marți, 24 septembrie 2013

SteamOS, un nou sistem de operare gratuit open-source, pe o nouă consolă: Box Steam

Binecunoscuta companie Valve, dezvoltator si editor de jocuri video, a anunțat SteamOS, un sistem de operare gratis cu care speră să aducă jocurile de pe calculator în camera de zi.

Sursele software ale noului sistem de operare vor fi disponibile gratuit pentru producătorii care doresc să lanseze hardware si console de gaming.

Anunțul este primul dintre cele trei lansate curand de compania Valve, care a declarat că va avea un cuvant important de spus în ceea priveste viitorul industriei de jocuri.

Compania a anunta ca va lansa si Box Steam, propria consola de gaming ce va rula SteamOS.

Consola ar putea perturba puternic piața dominată în prezent de Sony PlayStation, Microsoft Xbox si Nintendo Wii.

Înainte de o dezvăluie noua consolă, Valve a prezentat și planurile sale pentru sistemul de operare bazat pe Linux, care va fi în curând disponibil pentru descărcare.

SteamOS combină arhitectura solidă și performantă a Linux-ului cu experiența de joc pentru ecranul televizorului.

Linux este un sistem de operare open-source, adică orice programator pasionat poate să dezvolte și să adapteze la liber codul sursă.

Foarte important e că nu vor exista costuri de licențiere, astfel încât producătorii pot fabrica si vinde diverse dispozitive bazate pe Linux, deci mult mai ieftin față de situația în care respectivele sisteme ar rula alte sisteme de operare cu plată, cum ar fi Windows, mai anunță Valve.

SteamOS va avea deja încă de la lansare o bază foarte mare de clienți, preluand-o de Steam ( serviciul său de distribuție ), despre care se estimează că are aproximativ 50 de milioane de utilizatori activi. Valve vinde prin Steam atât propriile jocuri, cât și cele oferite de diversi parteneri ai companiei.

Steam s-a lansat efectiv în anul 2002, ca o modalitate pentru Valve de a face mai simplă pentru utilizatori săi actualizarea jocurilor, dar acum a devenit un mediu important pentru vânzarea diverselor titluri. Steam este de asemenea utilizat ca un instrument care asigură gaming multiplayer, dar și desfăsurarea alte evenimente online .

Compania de consultanță IHS Screen Digest sugerează că Steam este responsabil pentru 75% din vânzările de jocuri pentru PC, avand vânzări de aproximativ 1 miliard de dolari în 2012. Există mai mult de 2000 de jocuri în ofertă, iar prețurile sunt in general mult mai mici decat cele pentru aceleasi jocuri oferite pe suport fizic.

" Valve este o companie in crestere, cu foarte mare succes într-o piață care este în scădere, mai ales că vânzarile de pc-uri sunt în scădere de cinci trimestre consecutive. Valve știe că pentru a se extinde în viitor, are nevoie să ofere aceeași cantitate de servicii, dar pe alte dispozitive decât sistemele pc, iar o consolă de jocuri pentru living-room este modalitatea perfectă", a declarat pentru BBC Rob Crossley, un editor asociat al Valve.

Valve s-a pregatit din timp pentru această mutare. În 2011, compania a lansat "Big Picture", o interfață proiectată pentru a fi utilizată mai degrabă cu un controler de jocuri decât cu tastatura si mouse-ul unui PC. Interfața este de asemenea potrivită pentru utilizarea pe ecrane mari de televizor.

" Valve are puțină experiență în comercializarea de hardware de consum și inevitabil va face greseli de-a lungul drumului pe care a început să călătorească. Multe jocuri de PC-uri nu se vor putea porta în mod eficient de la PC la consolă, astfel încât aceasta va rămâne o provocare mai greu de depășit", a declarat pentru BBC Piers Harding-Rolls, de la IHS Screen Digest, adăugând că în viitorul apropiat conceptul din spatele Box Steam ar putea deveni o forța pe piața gamingului.


Un comentariu despre subiectul „SteamOS, un nou sistem de operare gratuit open-source, pe o nouă consolă: Box Steam”:
Anonim

Foarte interesanta stirea, de abia astept sa testez noul sistem de operare !

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile