sâmbătă, 26 noiembrie 2016

Au fost aprobate specificațiile 4K, etapa a doua: "Începe o noua eră a UHDTV"

Comitetul director al DVB ( Digital Video Broadcasting ) a anuntat că a aprobat un nou standard care garanteaza interoperabilitatea între produse si servicii: a doua etapă a UHD-1. Aprobarea specificatiilor fazei 2 a UHD-1 este echivalenta cu o standardizare finală de bază a transmisiilor 4K.

Noile specificații DVB UHD sunt salutate ca un punct de reper important pentru industrie. Aceasta noua etapă va permite radiodifuzorilor și producătorilor să furnizeze dispozitive care conțin caracteristici noi, începand din anul 2017.

Caietul de sarcini se referă la diverse îmbunătățiri ale calității video și audio in serviciile de televiziune, inclusiv High Dynamic Range (HDR), hybrid log gamma (HLG) si perceptual quantiser (PQ). Mai mult decât atât, noua specificație definește frame-rate mai mare (HFR), ce depășește actualul 50/60 Hz.

DVB a adăugat de asemenea cele mai recente scheme audio de ultimă generație (NGA), care suporta audio bazat pe obiecte sau pe scenă. Acest nou concept pentru redarea sunetului se bazează pe furnizarea unui număr de elemente audio, împreună cu instrucțiuni (metadate) care indică receptorului modul de a administra, reda si transmite fiecare element audio.

Aceste noi caracteristici pot fi utilizate nu doar pentru rezolutii UHD, cât si pentru rezolutii HDTV. Caietul de sarcini va fi publicat ca Bluebook A157 și va fi transmis la ETSI pentru publicare formală ( ca TS 101 154 V2.3.1 ).

Referindu-se la noua specificație Ultra HD, președintele DVB, Peter MacAvock, a precizat: "Aprobarea de astăzi a caietului de sarcini este rezultatul unui efort enorm. DVB vede specificațiile Fazei 2 ca factor cheie pentru noi produse și servicii interesante."

David Wood, presedinte al modulului comercial al DVB pentru UHDTV, care a supervizat o mare parte din munca pe caietul de sarcini, a adăugat: "Când se va scrie istoria televiziunii, aprobarea de catre consiliul DVB a specificatiilor UHD-1 Faza 2 va cu siguranță scrisă cu majuscule. Ea marchează punctul culminant al multor ani de muncă, depusă de către zeci de ingineri ai membrilor DVB și este probabil momentul în care incepe o noua eră a televiziunii în ultra inalta definitie."

UHDTV a fost standardizat intial în anul 2012, cu Recomandarea BT.2020 ITU-R. Opțiunile sale au inclus două niveluri de rezoluție: 8 Megapixeli (cunoscută și sub denumirea de 4K) si 33 Megapixeli (cunoscuta si sub denumirea de 8K). Acestea sunt uneori denumite ca UHD-1 și respectiv UHD-2. DVB se concentreaza în prezent pe UHD-1 ( 4K ).

Pe scurt si pe intelesul cosumatorului simplu, orice dispozitiv care respecta specificiatiile UHD-1 Phase 2 va fi compatibil multi ani de acum inainte cu viitoarele sau actualele transmisii tv Ultra HD si va fi un punct de referință în achizitia unui televizor 4K.

UPDATE 5 martie 2017: DVB UHD-1 Phase 2 a devenit standard ETSI. Detalii găsiti AICI.


Niciun comentariu despre subiectul „Au fost aprobate specificațiile 4K, etapa a doua: "Începe o noua eră a UHDTV"”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile