joi, 6 iunie 2013

Societățile Române de Televiziune și de Radio vor avea mai mulți bani pentru producții autohtone

Comisia de cultură din cadrul Camerei Deputaţilor a da aviz favorabil propunerii legislative pentru completarea Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTv). Astfel, minimum 15% din sumele încasate din publicitate vor fi folosite pentru producţii autohtone.

"Conform Legii în vigoare SRTv plătea către Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) un cuantum de 19% din valoarea întregii sume de publicitate încasată. Conform modificării făcute astăzi (marţi-n.r.) (...) a rămas un cuantum de 4% plătit din această sumă încasată din publicitate, cei 15%, diferenţa de la 4 la 19 cât era în prima faza, constituindu-se ca o notă de obligativitate către SRTv pentru a fi folosiţi pentru producţii culturale proprii autohtone, cu artişti români. S-a observat în ultima perioadă o lipsă a acestor producţii - respectiv teatru tv, teatru radiofonic. Aceste sume, în loc să meargă către CNC vor rămâne la SRR şi SRTV pentru a fi utilizate, sau chiar mai mult, lăsăm la latitudinea domniilor lor, dar minimum 15 % din din sumele încasate din publicitate să meargă către producţia autohtonă", a declarat preşedintele Comisiei de cultură, liberalul Gigel Ştirbu.

Prezenţi la dezbateri preşedintele-director general al SRTv, Claudiu Săftoiu, şi directorul economic al SRR, Constantin Puşcaş, au fost de acord cu modificare adusă legii privind organizarea şi funcţionarea celor două societăţi.

"SRTv aşteaptă de multă vreme să se facă un pas înainte în ceea ce priveşte deblocarea relaţiei cu CNC. Din 2005 cred că mai puţin de un an a trebuit să treacă pentru ca TVR să nu mai poată plăti această contribuţie către CNC. Susţinem iniţiativa dumneavoastră cu atât mai mult cu cât ea vine foarte repede după întâlnirea noastră din martie. Sunt convins că atâta vreme cât susţineţi că doriţi să faceţi un bine SRTv, acesta trebuie să fie un bine dus până la capăt. Din punctul nostru de vedere posibilitatea ca din veniturile din publicitate să putem, prin lege, să direcţionăm un procent semnificativ către producţiile autohtone şi producţii de televiziune de teatru şi seriale de televiziune (...) reprezintă ajutorul necesar pentru ca grilele şi oferta Televiziunii Publice să se schimbe semnificativ în mod pozitiv", a adăugat Claudiu Săftoiu citat de AGERPRES.


Niciun comentariu despre subiectul „Societățile Române de Televiziune și de Radio vor avea mai mulți bani pentru producții autohtone”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile