vineri, 7 noiembrie 2014

Jocuri online controlate cu puterea minții

Cercetatorii de la Universitatea din Washington au dovedit eficacitatea unui sistem care permite controlul jocurilor doar cu puterea gândului. Jucătorii se gândesc că apasă cu mâna dreaptă butonul, dar de fapt nu exista niciun buton, toate comenzile fiind preluate de la creierul uman, iar mâna nefiind mișcată.

Experimentul a fost reprodus cu succes pe trei perechi de studenti. Pentru a nu fi in aceeasi cameră, experimentul a fost efectuat cu un joc online, semnalele de la creierul uman fiind transmise prin intermediul internetului, la distanta de aproape un kilometru intre subiecți. Intr-o fractiune de secundă, intentia de a misca mâna dreapta a fost transmisă catre joc si apoi prin internet, catre ecranul coechipierului de joc.

Sistemul utilizeaza o colectie de tehnologii neinvazive. Expeditorul a purtat o casca EEG. Cand jocul a ajuns la un moment in care trebuia tras un proiectil, expeditorul se gândea că apasă cu mâna dreaptă pe un buton, avand insa grija sa nu miște degetul. Expeditorul nu a avut nici o modalitate de a controla manual jocul. Nu a existat nicio tastatură, niciun mouse-ul sau controler, nicio camera video sau alte interfețe de control prin mișcări fizice, ci doar controlul mental.

Gândul de a apăsa butonul cu mâna a fost recunoscut și capturat de către casca EEG și trimis prin internet catre receptor, folosind stimularea magnetică transcraniană a unei bobine amplasate în apropierea părții creierului care controlează mișcările mânii.

Acuratețea semnalelor a variat de la 25% la 83%, iar ratările au fost cauzate in special de lipsa de concentrare a expeditorului, care nu-și imagina suficient de precis că apasă butonul.

"Noul studiu arată că se poate crea o interfață de control mental si deci ca suntem aproape de o tehnologie comercială. Acum am testat pe multiplii participanti, iar rata de succes a experimentului ne demonstrează că existe șanse ca un astfel de produs să funcționeze la orice cumparator", au declarat cercetătorii.


Niciun comentariu despre subiectul „Jocuri online controlate cu puterea minții”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile