sâmbătă, 3 septembrie 2011

Întârzierea implementării televiziunii DVB-T a declanşat procedura de infringement împotriva României

Comisia Europeană (CE) a declanşat procedura de infringement împotriva României şi a altor 19 state membre ale Uniunii Europene (UE) pentru întârzieri în implementarea legislaţiei europene în domeniul telecomunicaţiilor, a anunţat in luna iunie 2011 Executivul european.

CE a cerut oficial informaţii de la cele 20 de state UE, care nu au anunţat, încă, măsuri de implementare integrală în legislaţia naţională a noilor reglementări europene, până la termenul-limită, 25 mai, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Statele vizate sunt România, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania.
Comisia nu a precizat ce modificări trebuie să adopte fiecare stat pentru a evita o nouă etapă a procedurii de infringement.

Reglementările care trebuie introduse oferă companiilor şi consumatorilor noi drepturi în privinţa telefoanelor, serviciilor mobile şi accesului la Internet. Acestea includ dreptul clienţilor de a se transfera la alt operator fără a schimba numărul de telefon, dreptul la mai multă claritate în privinţa serviciilor şi o protecţie mai bună pentru datele personale online, arată Comisia, referindu-se la cele 20 de state.

Totodată, noi atribuţii de supraveghere pentru CE şi de reglementare pentru Organismul Autorităţilor Europene de Reglementare pentru Comunicaţii Electronice vor crea mai multă siguranţă în privinţa reglementărilor şi vor ajuta operatorii telecom să se dezvolte pe o piaţă paneuropeană, notează CE.

Majoritatea celor 20 de ţări au înştiinţat Comisia că au implementat unele măsuri, dar doar şapte state au notificat adoptarea integrală a noilor reglementări, potrivit sursei citate.

Ţările au termen două luni pentru a răspunde scrisorilor transmise de CE. Dacă nu răspund sau Comisia nu este mulţumită de informaţiile primite, Executivul comunitar poate trimite statelor vizate o cerere formală de implementare a legislaţiei, sub forma unei "opinii argumentate", conform procedurilor UE de infringement, iar în final să se ajungă la Curtea Europeană de Justiţie.

CE a iniţiat în ultimii ani de mai multe ori proceduri de infringement împotriva României în domeniul telecom, privind de exemplu independenţa Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANARC) şi reţinerea datelor de telecomunicaţii.


7 comentarii despre subiectul „Întârzierea implementării televiziunii DVB-T a declanşat procedura de infringement împotriva României”:
Gaby

fara sa ne documentam prea intens, oricine poate sa dea un search pe google si sa afle ca directiva UE privind pastrarea datelor de comunicatii electronice a fost deja introdusa in legislatia unor state de renume ca Franta, Spania, M Britanie, Italia,Olanda si altele, noi, insa, trebuie sa platim milioane de euro pentru sanctiuni din partea Comisiei Europene, decat sa ne orientam in alte scopuri resursele...

Anonim

Fara sa ne documentam prea mult, tu cel care ai comentat mai sus se vede clar ca esti pe langa subiect. Pai aici e vorba de implementarea televiziunii DVB-T terestre, nu de aascultarea si inregistrarea telefoanelor si a altor comunicatii de date. :) Cred ca nici nu ai citit articolul, ai comentat din inertie.

Mira

sunt curioasa in ce se traduce - mai exact, procedura asta de infringement si ce efecte are ea asupra noastra, adica, ne afecteaza cu ceva?

Gaby

din cate observ (corectati ma daca gresesc), in articol e vb de 3 aspecte pt care au fost initiate proceduri de infringement in domeniul telecom: intarzierea implementarii tehnologiei DVB T in Romania, "independenta ANARC si retinerea datelor de comunicatii"...
daca in ceea ce priveste implementarea tv DVB T in tara noastra mai sunt 19 state in aceeasi situatie, in cazul ultimei chestiuni, mai sunt maxim 3...

Anonim

Asa e, e greaseala mea, e vorba si de aspectele acestea, dar se pare ca le-am sarit, nu m-au interesat. Scuze.

Gaby

este de apreciat ca noi recunoastem cand am gresit (cu toate ca nu se pune problema decat de niste greseli minore - mult spus si asa)...in comparatie cu cei de sus, care nu tin cont de faptul ca daca nu ne transpunem cat mai repede in legislatie directivele europene (fie ca vorbim de cea privind trecerea de la televiziunea analogica la cea terestra digitala - care ar spori, ca urmare a eficientei de transmisie superioara a tehnologiei digitale, disponibilitatea unor parti utilizabile din spectrul de frecvente – sau de cea privind retinerea datelor din telecomunicatii), vom avea de suferit inclusiv noi, cetatenii de rand…

Gaby

@Mira

daca tot ai adus in discutie cuvantul "traduce", "infringement" inseamna "incalcare" si se refera la o succesiune de pasi ce tb parcursi de catre CE in cazul in care un state din Uniune incalca legea. daca ajunge sa fie sesizata Curtea Europeana de Justitie, CE poate pune in aplicare decizia sa care poate fi o amenda foarte mare pt statul in cauza (de ordinul milioanelor de euro)... iar pe noi ne afecteaza pt ca, se presupune ca numai ce am iesit din criza si am lua o de la capat...

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile