marți, 23 aprilie 2013

Televiziunea, surogat social ?

Diverse studii au dovedit că persoanele care sufera de izolare sociala folosesc televiziunea pentru a crea ceea ce se numește o relație parasocială cu personaje din emisiunile de televiziune și filmele preferate, ca o modalitate de a indepărta sentimentul de singurătate.

Pseudo-relațiile sunt formate cu personaje de televiziune, privitorul incluzandu-se subconstient in viața lor, ca și cum acestea ar fi prieteni apropiati. Astfel, un telespectator poate petrece mult ttimp urmarind opiniile unor alte persoane prin intermediul televizorului.

În acest mod se satisface dorința firească a omului de a avea relatii care ar trebuie sa se stabilească în societate.

Când o persoană nu este în măsură să participe la interacțiunile cu oameni reali, aceasta este mai puțin supusă sentimentului de singurătate dacă vizionează la televizor emisiunea sa preferată .

De fapt, televiziunea devine un surogat social.

În plus, atunci când apare un eveniment neplăcut si se intrerupe o relație personală reală, există tendința multor telespectatori de a urmări emisiuni tv, ca o metodă de atenuare prin uitare temporară a problemelor sociale.

Totusi, aceasta creaza un sentiment de inadaptare, care poate deveni continuu, chiar daca furnizarea de inlocuitori este temporară.

Televizorul te accepta asa cum esti, tu devii stapânul lui cu ajutorul telecomenzii, iar in timp apartenența la acea lume media devine mai profunda, mai ales ca personajele de pe ecran nu prea te contrazic. Si daca sunt de alta parere decat tine, poti schimba canalul.

Relațiile cu personajele din televizor par "sociale" si chiar daca pentru o perioada ( în care relațiile reale nu sunt disponibile ) ajută la ameliorarea sentimentelor de depresie si singuratate, pe termen prelungit pot avea efecte negative.

Desi multi apreciază rolul de inlocuitor social ca pe un efect pozitiv al televiziunii, noi considerăm că pe durată indelungata, acest surogat este nociv.

Nu departe de acest concept este si internetul, care are totusi avantajul că este interactiv, iar rezultatele comunicarii sunt uneori bilaterale.

Totusi, probabil trebuie sa existe o masură in toate...

Dvs. ce părere aveti ?


6 comentarii despre subiectul „Televiziunea, surogat social ?”:
Anonim

ce treaba ai ma tu ca ma uit io la tv???? ma uit si 10 ore pe zi si nam inebunit ! daca mie imi place ce treaba ai tu?? de le emisiuni inveti multe chesti care nu le ai cum sa inveti din altaparte! pur sisimplu devi mai inteligent !
si ce preteni sa iti faci asa multi in viata asta socialista? sa te jicneasca si sati faca numa necazuri.?? io ma distrez cind ma uit la tv asta nu inseamna ca nam prieteni

Anonim

sinca ceva! miem placeau toate articolele da cu asta nai nimerito ca nu e deloc adevarat ! cum sa fie rau ca te uiti mult la tv? pai daca nu ai ce face altceva ce faci ? hai spune !!!

Administrator HD Satelit

Anonim, românii sunt printre cei mai infocati privitori la televizor. Media este undeva pe la 5-6 ore pe zi.

Normal ca nu e nimic gresit sa te uiti la televizor, receptia televiziunii este una dintre marile noastre pasiuni. Dar in general mai mult ne imformăm despre televiziune si tehnici de receptie decat sa privim la televizor. Aceasta e pasiunea noastra.

Noi credem ca 2-4 ore pe zi de televizor sunt mai mult decat suficiente. Totusi, sa stii ca 10 ore zilnic e prea mult.

Pe de alta parte, sunt foarte multe activitati prin care poti interactiona cu oamenii. Chiar si o simpla plimbare in aer liber iti va oferi foarte multe ocazii de socializare si satisfactii reale.

Anonim

ha ai vazut?? pai deaia numi trebe mie atati preteni! ca fac ca tine! nu apuci ceva sa zici ca repede te contrazice unu!! hai pa ca nu vreau sa ma cert iara!!!

LeTMeSee

Ce deranjat a fost anonimul de acest articol. Probabil când l-a citit i s-a aprins un beculeț, iar când s-a părut că se regăseste in el, i-a făcut scurt filamentul! :) Hmm, nu credeam ca poate fi o problema generalizată social acest "privit" prea mult timp la televizor. Dar parcă pe zi ce trece "semnalele" sunt tot mai clare. Desi televizorul va fi in timp invins de internet, asa cum si cinematograful a fost o victima a televizorului.

Oricum, interesanta perspectiva articolului. Prea putin se gandesc la acest fenomen social atat de vizibil. Ar trebui avut grijă mai ales in privința copiilor.

Anonim

Sa bagati mai multe productii video cum e aceasta din articol, pare un format foarte interesant de transmisie a informatiilor.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile