joi, 18 iunie 2015

Implementare DVB-T2: Mux 1 - maxim până la 31 decembrie 2016; MUX2 şi MUX4 - până la 17 mai 2017

În contextul trecerii la sistemul de emisie digitală terestră a programelor de televiziune, începând din 17 iunie 2015 – dată la care emisiile de televiziune analogică terestră în UHF vor înceta, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. (RADIOCOM), sub coordonarea Ministerului pentru Societatea Informaţională, şi împreună cu Societatea Română de Televiziune, a anuntat intr-un comunicat de presă că va derula o etapă premergătoare trecerii la emisia digitală terestră, prin implementarea unei soluţii de tranziţie a transmisiilor în format DVB-T2, cu acoperire în municipiile Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi. în această fază, RADIOCOM va folosi o parte dintre echipamentele care au transmis în banda UHF (postul TVR 2). în prezent, se află în derulare licitaţia pentru achiziţionarea unor echipamente noi.


În paralel, conform O.U.G. publicată în Monitorul Oficial (Partea I, Nr. 423/15.VI.2015), RADIOCOM va continua, cu caracter temporar, până la 31 decembrie 2016, emisia pe cale terestră a postului public de televiziune - TVR1 în format analogic, în banda de frecvenţă VHF, pentru a menţine continuitatea informării întregii populaţii a României.

Proiectul de implementare a televiziunii digitale terestre în România, realizat de RADIOCOM, în urma adjudecării a 3 licenţe naţionale în banda UHF, este planificat a se desfăşura astfel:

- Pentru MUX1, realizarea unei reţele naţionale cu o acoperire de minim 90% din populaţie, cu emiţătoarele instalate, până la data de 31 decembrie 2016. Pachetul de programe transmis pe MUX1, în format DVB-T2, va fi "free to air" şi va conţine programe publice şi comerciale. Această fază a proiectului va demara, în data de 17 iunie 2015, cu o etapă premergătoare.
- Pentru MUX2 şi MUX4, se vor realiza două reţele naţionale până la data de 17 mai 2017, prin intermediul cărora se pot transmite programe comerciale de televiziune.

MUX 1

Etapa premergătoare MUX1

În prima fază, în Etapa "TEST", se vor testa:
- modul în care emiţătoarele analogice existente pot fi upgradate pentru emisia DVB-T2;
- calitatea semnalului transmis de emiţătoarele upgradate;
- parametrii de emisie ai emiţătoarelor upgradate;
- disponibilitatea şi capabilitatea liniilor de transport a modulaţiei;
- zonele de serviciu realizate, utilizând schema de modulaţie adoptată;
- echipamente de recepţie DVB-T2 care pot fi utilizate de populaţie.

Pachetul de programe transmis, "free to air", în format DVB-T2, va ajunge la populaţie cu o calitate superioară faţă de transmisia analogică şi va putea fi recepţionat, astfel:
- Direct cu televizorul, dacă are tuner DVB-T2 încorporat, şi antenă exterioară cu câștig de minim 10 dB, bine degajată, orientată spre emiţător şi prevăzută cu un cablu coaxial de bună calitate, cu pierderi cât mai mici;
- Prin intermediul unui receptor extern digital DVB-T2 (set top box) conectat la televizorul clasic şi antenă exterioară cu caracteristicile de mai sus. Conectarea acestuia la televizor se va face prin intermediul ieşirilor analogice (RCA, SCART) sau digitale (HDMI).

Etapa propriu-zisă MUX1 este preconizată să înceapă în trimestrul al IV-lea 2015. Realizarea reţelei se va face cu echipamente de emisie noi.

Din acest moment, va începe Etapa "START PROIECT" prin implementarea reţelei MUX1 în 118 amplasamente, de mică şi mare putere, care vor deservi cu programe "free to air" cel puţin 90% din populaţie până la data de 31 decembrie 2016. Pachetul de programe va conţine 14-16 programe în format SD sau combinaţii SD/ HD.

Modul de funcţionare al emiţătoarelor va fi în reţele SFN (prin utilizarea unui singur canal în fiecare zonă de alocare; o alocare este echivalentă cu aproximativ suprafaţa unui judeţ - suprafaţa României a fost împărţită în 36 de alocări).

Etapa MUX 2 şi MUX 4 este preconizată să înceapă în anul 2016 şi va consta în implementarea celor două reţele.

Etapa EXPERIENŢĂ. Pe baza experienţei acumulate în etapa premergătoare, de teste, se va adopta cea mai bună soluţie tehnico-economică de implementare. Răspunsul reţelei MUX1 la parametri proiectaţi va determina o mai bună definire a celor două reţele. Etapa are drept scop instalarea a cel puţin 36 de emiţătoare/ multiplex până la data de 17 mai 2017, adică a cel puţin unui emiţător/ multiplex/ alocare.

Mai jos se pot studia imaginile oficiale oferite de Radiocom, cuprinzând primii 5 pași ( vor mai exista cu siguranță înca 1-3 pași, incă neadaugati in prezentare), prin care se va realiza acoperirea cu semnal DVB-T2 a 90% din populație, asigurat prin Multiplexul gratuit 1 ( MUX 1 ).UPDATE 27 noiembrie 2015: 4 noi emițătoare au pornit emisia în DVB-T2: Oradea, Constanţa - Litoral, Suceava și Comăneşti. Detalii găsiți AICI.

UPDATE 5 iunie 2016: Noi emițătoare de televiziune digitală terestră în DVB-T2 operate de Radiocom ( Sibiu - Păltiniş, Braşov - Tâmpa, Vatra Dornei, Cozia, Văratec ) și teste multiplex regional privat în Buzău ( operat de TV Sat 2002 ). Detalii găsiti AICI.

UPDATE 9 august 2016: Trecerea la televiziunea digitală terestră în România va fi din nou amânată. Detalii găsiți AICI.

UPDATE 2 septembrie 2016: Emisia DVB-T în România a încetat. Noua harta a acoperirii DVB-T2 o găsiti AICI.

UPDATE 26 septembrie 2016: RADIOCOM a anuntat că a pus în funcțiune în luna septembrie 2016 înca 10 emițătoare în DVB-T2. Harta actualizata pentru septembrie 2016 o găsiți AICI.

UPDATE 11 noiembrie 2016: A fost publicată harta cu emițătoarele și canalele de emisie în DVB-T2 pentru luna noiembrie 2016. Detalii găsiti AICI.

62 de comentarii despre subiectul „Implementare DVB-T2: Mux 1 - maxim până la 31 decembrie 2016; MUX2 şi MUX4 - până la 17 mai 2017”

 1. Stie cineva daca emitatorul din Paltinis Sibiu emite in dvb-t sau dvb-t2 acum?
  Situatia este ca cele 2 (3 cu blank tv sibiu)+4 programe sint emise pe aceleasi canale 47 (tv sibiu-negru, kanal D, tvr info si 54 (tvr1, 2, info si HD) si intra si pe televizorul care stiu ca are doar dvb-t dar si pe decodorul dvb-t2 chinezesc. Sint curios daca nu cumva LG-ul meu are totusi tuner dvb-t2 din greseala :) ... Emitatorul din Cluj de pe C26 il receptioneaza cineva in Sibiu? Pe canalul 36 (2,5kW) Paltinisul inca nu emite nimic?. Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 2. Paltinis emite in DVB-T...Daca ai tuner DVB-T2,el inglobeaza si tehnologia DVB-T,dar cum la Paltinis inca nu se emite in DVB-T2.......receptionezi doar ce se emite in DVB-T.

  RăspundețiȘtergere
 3. De doua zile ma chinui cu tot felul de antene cu receptoare DVB-T2 si nu se prinde. Saracii batrinei asteapta semnalul la tv, nu cred ca vor apuca multi dintre ei sa mai vada TVR1, TVR2 terestru .Are cineva ideie cand va reincepe transmisia la releul de la Saveni Botosani?

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu am prins niciun post in t2 desi am semnal full pe canalul 25 in Botosani. A reusit cineva sa agate vreun post in dvb-t2 in BT?

  RăspundețiȘtergere
 5. In BT este semnal pe 22,25,30 pe DVB-t2 dar nu se prinde nimic.am incercat mai multe receptoare.

  RăspundețiȘtergere
 6. In judetul Botosani se receptioneaza MUX1 pe canalul 25-506Mhz in localitatea Stanca-Stefanesti.TVR1,TVR2,TVR3,TVR NEWS,TVR HD.Receptorul trebuie sa fie dvb-t2 si setat la tara UK ( Marea Britanie ).

  RăspundețiȘtergere
 7. se emite ceva digital in judetul galati?

  RăspundețiȘtergere
 8. A început emisia și în Timișoara! Mai multe detalii pe Forumul Softpedia.

  RăspundețiȘtergere
 9. Multumesc Sfara Sorin ... lamurit problema. Nu-mi ramane decat sa sper in implemetarea cat mai tarzie a DVB-T2 in zona Sibiu, fiindca asa intra TVR HD si pe televizoare (singul post dealtfel care ma intereseaza dintre canalele terestre) nu doar pe cutiuta de 22 euro care va prinde semnalul de pe Dealul Gusteritei ... Totusi de ce o fi emis in DVB-T un canal blank (cu eticheta TV Sibiu) si a disparut TVR3? Nu poate sa treaca in locul TV Sibiu sau in locul unuia dintre cele 2 TVR Info? Sau macar al nostru ardelean TVR2 din Cluj?

  RăspundețiȘtergere
 10. Am prins pana la urma cele 5 posturi pe canalul 25 in Botosani dar am o problema: posturile ruleaza cu intreruperi. Va rog sa- mi recomandati o antena dvb-t cu amplificator. Cred ca-mi trebuie ceva puternic avand in vedere ca se emite din Iasi. Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
 11. @Anonim Botosani-antena gratar cu 4-6 dipoli placa SWA cu factor de zgomot cat mai mic si castig cat mai mare.SWA-6000/6T,SWA-9701,SWA2000/4T,SWA9999,etc.Personal receptionez cu o antena gratar ruginita urcata intr-un mar la 2 metri inaltime.Placa este SWA-2000/4T,tip mai vechi (15 ani).

  RăspundețiȘtergere
 12. Referitor la receptionare cu intreruperi pe canal 25: am receptor amiko hd8140 t2/c cu semnal 100% si calitate 90% si folosesc o antena tip gratar cu placa de amplificare si alimentata din receotor cu 5v. Am incercat si cu alimentator cu reglare putere dar nu am deloc semnal. M-ar ajuta cateva link-uri catre magazine online pentru antene ca sa cumpar ceva cu rezultate peste ce am acum. Multumesc anticipat!

  RăspundețiȘtergere
 13. http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/antena-banda-larga-maxi-33db-p-10630

  RăspundețiȘtergere
 14. Cea mai bun antena este una cu cat maimulti elementi, realizata de tine si cu dimensiuni acordate exact pe canalul sau frecventa semnalului pe care vrei sa il receptionzi. Era si pe aici un calculator parca.

  RăspundețiȘtergere
 15. Am gasit asta e

  http://hdsatelit.blogspot.ro/2013/03/schema-antena-digitala-terestra.html

  RăspundețiȘtergere
 16. Are directivitate mare,are castig mare,dar prinde doar un grup de trei canale,canalul central si cele doua adiacente.Bucla simetrizoare-adaptoare face sa sa piarda 75-90 % din energia captata.Adaptarea ar fi mult mai buna cu un tor de ferita bobinat de la o placa SWA (in acest caz nu mai apar asa pierderi si antena are banda mai larga ).

  RăspundețiȘtergere
 17. Un exemplu de antenă de bandă largă ușor de făcut, cu adaptor de impedanță toroidal cum amintea un anonim mai sus este antena Gray Hoverman.

  RăspundețiȘtergere
 18. Multumesc pentru suport. Intrucat nu am timp de asamblat antene, nici materialul necesar, ma gandesc sa achizitionez de la dipol acest model
  http://www.dipolnet.ro/antena_tv_uif_dipol_16-21-60_dvb-t-t2_cu_amplificator_lna-177_30_db_A1615.htm
  Ar rezolva problema stabilitatii semnalului?
  Despre receptorul amiko hd8140 am auzit numai de bine. Sper sa rezolv problema cu antena. Le-am promis parintilor ca le aduc in casa tvr hd "hunedoara" :)

  RăspundețiȘtergere
 19. Daca ar fi dupa nr de elementi antena aceasta s-ar incadra
  http://www.dipolnet.ro/antena_tv_uif_dipol_44-21-60_dvb-t-t2_tri_digit_cu_amplificator_30_db_A2675.htm
  Mi se pare scumpa totusi..

  RăspundețiȘtergere
 20. Am un amplificator de antena colectiva de pe timpul comunismului alimentat la 24 V, înseamnă ca pot să-i pun antena si dau DVB-T2 gratis la tot blocul.

  RăspundețiȘtergere
 21. Cine mai stie ceva de emitatorul de la Saveni Botosani, au inceput sa faca ceva pe acolo?.

  RăspundețiȘtergere
 22. Un man de la vtv spune ca undeva prin oct15 se activeaza emitatorul din Saveni.

  RăspundețiȘtergere
 23. Mare tzeapa cu digitalu' in Botosani. Au oprit semnalul analogic iar cel digital e practic inexistent. Am achizitionat si antena dvb-t cu castig mare a2675 plus receptor premium amiko hd8140 t2 si se pare ca investitia de aprox 400 lei este in van. Nu am vrut sa trec pe satelit, dar se pare ca daca directionam aceasta suma catre digi aveam digital pe o perioada destul de mare. In concluzie nu va blocati banii in aparate fara utilitate.

  RăspundețiȘtergere
 24. Te-ai uitat prima dată pe hartă să vezi dacă ai semnal? Dacă nu, e vina ta! Poți să treci pe satelit și fără „digi”. Sunt posturi gratuite pe sateliți. În concluzie, nu știu de ce nu ai luat un Amiko HD8260 sau un Amiko Mini Combo, că uite-așa aveai și receptor de satelit și terestru.

  P.S. Pune antena cât de sus poți, orienteaz-o bine și vezi că s-ar putea să mai intre semnal.

  RăspundețiȘtergere
 25. Pana azi la Sibiu se prinde doar TVR1.
  Se pare ca se incearca ceva la TVR2 si TVRHD dar cu rezultatea jalnice de genul stop cadru pe ecran sonor si imagine cu sughituri si suspine.

  RăspundețiȘtergere
 26. Confirm receptie acceptabila dvb-t2 in Botosani pe canalul 25 Iasi. Se pare ca au mai ajustat transmisia. La inceput semnalul era struto-camila...acum este cu ascendent in acceptabil. Asteptam cu interes si celelate muxuri...

  RăspundețiȘtergere
 27. La lugoj nu se receptioneaza nimic sunt la 60 km de emitator urseni mai de graba se receptioneaza canale sarbesti din varset dvb-t2 cu calitate foarte buna si sunt la 200 km de emitator

  RăspundețiȘtergere
 28. Salutari! Stie cineva daca se prinde vreun canal in Tirgu Jiu (sau Runcu, Gorj)? Pe vremuri, in analogic, puteam prinde cu o sarma tvr1, 2 si pro tv. Sunt curios daca s-a facut ceva pentru trecerea pe dvb-t2. Multumesc.

  RăspundețiȘtergere
 29. In Targu Jiu si Gorj inca nu, probabil la iarnă vor fi introduse canalele TVR in DVB-T2. mai degraba sa prinzi sarbii in Gorj in DVB-T2, daca ai o antena UIF buna si montata la inaltime, dar nu stiu pe ce canele si cu ce date de receptie....

  RăspundețiȘtergere
 30. Salutare,

  In Pitesti se poate prinde vreun post momentan? Daca da, DVB-T sau DVB-T2; si cu ce antena?

  Multumesc

  RăspundețiȘtergere
 31. Cred ca s-ar putea sa receptionezi canale TVR in DVB-T2, vezi harta de aici:

  http://hdsatelit.blogspot.ro/2015/10/noutati-despre-televiziunea-digitala.html

  RăspundețiȘtergere
 32. au aparun programe noi in dvb-t2 tvr iasi, tvr cluj, tvr timisoara, tvr craiova,tvr targu mures

  RăspundețiȘtergere
 33. acum se receptioneaza si in zona Lugoj cu semnal puternic toate canalele TVR asteptam si MUX 2

  RăspundețiȘtergere
 34. In zona SADu, jud Sibiu, are cineva montta o astfel de antena?, cate canale prinde ?

  RăspundețiȘtergere
 35. La Buzau avem semnal dbvt2 pe canal 48

  RăspundețiȘtergere
 36. In localitatea Merei judBuzau am verificat azi 14 Mai 2016 si cu o antena de esterior tip plasa ,dar si cu o antena de camera indreptata spre emitatorul Istrita Buzau ,receptionez dbvt2 pe canal 48 ,trei posturi tv:B1,Realitatea si Vh1program cu muzica.

  RăspundețiȘtergere
 37. Tare ! Probabil sunt ceva teste ale unui emitator regional.

  RăspundețiȘtergere
 38. Tv sat regional a castigat licitatia,astfel ca incepand cu 1 iunie vom avea la buzau 16 programe transmise dbvt2 de pe emitatorul IstritaBuzau,deocamdata sunt numai 3..

  RăspundețiȘtergere
 39. Firma tv sat ,a castigat licitatia,deocamdata de pe Istrita Buzau se transmit numai 3 programe,dar de la 1 iunie buzoienii se vor bucura de 16 programe transmise dbvt2

  RăspundețiȘtergere
 40. Ok, ne tii la curent daca mai introduc canale noi.

  RăspundețiȘtergere
 41. Grup Media Tvsat castigatorul licitatiei mux 1 regional Buzau a postat pe facebook un nr de tel pe care i l puteti lua de acolo,pt a afla mai multe informatii cu privire la ce programe vor mai fi introduse in afara de cele 3 deja exixtente

  RăspundețiȘtergere
 42. La Buzau dbvt2 Istrita canal 48 :B1,Realitatea,Vh1,Eurosport(codat) si U tv

  RăspundețiȘtergere
 43. Buna ziua.Zilele trecute mi au raspuns si cei de la Radiocom Snr spunand ca multiplexul pe care emite dbvt2 Istrita Buzau canal 48 este cel castigat in urma licitatiei de firma tv sat,pe acest canal vor fi transmise diverse canale tv.Insa incepand cu a doua jumatate a anului 2016 Snr va transmite pe canal 28 dbvt2 Istrita Buzau canalele TVR.Astfel la Buzau vom avea semnal dbvt2 pe canal 48 multiplex regional,dar si le canal 28 al snr.

  RăspundețiȘtergere
 44. Cat credeti ca o sa fie transmise gratis aceste programe in DVB-T2 la Buzau? Aveti idee cat curet consuma un astfel de emitator? ca o sa-si permita firma aia sa tina posturile la liber

  RăspundețiȘtergere
 45. Da pt ca ei sunt si o firma de cablu si oricum au venit din banu cetateanului

  RăspundețiȘtergere
 46. Oricum deocamdata sunt receptionate la Buzau doar 4 posturi,ramane de vazut ce va urma

  RăspundețiȘtergere
 47. Si Eurosport dbvt2 codat,deci vor fi si programe care vor necesita cartele de decriptare asa ca au de unde sa isi scoata banu de la cetateni.Va fi o platforma dbvt2 cu programe la liber ,dar si criptate

  RăspundețiȘtergere
 48. O fi stiind domnul Adrian Neagu menegerul firmei Tv Sat cu sediu atat in Buzau cat si in Ramnicu Sarat pe ce s a bazat cand a demarat acest proiect legat de transmisiile dbvt2 la Buzau

  RăspundețiȘtergere
 49. Raspuns :cat timp vor dorii cei de la UE.Eu oricum la Merei am ai antena Dolce Telecom,dbvt2 este o curiozitate pt mine,vreau sa vad daca se va implementa in toata tara ori ba

  RăspundețiȘtergere
 50. Alina, ce receptor si ce tip de antena folosesti?

  RăspundețiȘtergere
 51. Multiplexul regional detinut de Tv Sat in jud. Buzau va emite incepand din data de 8 iunie, spun surse din interiorul acestui trust media. Se pare ca intentia conducerii acestui grup media este de a da o lovitura RCS si TELEKOM. Se asteapta ca in urmatoarele 3-4 luni, multi abonati din mediul rural ai celor doua firme sa renunte la abonamente si opteze doar pt receptia gratuita prin DVB T2.

  RăspundețiȘtergere
 52. Am scris de pe contul surorii mele,eu sunt Iulian si la Merei folosesc receptor dvbt2 marca Sencor luat anul trecut din Carrfur la pretul de 215lei noi.Sunt foarte multumit de modul in care functioneaza

  RăspundețiȘtergere
 53. Astazi pe canal 48 antena tip plasa fara amplificator:Antena1,Antena3,Eurosport (codat) si Discoverii

  RăspundețiȘtergere
 54. salut, iulian. eu am un receptor amiko t58 t2 si o antena de camera synaps ahd243 si nu am semnal absolut deloc. probabil ca imi trebuie un amplificator de antena.

  RăspundețiȘtergere
 55. Niciodata un emitator in DVB-T2 nu o sa ia locul unei firme de cablu cum eronat crede un anonim de mai sus ca o sa ia abonatii RCS-ului si TELEKOM-ului....sau o alta aberatie ca o sa distruga FreeSat-ul. Emitatorul ala daca o sa emita 16 posturi se mai mult de jumate dupa 1 an o sa fie codate. NIMENI nu ofera GRATIS anumite programe pentru ca incalca contractul si drepturile de difuzare ale anumitor programe cu proprietarul postului (ex Discovery, Eurosport)

  RăspundețiȘtergere
 56. @Bogdan DA, NICI EU NU CRED ASTA, DAR ASA SE AUDE PE AICI PRIN BUZAU. APOI, EU NU CRED CA VOR FI CODATE JUMATATE DINTRE CELE 14 POSTURI, CI DOAR 3-4, MAXIMUM. DAR MAI BINE SA ASTEPTAM ZIUA DE 8 IUNIE, SA AFLAM CE SI CUM...

  RăspundețiȘtergere
 57. Sunt Iulian si am incercat si la bloc in Buzau cu antena de camera,nici o sansa de semnal dvbt2,poate doar cu antena de esterior

  RăspundețiȘtergere
 58. Maine lansare oficiala dvbt2 Buzau,in septembrie lansare comerciala,pana atunci se fac teste.Asadar in septembrie speram sa avem cele 16 programe promise.Sursa informatie ,,Stirile de Buzau,,.Semnat mesaj Iulian din Buzau

  RăspundețiȘtergere
 59. Nu cred ca se emite inca in canal 48.Se emite doar in canal 28 de catre SNR cele 9 canale TVR.Pe 48 nu am prins nimic.

  RăspundețiȘtergere
 60. Dragii mei aici in Rominia sint grupuri de interese .platforma digital terestra .nu va fi implementata asa usor .datorita faptului ca p
  ierd cei care ofera abonamente .prin satelit .
  Plus ca o astfel de platforma suporta costuri destul de mari .se poate termina odata cu autostrazile din Romania .si cu multe lucruri neterminate !!

  RăspundețiȘtergere

☑ Sunt de acord cu Regulamentul comentariilor.

Furnizori de servicii

AKTA (81) Digi (555) Focus Sat (259) FREESAT (25) iNES (26) Nextgen (84) Orange (227) Telekom (310) UPC (280) Vodafone (85)