duminică, 30 iunie 2013

E mai bun satelitul sau fibra optică ?

Care sunt factorii cheie care se iau în considerare la alegerea între satelit și fibră optica atunci când o companie de telecomunicatii doreste sa transmita servicii sau fluxuri audio-video ? E clar ca toate companiile media au o strategie de distribuție, dar ce influențează decizia acestora atunci când vine vorba de metoda tehnică de livrare ? Este satelitul cea mai bună opțiune? Sau fibra optică oferă o soluție mai bună?

În primul rând, să luăm în considerare prețul lățimii de bandă. Prin satelit aceasta poate reprezenta un cost prohibitiv. Dar si la fibră, indiferent ca se doreste sa se transmita 5 MB/s sau 50 MB/s, pretul ramane acelasi, deci nu poate fi customizate costurile in functie de nevoi.

Pe de alta parte, prin satelit, pentru o perioadă îndelungată de timp, companiile se pot aștepta la un uptime de ansamblu de 99,7% (diminuat de exemplu de perturbatiile la receptie la nivel de client, datorate unor furtuni, interferenta solare etc ).

La fibră timpul de uptime calculat de catre specialisti este de 99,95% și, prin urmare putin mai mare.

Bineinteles, si la fibra pot aparea probleme: necesitatea unui service mai des sau probleme mai grave, cum ar fi de exemplu rupturi de tronsoane, cauzate de cutremure care pot provoca distrugerea unor sectoare, situatii care s-au intamplat deja in diverse zone geografice ale lumii. De aceea, marile companii isi asigura o ruta alternativa pentru astfel de cazuri.

O alta problema este delay-ul. Pentru diminuarea acestuia este de preferat fibra, care are o latenţă mai mica. Dar de obicei pentru transmisii de feeduri de știri nu este întotdeauna posibil să se utilizeze retele de fibra optica, cu toate ca multe companii de știri din SUA folosesc fibre transatlantice pentru a transmite feed-uri de pe un continent pe altul. Totusi, in aceste situatii se prefera de majoritatea companiilor satelitul.

Geografia și mediul politic dintr-o țară sau regiune pot de asemenea dicta în mare măsură alegerea metodei de livrare. De exemplu, în Africa de Sud există puține retele de fibre si astfel accesul este limitat si foarte scump. Fibrele sunt rare în restul Africii, ceea ce înseamnă că metoda prin satelit este sistemul preferat pentru toate tipurile de conținut tv in aceste zone geografice.

Livrarea prin fibra optică este de asemenea foarte scumpă în anumite țări unde guverne corupte sau incompetente permit ca unele companii să menține dominația asupra prețurilor prin monopol. In aceste situatii, mai ales in zone indepartate de civilizatie si in zone slab dezvoltate economic, informarea publicului prin satelit va avea întotdeauna un loc în lumea televiziunii, chiar dacă satelitul are mai mult o contribuție legată de livrarea produsului finit.

În concluzie, alegerea intre fibra optica si satelit este clar dominata de zona geografica in care sunt utilizate aceste metode de comunicare, de punctele intre care se face comunicarea, de pret si de timpii de răspuns necesari. Parerea noastra ca la nivel mondial sau continental nu se poate desemna un invingator in confruntarea satelit - fibra optică, ci poate doar la nivelul unui stat sau regional, in functie de nivelul de dezvoltare a infrastructurii de fibra optică.


4 comentarii despre subiectul „E mai bun satelitul sau fibra optică ?”:
Unknown

păi de ales este fibra optică dacă există așa ceva... în caz personal ea este cea mai bună în românia la ora actuală. dacă este să vorbim de internet, atunci clar trebuie aleasă fibra optică din toate privințele!

Anonim

Satelitul e cel mai bun ,nu mai depinzi de nimeni,ai toata aparatura la tine in casa si bineinteles iesti conectat direct la sursa

Anonim

Satelitul e sfant.

Goos

M-am tapit destul cu satelitul si jalnicul internet pe sarma de cupru la Romtelecom. La satelit, ordinarii au desfiintat, la 2 luni dupa ce am facut contract pe 2 ani, tipul de abonament la care eram si au infiintat altele noi, trecandu-ma bineinteles la cel mai slab si scotandu-mi zeci de canale, inclusiv Dolce Sport 1. La telefon, mi-au scos convorbirile gratuite in retea seara si in week-end, fara sa ma anunte, si m-am trezit cu facturi uriase.
Cu mare greutate, am reusit sa reziliez contractul cu ei si am trecut pe fibra optica la RDS. Serviciile sunt mult mai bune si mai ieftine, nici nu se compara.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile