joi, 24 mai 2012

Inventatorul telecomenzii pentru televizor - In memoriam

Eugene Polley, un fost inginer de la Zenith care a venit cu ideea primei telecomenzi fără fir pentru televizor, a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani. Cunoscut ca şi inventatorul controlului de la distanţă ( fără fir ) al televizorului, Eugene J. Polley şi-a inceput cariera la Zenith Radio Corporation (acum Zenith Electronics SRL, o filială a LG Electronics), în anul 1935.

Invenţiile sale, în special din domeniul televiziunii, au câştigat 18 brevete în SUA. Invenţia pentru care este cel mai cunoscut Polley, si anume controlul Flash-Matic de la distanţă, a fost prima telecomandă fără fir din lume a unui televizor. Această telecomandă a fost introdusă pe piaţă în anul 1955.

Telecomanda folosea un dispozitiv de iluminare de tip "lanternă" care, pentru a schimba canalele, activa celulele fotosensibile montate în televizor .

Telecomanda folosea deci o lanternă foarte direcţională pentru a activa patru funcţii de control, printre care de imagine şi sunet şi de schimbare canale. Pentru a schimba canalele de televiziune se rotea selectorul de tuner în sensul acelor de ceasornic sau contra-sensului acelor de ceasornic.

Eugene F. McDonald Jr., preşedintele fondator ulterior al Zenith, a observat că telespectatorii nu agreau publicitatea tv, dar nu aveau cum să schimbe canalul fără să se deplaseze la comenzile fixe de pe televizor.

McDonald dorea să găsească o modalitate prin care spectatorii să preia controlul materialelor difuzate de la agenţii de publicitate şi să ofere o mai uşoară alegere a telespectatorilor în privinţa programelor pe care doreau să le vizioneze.

Telecomanda Flash-Matic îndeplinea acest obiectiv.

McDonald a comandat punerea în producţie a telecomenzii şi oferit recompensele meritate inventatorului Polley.

Bazându-se pe această inovaţie, colegii săi ingineri de la Zenith ( printre care Dr. Robert Adler ) au dezvoltat mai tarziu următoarea generaţie de telecomenzi tv wireless ( bazându-se pe tehnologia cu ultrasunete ) şi au creat telecomanda Space Command, care a avut modele cu design divers, in fucşie de anul în care au fost puse la vânzare.

La începutul anilor 1980, industria telecomenzilor pentru tv s-a mutat de la ultrasunete spre infraroşu ( tehnologia de la distanţă IR ). Acestea emit un fascicul de joasă frecvenţă de lumină, atât de scăzut încât ochiul uman nu o poate vedea, dar care poate fi detectat de către un receptor din TV. Totusi aceste impulsuri de lumină pot fi vizibile dacă este filmată telecomanda ( în funcţiune ) cu o cameră de filmat, pe display-ul acestei camere video.

Zenith a mai contribuit si la dezvoltarea tunner-ului tv pentru a acoperi frecvenţele televiziunii prin cablu, dar a introdus şi tehnologia teletext în 1980, sporind astfel foarte mult funcţiile unei telecomenzi TV cu infraroşu.

Polley a lucrat apoi la departamentul de componente electronice de la Zenith, unde a produs şi primul catalog Zenith, şi apoi, în lunga sa carieră, a lucrat în departamentul de inginerie.

In perioada sa de glorie, inventatorul telecomenzii fără fir pentru televizor devenise atât de cunoscut şi de apreciat de la simpli agricultori până la clasele sociale de elită sau intelectualii vremii, invenţia sa marcând puternic epoca respectivă şi de ce să nu recunoaştem, cu utilitate atât de mare, chiar dacă pare banală, pentru telespectatorul din ziua de astăzi, chiar dacă apropae nimeni nu mai ştie cui îi datorează acestor confort al telecomenzii pentru aparatura radio-tv şi multimedia.


Niciun comentariu despre subiectul „Inventatorul telecomenzii pentru televizor - In memoriam”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile