luni, 14 august 2017

ROTLD.RO: Tariful anual de mentenanță pentru domeniile .RO va fi de 6 euro (plus TVA ), din 1 martie 2018

ROTLD.RO a anunțat ca tariful anual de mentenanță va fi de 6 euro (plus TVA ) pentru fiecare domeniu .ro, din 1 martie 2018. Mai jos găsiți comunicatul oficial.

Ca urmare a consultărilor cu partenerii din data de 18.01.2017, care au avut loc la sediul ICI București și pe baza rezultatelor chestionarului „Consultări privind principiile de reglementare a domeniilor .ro” inițiat de MCSI la data de 27.05.2017, Consiliul de Administrație al ICI-București a aprobat în data de 14.07.2017 introducerea serviciului de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile „.ro”.

Astfel:
• Sistemul de domenii „.ro” va fi aliniat la necesitățile serviciului de mentenanță anuală la data de 01.03.2018.
• Începând cu 01.03.2018, deținătorii (registranții) de domenii „.ro” vor putea să achite contravaloarea serviciului de mentenanță pentru perioada dorită de minim 1 an și maxim 10 ani.
• Tariful practicat de registrul de domenii „.ro” va fi de 6 EUR/an, fără TVA (tariful care va fi oferit registrarilor acreditați ROTLD). Valoarea tarifului a fost stabilită la nivelul pieței europene din domeniu, ajustată la veniturile și la puterea de cumpărare a românilor.
• Tariful practicat de către registrarul ICI București (vânzare directă pe site-ul www.rotld.ro) va fi de 12 EUR/an + TVA.
• Data de expirare a domeniilor se va calcula ținând cont de principiul conform căruia vechea taxă de înregistrare trebuie să acopere minim 5 ani de mentenanță, astfel:
- domeniile înregistrate înainte de 01.03.2013 vor primi minim 3 luni perioada de grație pentru plata serviciului de mentenanță, astfel încât primele domenii vor expira începând cu 01.06.2018.
- se vor adăuga 5 ani la data cea mai recentă dintre data înregistrării domeniului și data ultimului transfer al dreptului de utilizare (domain trade). Exemplu: dacă domeniul a fost înregistrat în data de 01.01.2015 și între timp nu a existat niciun transfer al dreptului de utilizare, atunci domeniul va expira pe 01.01.2020; daca domeniul este înregistrat în 01.01.2015 și transferat în 01.01.2017, atunci domeniul va expira în 01.01.2022.
-  dacă data de expirare rezultată este anterioară datei de 01.06.2018 (ex. domeniul înregistrat în 01.01.2010 va avea data de expirare 01.01.2015), data de expirare va fi distribuită pe o perioadă de 6 luni, începând cu 01.06.2018 pană în 30.11.2018 pe baza lunii calendaristice a datei de înregistrare, prin gruparea a câte doua luni și păstrarea zilei calendaristice.


Această distribuție a domeniilor mai vechi de 5 ani pe o perioadă de 6 luni a avut în vedere oferirea posibilității ca fiecare deținător de domenii „.ro” să poată să reînnoiască domeniul în situația în care dorește acest lucru.

Principalele considerente care au stat la baza deciziei de introducere a serviciului de înregistrare și mentenanță anuală sunt:
• Alinierea la practica europeană. În Europa, în mod treptat, toate țările au trecut la înregistrarea pe perioadă limitată de timp a domeniilor cod de țară și reînnoirea în cazul în care solicitantul dorește folosirea în continuare a numelui. În prezent, România este singura țară din Europa care nu a introdus un tarif de mentenanță anuală pentru domenii;
• Respectarea bunelor practici și a recomandărilor ICANN, entitatea care coordonează procesul de reglementare al Internetului la nivel mondial și la care ICI Bucuresti este membru și parte interesată (stakeholder) din 1993;
• Asigurarea fondurilor necesare dimensionării infrastructurii IT și creșterea securității și fiabilității;
• Implementarea sistemului de înregistrare și mentenanță anuală are de asemenea avantajul că va duce la deblocarea numelor de domenii „.ro”, care au fost înregistrate în aproximativ 25 de ani de existență a domeniului „.ro”, și care în prezent nu mai sunt folosite, fie că firmele ce le-au solicitat au dispărut, fie că persoana care le-a solicitat nu mai are nevoie de acele nume în prezent;
• Un volum mare de domenii înseamnă și un volum mare de resurse necesare. La nivelul serviciului la care s-a ajuns în ultimii 24 de ani, este aproape imposibil ca mentenanța și securitatea sistemelor să se bazeze doar pe veniturile din înregistrările domeniilor noi, acesta având un trend descrescător;
• Contravaloarea serviciului de înregistrare și mentenanță va duce la posibilitatea asigurării securității și stabilității serviciului RoTLD, având în vedere că mediul virtual este din ce în ce mai agresiv asupra Internetului;


6 comentarii despre subiectul „ROTLD.RO: Tariful anual de mentenanță pentru domeniile .RO va fi de 6 euro (plus TVA ), din 1 martie 2018”:
Mark

E mult 6 euro plus TVA per site in fiecare an, 3 euro cu TVA era mult mai OK pentru buzunarul romanilor. Eu de exemplu am 4 bloguri Wordpress din diverse domenii ( arheologie, marci postale, numismatica si istorie), la care scriu cand am timp cate ceva interesant. Aceste siteuri nu imi produc niciun ban, dar le am active si intretinute. Pe langa hosting, acum mai trebuie sa platesc 24 euro plus TVA, adica peste 28 euro, ceea ce inseamna vreo 130 lei anual ?? Adica muncesc cateva zile intregi la serviciu, la salariul meu minim pe economie, ca sa platesc o taxa de mentenanta pentru niste siteuri pe care le intretin, dar care nu imi produc bani? Pai lucreaza un angajat de la ei cateva zile pe an exclusiv doar pentru siteurile mele? Ca nu mi se pare prea echilibrata taxa, mai ales ca nu mi s-a spus ca voi plati in viitor alta taxa decat cea care am platit-o la achizitionarea domeniului si care a fost mai mare de 30 euro.

Anonim

Se lovește exact în cine nu trebuie, de exemplu în oamenii care încearcă sa promoveze online lucrurile de calitate. Siteurile de cancan nu sunt afectate, ca respectivele produc bani. Probabil multi vor renunța sau își vor comasa blogurile într-unul singur, cu dezavantajul ca nu vor mai fi pe nișă, ci vor avea subiecte din diverse domenii, ceea ce nu e prea bine.

Anonim

Eu nu stiu pentru ce e necesara aceasta epurare, ca se stie ca din punct de vedere SEO, linkul domeniul are oficial importanta ZERO. Asa ca nu vad care e interesul sa iei un domeniul deja cumparat de altcineva anterior. Eu nu as cumpara niciodata pentru un site personal un domeniu pe care l-a avut altcineva, nu stii ce magarii a facut cu el.

Anonim

"veniturile din înregistrările domeniilor noi (...) având un trend descrescător"
Asa scrie, deci oameni spun ca le ca le trebuie bani, ca nu mai fac bani suficienti din inregistrarea de domenii noi.
Asa ca daca nu va convine sa platiti taxa, renuntati la "pasiuni".
De acord cu primul anonim, taxa putea sa fie mai mica, de 3 euro, nu se justifica 6 euro + TVA.
Un domeniu .com e mult mai ieftin, probabil se va obtine inversul a ceea ce se dorea, se va migra catre domenii .com si se va renunta la .ro. Asta nu stiu daca au luat-o in calcul, se poate face foarte usor asta cu o redirectionare 301 permanenta, fara sa pierzi efectiv nimic.

Alexyss

De asta nu am cumparat niciodata domenii ro si am doar domenii com,eu,etc...magariile la romani sunt mai dese ca broastele din lac...

Anonim

6 euro + TVA cere ROTLD, la registrar veti plati probabil 12 Euro+TVA pe an :)

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile