miercuri, 23 martie 2016

Germania începe tranziția la televiziunea digitală terestră DVB-T2 HEVC

Din 31 mai 2016, in Germania va incepe sa emită in DVB-T2 primul multiplex de televiziune digitală terestră care utilizează compresie video HEVC. Acest multiplex, care va fi receptionat pentru inceput in diverse zone urbane, va contine 4 televiziuni HD comerciale ( RTL HD, ProSieben HD, Sat.1 HD, VOX HD ) si 2 televiziuni publice ( Das Erste HD si ZDF HD ).

Din primul trimestru al anului 2017, in aceste zone urbane ( vezi harta de mai sus ) si in cele ulterioare, numarul de canale va ajunge la 40, in special in High Definition, urmand ca până la mijlocul anului 2019 tranzitia la DVB-T2 HEVC sa fie realizata in intreaga Germanie, moment in care vor inceta emisiile digitale terestre in DVB-T. Din 2017, pentru acces la o parte din zecile de canalele comerciale HD va trebui platit un abonament, dar televiziunile publice vor emite in continuare necriptat.

Pentru receptie este necesar un televizor sau un receptor DVB-T2 HEVC, care sunt marcate cu un logo de culoare verde ce atestă compatibilitatea cu aceste standarde. Interesantă este utilizarea compresiei HEVC, care este cel mai nou standard de eficiență in transmisiile tv, germanii optând pentru acest codec si nu pentru MPEG4, cum procedeaza majoritatea țărilor care adoptă implementarea sau trecerea la DVB-T2. Noul standard crește capacitatea rețelei prin furnizarea unui raport de compresie cu 52-64% mai eficient decat este disponibil prin tehnologiile utilizate în prezent, cu economie de bandă de 52% pentru SD 480p, 56% pentru HD 720p, 62% pentru HD 1080p si 64% pentru 4K Ultra HD. Aproximativ 10% din gospodăriile germane utilizează în prezent televiziunea digitala terestra.


3 comentarii despre subiectul „Germania începe tranziția la televiziunea digitală terestră DVB-T2 HEVC”:
Unknown

atii trec la rachete si noi tot cu carulele cu boi . . .

mihai

asa suntem noi mai "greoi" cand vine vorba de televiziune de caliate superioara !!!!

Alex

In Spania se foloseste DVB-T fara nici un gand de a schimba la T2, asa ca Romania nu e chiar ultima din Europa. Sunt altii mai rau :)

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile