marți, 30 iulie 2013

Cosmote România, Orange România, RCS&RDS, Vodafone România şi 2K Telecom au primit licenţele pe 15 ani

Cosmote România, Orange România, RCS&RDS, Vodafone România şi 2K Telecom au primit, luni, de la autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM), licenţele de utilizare a frecvenţelor radio pentru perioada 6 aprilie 2014-5 aprilie 2029, adjudecate în urma licitaţiei organizate în septembrie 2012, anunţă mediafax.ro.

"Cei 5 operatori au primit licenţe de utilizare a spectrului în benzile de 800 MHz, 900 MHz, 1.800 MHz şi 2.600 MHz, frecvenţe radio destinate comunicaţiilor mobile de voce şi date de bandă largă, pentru perioada 6 aprilie 2014 - 5 aprilie 2029", se arată într-un comunicat al ANCOM.

În urma unei licitaţii ANCOM desfăşurată în septembrie 2012, Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone şi 2K Telecom şi-au adjudecat mai multe licenţe în benzile de frecvenţe de 800, 900, 1.800 şi 2.600 MHz pentru au plătit, în două tranşe, suma totale de 682,14 milioane de euro.

Defalcat, Vodafone România a plătit 228,52 milioane euro, Orange România 227,14 milioane euro, Cosmote România 179,88 milioane euro, RCS&RDS 40 milioane euro, iar 2K Telecom 6,6 milioane de euro.


O parte din spectrul achiziţionat vizează furnizarea de servicii telecom 4G (generaţia a patra).

Licenţele alocate operatorilor reflectă obligaţiile prevăzute în caietul de sarcini cu privire la acoperirea cu servicii de comunicaţii şi calitatea serviciilor furnizate, precum aceea de a asigura, până la anumite termene, acoperirea cu servicii de voce a unor zone locuite de cel puţin 98% din populaţia României, în cazul operatorilor care deţin reţele 2G/3G sau 3G şi au obţinut spectru în benzile de 800 MHz şi/sau 900 MHz, şi respectiv 30% din populaţie în cazul 2K Telecom, care a obţinut spectru în banda de 2.600 MHz.

Totodată, operatorii trebuie să asigure acoperirea cu servicii de date de bandă largă, cu o viteză de transfer a datelor la utilizator în direcţia descendentă (downlink) de cel puţin 2 Mbps şi cu o probabilitate de 95% a recepţiei indoor (interior) a unor zone locuite de cel puţin 60% din populaţie (respectiv 30% în cazul 2K Telecom), în termenele prevăzute.

De asemenea, operatorii care au dobândit spectru în benzile de frecvenţe sub 1 GHz (800 MHz şi/sau 900 MHz) - Cosmote, Orange, RCS&RDS şi Vodafone - au obligaţia de a acoperi cu prioritate un număr de localităţi nedeservite în prezent de reţele de comunicaţii de bandă largă, astfel încât 676 de astfel de localităţi rurale vor beneficia de servicii de date de bandă largă cu o viteză de transfer la utilizator în direcţia descendentă de cel puţin 384 kbps, până la 5 aprilie 2016.

În plus, licenţele îi obligă pe operatori să limiteze indisponibilitatea reţelei la maximum 35 de minute pe o perioadă de 6 luni.

Fiecare titular al licenţelor acordate de ANCOM are obligaţia de a încheia acorduri de roaming naţional pentru furnizarea accesului la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 cu ceilalţi titulari ai licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio, astfel încât apelurile către 112 să poată fi efectuate chiar şi atunci când utilizatorul nu se află în aria de acoperire a reţelei la care este abonat.

Totodată, titularii trebuie să încheie acorduri pentru perioade de până la trei ani în cazul solicitărilor venite de la operatorii a căror acoperire cu propria reţea de acces radio atinge 30% din populaţie, făcând astfel posibilă, temporar, furnizarea de servicii de comunicaţii electronice în ariile geografice neacoperite de reţeaua de acces radio a solicitantului serviciului de roaming naţional.

Trei dintre operatorii cărora ANCOM le-a atribuit licenţele de utilizare a frecvenţelor radio, Cosmote, RCS&RDS şi 2K Telecom, şi-au asumat obligaţia găzduirii operatorilor mobili virtuali (MVNO), cu practicarea unor tarife rezonabile şi proporţionale în raport cu serviciile furnizate.

Un MVNO este un operator care furnizează servicii de voce şi date mobile fără a-şi construi propria reţea de antene şi fibră optică, ci închiriind infrastructura de la operatori existenţi.

Pentru prima solicitare a unui acord de acces MVNO de un anumit tip, termenul maxim de negociere în vederea încheierii unui contract de acces va fi de 6 luni. De asemenea, titularii licenţelor vor asigura implementarea prevederilor contractului de acces MVNO, astfel încât furnizarea serviciilor de comunicaţii electronice să poată începe în termen de 4 luni de la data încheierii acordului. mai anunţă mediafax.ro.


Niciun comentariu despre subiectul „Cosmote România, Orange România, RCS&RDS, Vodafone România şi 2K Telecom au primit licenţele pe 15 ani”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile