vineri, 27 mai 2011

50 de canale HD in Romania?

Trecerea cu intarziere la televiziunea digitala terestra a dat ragaz operatorilor sa lanseze pachete High Definition In 2015, in Romania vor exista 50 de posturi TV care vor emite in format High Definition (HD), iar in aproximativ 4 milioane de gos­podarii vor exista televizoare compatibile pentru receptia acestor tipuri de canale. Estimarea ii apartine lui Martin Kubacki, Vice President&Chief Re­gional Officer Astra CEE, prin­cipalul sistem DTH din Europa, care are in prezent o flota de aproxi­mativ 16 sateliti.


Estimarea poate parea incarcata de mult prea mult optimism, insa, cel mai probabil, asa vor evolua lucrurile. „Putem spune ca este o nebunie, ca economia nu merge foarte bine si ne putem intreba cum este posibil asa ceva? Aceasta va fi insa evolutia. Am vazut acelasi parcurs si pe alte piete. Este o tendinta care va continua si in Romania”, spune Kubacki, mentionand insa ca serviciile de televiziune prin satelit vor oferi cu preponderenta canalele HD.

Acum, in ofertele furnizorilor de servicii de televiziune se regasesc 17 posturi care sunt transmise in format HD: TVR HD, PRO TV HD, Sport.ro HD, Acasa TV HD, Dolce Sport HD, Digi Sport HD, Discovery Showcase HD, HBO HD, Eurosport HD, Eurosport2 HD, Nat Geo HD, Nat Geo Wild HD, Fashion TV HD, Luxe TV HD, History TV HD, Digi Film HD si U TV HD. Potrivit specia­lis­tilor insa, doar 28% din gospo­dariile din Romania au in acest moment un televizor compatibil cu acest standard (HD Ready). Ponderea este si mai mica atunci cand vorbim de pachetele HD la care romanii si-au facut abona­ment: sub 10% din gospodarii au acces la pachete de cablu sau satelit care sa le ofere astfel de programe HD.
 
Fara continut, HD-ul e un moft.

Care este in acest moment conceptia generala despre HD? „Fara continut, HD-ul e un moft, iar un televizor HD la care nu ai ce vedea este un tablou foarte scump”. Aceasta conceptie reflecta insa destul de bine realitatea „de pe teren”, lipsa continutului HD fiind aici principala problema.

La nivel mondial, potrivit specialistilor, principalul tip de canal HD dorit de clienti este cel de sport. In Romania, pe primul loc in preferintele consumatorilor se afla canalele documentare, urmate de canalele de film in format HD, de cele de muzica si de cele pentru copii.
 
Dezvoltarea acestui segment evolueaza din ce in ce mai repede si, paradoxal, o con­tributie la aceasta dezvol­tare o are chiar intarzierea trecerii la televiziunea digitala terestra. „Intarzierea startului televi­ziunii digitale terestre a oferit un moment de ragaz opera­torilor care au inceput sa ofere mai multe canale HD in pachetele lor”, preci­zeaza Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale de Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). „Startul introducerii televiziunii digitale terestre, noua platforma majora de retransmisie a programelor TV, care va aparea odata cu incetarea emisiei televiziunii analogice terestre de la 1 ianuarie 2013, dureaza insa mai mult decat ne asteptam”, mai spune seful ANCOM, mentionand ca proiecte de acte normative promovate in acest sens in 2011 se afla tot in circuitul de avizare la ministere, iar aprobarea lor s-ar putea face intr-o saptamana, dar si in doua luni.

Sursa: financiarul.com


2 comentarii despre subiectul „50 de canale HD in Romania?”:
Anonim

SA TRAIM SO VEDEM SI PASTA . MULT SUCCES DVB-T

Anonim

Daca aceste programe tv hd va fi transmise de tvr(digital terestru) ar fi fain , mai adauga ceva la abonament,ca tot il platim.MULT SUCCES!!

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile