miercuri, 6 noiembrie 2013

Bătălia consolelor de jocuri

Sony a anunțat că în data de 2 noiembrie 2013 a depășit pragul de 80 milioane de console PlayStation 3 vândute.

PlayStation 3 a fost lansat în Japonia în data de 11 noiembrie 2006 ( iar în Europa în martie 2007), ceea ce înseamnă că PS3 are aproape șapte ani.

Sony a subliniat sprijinul pe care consola l-a primit încontinuu de la companiile terțe, deja existând 4332 jocuri lansate la nivel mondial pentru PS3. Sony a exemplificat compania Naughty Dog, care a vândut 3,4 milioane de exemplare din jocul "The Last of Us" în mai puțin de trei săptămâni.

Sony a declarat că peste 300 de jocuri noi vor fi lansate de către dezvoltători terți și de către Sony Computer Entertainment în perioada 10 noiembrie - 31 decembrie 2013, în diferite regiuni. Printre acestea se va număra și jocul simulator de racing Gran Turismo 6 al companiei Polyphony Digital. Seria Gran Turismo s-a vândut în peste 70 de milioane de exemplare în întreaga lume.

În ceea ce privește PlayStation Network, în prezent există peste 150 de milioane de conturi înregistrate, utilizatori fiind atrași de conținutul digital de pe PlayStation Store, care include în întreaga lume 222.000 produse, inclusiv aplicații, DLC-uri, jocuri full, trial, demo și free, precum și zeci de mii de elemente digitale suplimentare pentru acestea.

Așadar, Playsation 3 a reprezentat un succes considerabil, dar relativ.

Luna trecută Microsoft a anunțat că Xbox 360 s-a vandut tot în 80 milioane de unități în întreaga lume, deci o cifră similară cu cea a consolei PS3. Totuși, trebuie remarcat faptul că XBOX 360 a fost lansat pe 22 noiembrie 2005, deci un an mai devreme decât PS3.

Atât PS3 și Xbox 360 au fost depașite însă de Nintendo Wii, care a vândut un număr incredibil de 100 milioane de unități în întreaga lume, după data lansarii cosnolei sale, în 19 noiembrie 2006.

Sony va ajunge în cele din urmă la 100 de milioane de console PlayStation 3 vândute ? Posibil. Dar pare puțin probabil că va atinge vânzările record ale predecesorul său, PlayStation 2. Sony a vândut 155 milioane de console PS2 la nivel mondial, ceea ce clasează PlayStation 2 ca fiind consola cea mai bine vândută vreodată.

Pe de altă parte intervine si elementul de depreciere tehnică, grafica consolelor XBOX 360 si PS3 fiind depășită mai ales în ultimii 2 ani de puterea mai mare de procesare a PC-urilor moderne cu caracteristici peste medie, gamerii orientându-se către acestea din urmă.

Din aceasta cauză, atat Sony, cât si Microsoft vor lansa luna aceasta o nouă generație de console, mai exact PlayStation 4 si XBOX One.

Întrebarea este cât timp vor mai fi lansate suficiente jocuri noi pentru deja depășitele console PS3 si XBOX 360 ? Probabil încă 3-5 ani, dacă facem comparație cu perioada similară de punere la vânzare de jocuri noi pentru PS2, dupa lansarea pe piață a PS3.


Niciun comentariu despre subiectul „Bătălia consolelor de jocuri”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile