joi, 27 martie 2014

A început licitația pentru televiziunea digitală terestră în România

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) demarează astăzi licitaţia pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală prin publicarea anunţului oficial privind punerea în vânzare a caietului de sarcini. Până pe 8 mai 2014 toţi cei interesati îşi pot depune candidatura pentru a participa la procedura de selecţie competitivă desfăşurată de ANCOM pentru cele cinci multiplexuri disponibile.

Acesta este anuntul ANCOM:

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii din România (ANCOM) îi invită pe toţi cei interesaţi să ia parte la licitaţia în vederea acordării licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune.

Caietul de Sarcini poate fi obţinut, începând cu data de 27 martie 2014 de la sediul ANCOM din Bucureşti, Sector 3, Str. Delea Nouă nr. 2, sau, la solicitarea achizitorului transmis acestuia în format material sau electronic, pe baza prezentării de către persoana interesată a:
- documentului justificativ prin care se confirmă plata unei sume nerambursabile de 4.000 lei, reprezentând contravaloarea caietului de sarcini, fie la casieria ANCOM din Str. Delea Nouă nr. 2, Sector 3, fie în contul ANCOM nr. RO03TREZ7005025XXX000274 deschis la Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică a Municipiului Bucureşti, cod fiscal 14751237, urmând ca pe ordinul de plată să se specifice ca Beneficiar ANCOM, precum şi faptul că plata reprezintă contravaloarea caietului de sarcini;
- împuternicirii persoanei delegate, în original, să ridice caietul de sarcini.

În cazul în care contravaloarea Caietului de sarcini este achitată din afara ţării, persoana interesată poate efectua plata sumei prevăzute în paragraful precedent, în euro, la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României, valabil pentru ziua plăţii, în contul RO86RNCB0082044181470003 deschis la Banca Comercială Română - Sucursala Unirea, cod fiscal 14751237, cod Swift RNCBROBU. Ordinul de plată trebuie să indice ANCOM ca Beneficiar, precum şi faptul că plata reprezintă contravaloarea caietului de sarcini.

Caietul de Sarcini poate fi ridicat de luni până joi între orele 09:00 şi 16:00 şi vineri între orele 09:00 şi 14:00 (ora locală).

Termenul limită pentru depunerea documentelor de candidatură şi a ofertelor iniţiale este 8 mai 2014, ora 17:00.

Așadar, Caietul de sarcini poate fi achiziţionat începând de astăzi, 27 martie 2014, de la sediul ANCOM din Bucureşti, Sector 3, str. Delea Nouă nr.2. Persoana împuternicită să ridice caietul de sarcini trebuie să prezinte dovada de plată a contravalorii caietului de sarcini, de 4.000 lei.

Pentru a participa la licitaţie, fiecare candidat trebuie să achiziţioneze caietul de sarcini şi să îndeplinească cumulativ o serie de criterii de calificare, ca de exemplu: să fie societate comercială română sau străină; cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursă de la înfiinţare, dacă aceasta este mai scurtă de 3 ani, să fie de minimum 2.000.000 euro; durata de funcţionare prevăzută în actul constitutiv trebuie să fie cel puţin până la data de 17 iunie 2025; să-şi fi îndeplinit obligaţiile exigibile de plată către bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale şi fondurile speciale ale impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor venituri şi către ANCOM. Nu pot participa la licitaţie mai multe companii care fac parte din acelaşi grup.

Comisia de licitaţie va analiza documentele de calificare depuse şi va anunţa până la data de 15 mai 2014 candidaţii care se califică în etapa următoare şi până la data de 22 mai 2014 dacă se impune organizarea rundelor de licitaţie sau nu, în funcţie de raportul dintre cerere şi ofertă. Dacă cererea depăşeşte resursele disponibile, rundele de licitaţie vor debuta în data de 5 iunie 2014.

Procedura de selecţie competitivă presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziţioneze. În cazul în care cererea depăşeşte numărul de multiplexuri disponibile, se vor organiza runde primare de licitaţie până când cererea nu mai depăşeşte oferta. În cazul în care, după încheierea rundelor primare există multiplexuri care nu au fost câştigate de niciun ofertant, ANCOM poate decide organizarea unei runde primare suplimentare la care poate participa orice ofertant admis în etapa de licitaţie. Repartizarea către ofertanţii câştigători, în urma ofertei iniţiale sau a rundelor primare, după caz, a multiplexurilor în banda UHF, cu excepţia multiplexului cu obligaţie de transmitere “free to air”, se va face prin organizarea unei runde de alocare.
Se vor scoate la licitaţie 5 multiplexuri, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2. Câştigătorul primului multiplex în UHF (MUX 1) va avea obligaţia de a transmite „free to air”, în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului. De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de către Ministerul Societăţii Informaţionale, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire. Pentru celelate multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5), operatorii vor avea obligaţia ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emităţoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.

Preţul de pornire în licitaţie pentru fiecare multiplex este de 300.000 euro - taxa minimă de licenţă stabilită de către Guvern, la propunerea ANCOM. Toate multiplexurile vor fi acordate pe o perioadă de 10 ani, iar licenţele vor intra în vigoare începând cu 17 iunie 2015. Câştigătorii vor avea obligaţia de a achita taxa de licenţă rezultată în urma licitaţiei în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunţării rezultatelor procedurilor de selecţie.

În România, procesul de tranziţie de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră trebuie să se încheie până la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România şi Strategiei adoptată de Guvern. La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogică terestră va înceta, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de radiodifuziune şi televiziune şi servicii multimedia suplimentare.

Update 4 iunie 2014ANCOM va organiza joi, 5 iunie, începând cu ora 10.00, primele runde de licitaţie în vederea acordării celor cinci multiplexuri de televiziune digitală disponibile în România. La licitaţie sunt inscrise RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. Detalii AICI.

Update 5 iunie 2014: Licitatia pentru licentele de televiziune digitala va continua vineri, 6 iunie, dupa ce joi, in urma a doua runde, cererea nu a mai depășit oferta in niciuna dintre categoriile de licente (multiplexuri), dar exista inca licente neadjudecate. Insă inițial cererea a depășit oferta, deci 100% au existat modificări in opțiunile de adjudecare. Ori RCS-RDS, ori SNR, ori ambii au renuntat la unul sau mai multe multiplexuri pe care doreau sa le adjudece.

"Se incheie astfel faza rundelor primare, iar licitatia va continua cu organizarea unei runde primare suplimentare in care participantii pot licita pentru multiplexurile ramase neadjudecate. Runda primara suplimentara va fi organizata vineri, 6 iunie, de la ora 10:00. La runda primara suplimentara pot participa ambii ofertanti, indiferent daca au obtinut sau nu multiplexuri in rundele anterioare", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Update 6 iunie 2014În urma rundelor primare desfăşurate ieri şi a rundei primare suplimentare susţinute astăzi în cadrul licitaţiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală, au fost determinaţi câştigătorii şi preţurile de bază pe care aceştia trebuie să le achite. Licitaţia continuă cu o rundă de alocare care va avea loc marţi, 10 iunie, de la ora 10.00. Detalii AICI.

Update 10 iunie 2014: Un comunicat ANCOM anunta ca SNR a castigat 3 dintre cele 5 multiplexuri de televiziune digitala terestra in Romania. Nu este specificat expres in comunicat că RCS-RDS nu a castigat niciunul, ci că SNR a castigat trei dintre acestea. Insa presedintele ANCOM confirma ca RCS-RDS nu a adjudecat nici un multiplex. A renuntat RCS-RDS la licitatie ? In acest caz, care sunt oare motivele ? Nu mai dorește RCS-RDS să se implice in proiectul de televiziune digitală terestră din România ? Mai multe detalii gasiti AICI.


Un comentariu despre subiectul „A început licitația pentru televiziunea digitală terestră în România”:
Anonim

MAMA ce mai de obligatii,cu astia nu mai vedem noi DVB-T,tragere de timp si o MAFIE MARE, nu exista pe planeta asta decit in rom.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile