatorii vor putea viziona Info Sport.

Scurt istoric


TVR Info a fost inițial o televiziune de nișă care difuza în principal știri, informații și imagini live din trafic, din marile orașe din țară. A fost a doua televiziune de nișă a radiodifuzorului public din România, după TVR Cultural. A difuzat știri la fiecare oră, inclusiv politice, sportive, vremea, dar si internaționale, într-un format asemănător EuroNews, fără prezentatori, doar cu imagine și sunet. Din 2011, TVR a operat o schimbare semnificativă a programului, care a devenit mai dinamic, cu știri la fiecare oră și dezbateri între acestea, concurând cu celelalte televiziuni de știri, cum ar fi Antena 3 și Realitatea Tv. Pe 15 august 2012, ca urmare a unor serii de măsuri de redresare economică a TVR, televiziunea a fost închisă. Cealaltă televiziune de nișă TVR Cultural s-a închis, de asemenea, o lună mai târziu. În noiembrie 2012, TVR Info a fost relansată sub o nouă denumire: TVR News, dar și această televiziune s-a desființat în anul 2015. 


UPDATE 20 iunie 2022: TVR INFO revine din 22 iunie 2022, iar TVR Cultural din toamnă. Mai multe detalii găsiți AICI.

UPDATE 22 iunie 2022: TVR Info a început sa fie introdusă la majoritatea operatorilor de televiziune prin cablu din România (inclusiv la DIGI TV cablu tv digital, în versiune HD - detalii AICI).


11 comentarii despre subiectul „TVR INFO are din nou licență de emisie, de data aceasta și în HD”:
Anonim

Indiferent cum s-a numit acest post, TVR info sau TVR News, a fost un post TV interesant și mai ales echilibrat. Este deci binevenit, acum in versiune HD, mai ale pentru că acest standard este încă un lux în România.

Anonim

Nu inteleg de ce pe terestru DVB-T2 va fi in SD, cand pe satelit si cablu va fi in HD. Normal dublurile SD ar trebui eliminate.

Anonim

Formatul de difuzare prin satelit va fi HD. fără înscrierea HD in denumire. În multiplex MUX 1 va fi difuzat necriptat, în SD.
Deci pe satelitul Eultesat 16 Est va fi criptat CONAX CONTEGO ca si Antena 3, Nu-i porblema se poate decoda cu cartela TVR sau FREESAT. Pentru un canal de stiri ar trebui sa fie transmis la liber cum sunt DIGI 24, Romania TV, B1 TV, Realitatea. In cazul TVR Cultural ar fi logic sa fie codat pentru drepturile de autor.

Anonim

Nu poți deduce asta. Scrie clar ca in MUX terestru va fi la liber, iar la satelit nu scrie ca va fi la liber sau ca va fi criptat. Eu înțeleg că pur si simplu TVR nu a furnizat informația daca va fi la liber sau criptat pe satelit, ci a oferit informația doar pentru transmisia terestra. Ca va fi la liber sau criptat pe satelit, aceasta urmează sa vedem cum va fi, nu sa ne imaginam ca daca nu a zis ca va fi la liber pe satelit, va fi automat criptat.

Anonim

Ultimul anonim, ca va fi codat sau nu pe satelit nu este o problema in cazul TVR tot ei ofera cartele de decodare pentru canalele lor transmise prin satelit si le gasesti in toate magazinele care vand receptoare de satelit. Dar te induce in eroare faptul ca scrie ca pe MUX1 va fi la liber ceea ce este logic pentru o televiziune de stat, pe cablu la fel va fi transmis liber probabil va fi si in format analogic ca digital DVB-C asta e de inteles, intrebarea este cum va fi transmis pe satelit? Eu cred ca va fi la liber ca si TVR International Ar fi ironic sa il codeze ca si Antena 3. La TVR Cultural este de inteles daca il va coda. Eu am scris parerea mea.

Anonim

Ar fi bun și un TVR Cultural HD.

Anonim

Daca in cazul TVR3 este de inteles de ce trecerea la HD este mai dificil de realizat, pentru TVR Cultural o asemenea explicatie nu sta in picioare. Dealtfel un TVR Cultural doar SD ar fi ar fi sortit eșecului încă de la început, semnalul transmis de TVR fiind acela că nu mizează pe el.

Anonim

TVR Cultural va fi in HD, dar va fi in felul urmator pe cablu si satelit va fi in HD iar pe terestru in SD. Mai intai trebuie sa obtina licenta pentru TVR Cultural.

Anonim

Nu cred că audiența va fi mai mică decă cele 2 posturi vor emite numai HD. Acel compromis SD pentru niște telespectatori ipotetici nu face decât să ridice costurile în loc să le optimizeze. Iar dacă tot vor să emită în 2 standarde, nu s-ar supăra nimeni dacă vor emite HD și 4K.

Anonim

Pe wikipedia scrie ca TVR Info pe terestru va fi in format SD iar pe satelit va fi in format HD: https://ro.wikipedia.org/wiki/TVR_News Pe cablu sigur va fi versiunea HD si probabil SD. De exemplu telespectatorii in special varstnicii care se multumesc cu SD in momentul in care isi cumpara televizor HD sau au TV HD dar au decodor de cablu si satelit HD cand le spui sa isi schimbe decodorul iti spun ca vor urmarii doar HD cunosc oameni care i-am convins sa isi schimbe receptoarele SD de la UPC, Focussat si Telekom cu receptoare HD de atunci la canalele romanesti se uita doar la versiunile HD. Avand in vedere ca pe DVB-T2 se pot transmite maxim 4 canale in format HD 1080i ar trebui ca TVR sa foloseasca doua muxuri. MUX 1 pentru TVR 1 HD, TVR 2 HD, TVR Cultural HD si TVR Info HD si MUX 2 pentru TVR 3 si TVR Regionale, dar pentru ca ei nu vor sa foloseasca doua multiplexuri atunci TVR 1 va fi in HD si se vor introduce TVR Info si TVR Cultural in SD. In total vor fi 11 canale din care doar TVR 1 in format HD si restul in SD Se mai poate reduce rezoultia de la 1080i la 720p dar ar fi o aiureala, si tot va fi nevoie de doua multiplexuri. O metoda mai buna ar fi ca verisunea TVR 1 SD sa fie inlocuita cu TVR Info, si cand se va introduce TVR Cultural pe terestru vor fi 10 canale. Pe cablu si satelit nu este o problema pentru transmiterea ambelor versio SD si HD 1080i. Iar in cazul TVR nu va fi o problema. S-ar putea ca pe satelit sa fie doar HD si ma refer satelitul Eutelsat 16 Est unde emit. Sa zicem ca nu vrei sa te abonezi la un operator de cablu sau DTH si doresti sa vezi TVR-urile in HD, iti trebuie o antena de satelit de minim 80 cm, LNB, un receptor de satelit DVB-S2 cu cititor de carduri CONAX si cartela TVR o cumperi o singura data si o folosesti multi ani. Daca ai televizor cu tuner de satelit DVB-S2 se considera un bonus. Iti trebuie cartela TVR si modul CI+ pentru cartele CONAX.

Anonim

Tvr cultural un pas imens spre promovarea culturii în România.Felicitări tvr.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile