marți, 29 noiembrie 2011

Televiziunea clasică vs TV Online sau Cum va evolua televiziunea în următorii 5 ani

Vizionarea de programe s-a indepartat in ultimii ani de la televizorul din dormitor sau sufragerie spre alte ecrane, precum cel al computerului, telefonului mobil sau iPad-ului, care tinde in prezent sa inlocuiasca si computerul. Numarul celor care renunta sa urmareasca programele TV la televizorul clasic, alegand in schimb vizionarea online, creste cu aproximativ 50% in fiecare an.

Despre cati oameni se uita la programele de televiziune de pe alte dispozitive decat „televizorul de sufragerie”, despre masurarea audientelor, dar si despre cum se va schimba viitorul televiziunii in urmatorii ani, DailyBusiness.ro a stat de vorba cu Lucia Antal, presedintele Asociatiei Romane pentru Masurarea Audientelor (ARMA).

Incepand din 2012, ARMA va masura audiente pe toate platformele, inclusiv vizionarea online de programe TV. In primul trimestru al anului 2012 se vor definitiva aspectele metodologice ale masurarii de vizionare continut video pe calculatoare si online si se va incepe testarea virtual meter, respectiv aplicatia software cu ajutorul careia se va face acest tip de masuratoare. Datele obtinute in urma testelor nu vor fi publice, ci vor fi utilizate pentru mai buna intelegere a modului in care se face acest consum de continut video si pentru a lua unele decizii cu privire la modul in care se va face raportarea acestor date. S-a luat aceasta decizie deoarece conform cercetarilor noastre, in aproximativ 16% din casele cu televizor din mediul urban exista acest tip de vizionare de continut TV, iar la nivel national procentul se situeaza la 12% din casele cu televizor. Se observa faptul ca numarul gospodariilor care declara acest tip de consum de continut video este intr-o continua crestere. Dupa 2009, se apreciaya o crestere cu aproximativ 50% pentru fiecare an, in valoare absoluta.

Aceasta masuratoare nu se va efectua la intamplare, ci dupa standarde metodologice clare, unanim acceptate. Tocmai de aceea, intr-o prima faza se vor realiza teste ale acestei masuratori. Intre diferitele analize facute de departamente de cercetare pot aparea diferente deoarece, spre exemplu, analizele sunt facute pe targeturi diferite. Intr-un fel vor arata niste cifre despre un program adresat barbatilor si in alt fel, pe un target de femei. Prin urmare, conteaza foarte mult ingredientele folosite in analiza datelor de audienta.

Punctul de rating difera in functie de universul cercetarii, in functie de targetul la care este raportată cercetarea atunci cand se analizează performatele unei statii sau program TV.


In urmatorii 5 ani, cele doua medii ( televiziunea clasică şi televiziunea online ) vor evolua in paralel. Probabil nu vom asista la o migrare a telespectatorilor dinspre televiziunea "liniara" catre televiziunea online. Mesajele vor ajunge in continuare la cea mai mare parte a privitorilor prin intermediul TV-ului clasic, iar Internetul, ca si altele, uitate in acest moment, de exemplu, radioul, vor fi utilizate ca un medii de sprijin pentru TV, sa zicem pentru atingerea unor targeturi mai dificile, sau pentru atingerea eficienta a unor targeturi care sunt in contact cu mai multe medii.

Dar cum se face practic masurarea audientelor? Altfel spus, cum stie ARMA cati oameni se uita la TV intr-un anumit moment?

Casele care fac parte din panelul cu ajutorul caruia se masoara consumul de TV au fiecare aparat TV functional conectat la celebrul aparat denumit peoplemeter. Peoplemeter-ul este dotat cu o telecomanda cu ajutorul careia fiecare membru al familiei isi anunta prezenta in fata televizorului. Peoplemeter-ul inregistreaza deci cine la ce canal s-a uitat si pentru cat timp. In timpul fiecarei nopti, datele din toate peoplemeter-ele din panel sunt colectate printr-o retea informatica in sistemul companiei care presteaza serviciul de masurare a audientelor. In acest sistem, datele colectate sunt supuse unor proceduri de verificare si validare, iar dimineata, pana la ora 9, sunt trimise catre toti utilizatorii acestora, statii TV si agentii de media si publicitate. Mai departe, aceste date sunt incarcate intr-o aplicatie software si analizate.

Industria de media si publicitate s-a schimbat enorm in perioada cuprinsa intre sfarsitul anilor '90 si finalul lui 2011. S-a plecat de la un numar mic de statii TV, cu transmisie analogica si s-a ajuns la masurarea a aproximativ 400 de statii TV, care se receptioneaza pe teritoriul Romaniei, la platforme digitale, console de jocuri, vizionare pe calculatoare, vizionare on-line.

In urmatorii 5 ani se va trece probabil de la o epoca in care utilizatorul de TV consuma continutul pe care il dorea dupa programul stabilit de statiile TV, respectiv televiziunea liniara, la situatia in care se consuma continutul oriunde si oricand, dupa cum doreste utilizatorul. S-a trecut de la situatia in care aveam un singur ecran cu ajutorul caruia consumam, respectiv televizorul din sufragerie, la situatia in care a aparut al doilea ecran, respectiv computerul, apoi al treilea, telefonul mobil, iar acum ne gasim in situatia in care avem un al patrulea, iPad-ul, care tinde sa il inlocuiasca pe al doilea, computerul.

Am trecut deci de la situatia in care televizorul era unul singur si se afla in sufrageria noastra la situatia in care TV-ul ne insoteste peste tot, devenind tovarasul nostru constant. Am trecut de la vizionarea programelor impreuna, in sufragerie, cu familia sau prietenii la asa-numita co-vizionare. Aceasta nu se mai face impreuna in acelasi loc, ci in locuri diferite si pe suporturi diferite, dar consumatorii comunica intre ei cu privire la programul respectiv prin intermediul Faceboook, Twitter, Zeebox, etc.

Sintetizand, s-ar putea spune ca trendul este ca "puterea" televiziunii liniare sa treaca la creatorii si la consumatorii de continut video. In concordanta cu schimbarile mentionate anterior, s-a asistat si la schimbari in modul in care advertiserii si agentiile de publicitate si media transmit mesajele catre consumator, incercand sa ajunga la acesta. Sursa: http://www.dailybusiness.ro/stiri-media-marketing/televizorul-de-sufragerie-amenintat-de-ipad-am-depasit-etapa-cu-un-singur-ecran-71132/


Niciun comentariu despre subiectul „Televiziunea clasică vs TV Online sau Cum va evolua televiziunea în următorii 5 ani”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile