vineri, 14 februarie 2014

De ce este must-carry un principiu discutabil ?

Întalnirea de afaceri organizată la București, in 13 februarie, de către Broadband TV News ( un cunoscut website de stiri media internationale ) și Telenor Satellite Broadcasting ( operatorul satelitilor Thor de la 0,8 grade Vest ) a subliniat multitudinea de probleme cauzate de principul must-carry în România, țara în care operatorii de cablu sunt obligați să distribuie 20-30 de canale comerciale, dintre care o mare parte au doar o audiență obscură.

Platformele DTH, pe de altă parte, nu trebuie să transmită obligatoriu aceste canale, dar pentru retransmisa unora dintre aceste televiziuni trebuie să plătească.

Deși cei care au luat cuvântul nu a fost dispuși să precizeze în public, totuși in discutiile private au recunoscut că problema este mai degrabă la nivel politic, decât la nivel economic  Se poate argumenta așadar că soluția va trebui de asemenea să fie una politică, a mai precizat Broadband Tv News.

La intalnirea de afaceri au fost invitati:

- Catalin Itu, Director Focus Sat Romania, (UPC DTH Sarl Luxembourg)
- John Rossiter, Director general Sony Pictures Television Networks Central Europe
- Catalin Marinescu, presedinte ANCOM
- Claudiu Paraschiv, director tehnic ProTV S.A.
- Radu Petric, Presedinte Asociaţia de Comunicaţii prin Cablu (ACC)
- Chris Dziadul, Editor Broadband TV News

John Rossiter, director general al Sony Pictures Television Networks Europa Centrală, a spus că principiul must-carry devine o problemă și în alte piețe. În opinia sa, must-carry este o tendință care a devenit evidentă de la începutul crizei financiare globale în 2007 și are o legatură directă cu televiziunile care caută mai multe surse de venituri, ca urmare a scăderii nivelului pieței de publicitate.

Vorbind în mod special cu privire la România, Cătălin Marinescu, președintele ANCOM, a recunoscut că situația actuală acționează ca un obstacol în calea concurenței, declarând ca ar fi necesare reglementari internaționale cu privire la necesitatea aplicării sau neaplicării principiului must-carry în țările membre ale Uniunii Europene.

Deci, ce are Europa de spus despre principiul must-carry? Un bun punct de plecare este probabil un raport publicat la sfârșitul anului 2012 de către Observatorul European al Audiovizualului.

Intitulat "Must-carry : Renaștere sau reformare ?", raportul a arătat că problema must-carry din Europa este dominată de articolul 31 din Directiva UE privind Universal Service Directive, dar și de unele precedente stabilite de jurisprudența europeană. Raportul a adăugat că "obligația principiului must-carry poate fi impusă doar în rețelele care reprezinta, pentru un număr semnificativ de utilizatori finali, principalele mijloace de recepție a emisiunilor de radio și de televiziune". Operatorii au de asemenea dreptul de a primi o remunerație de la televiziunile transmise in virtutea principiului must-carry, iar reglementările must-carry ar trebui să fie neutre din punct de vedere tehnologic.

Au fost deja cazuri cand autoritățile europene la nivel inalt s-au implicat în dispute naționale privind principiul must-carry, în țări precum Belgia sau Germania.

S-ar putea la fel se întâmple într-o zi și în România ?


4 comentarii despre subiectul „De ce este must-carry un principiu discutabil ?”:
Catalin Voinea

E bine ca incep sa se miste lucrurile, mai ales ca initiativa porneste direct de sus, de la sefii unor companii importante. Ideea e sa nu ramana doar la nivel de discutii si sa se concretizeze in fapte, iar in final sa ajunga pe ordinea de zi a Uniunii Europene. Multumim pentru articol.

Anonim

curios, cei de la Dolce si Digi de ce nu au fost invitati? Aha de fapt a fost o intalnire intre americani si unul de la ANCOM

Anonim

A fost libera înscrierea, doar ca alti operatori din Romania nu s-au inscris, fiindca NU AU VRUT sa fie prezenti. Uite, aici s-au facut inscrierile gratis:

http://www.eventbrite.co.uk/e/bucharest-business-briefing-registration-10175307619

A fost prezent si presedintele Asociatiei de cablu din Romania, e lista in articol. Niste nimeni pe acolo, ce sa mai vorbim... :)))

Dar asta nu conteaza, nu asta e esenta intrunirii.

Important ca a tras cineva un semnal de alarma privind acest principiu must-carry, care la modul cum e aplicat in Romania ( dupa principii socialisto-mafioto-comuniste ) e mai degraba folosit ca si parghie politica si economica.

Anonim

Must carry este discutabil pentru ca nu se poate aplica unei companii doar pentru reteaua catv.Aceeasi companie detine si serviciu DTH si nu este normal sa plateasca bani multi pentru abonatii putini(ladth) si sa nu plateasca nimic pentru cei multi(catv).
Este discriminatoriu !

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile