joi, 10 mai 2018

ANCOM: propuneri pentru radio digital T-DAB+ la nivel național și pentru multiplexurile DVB-T2

ANCOM a anunțat rezultatele consultării publice privind alocarea spectrului de frecvente disponibile în benzile UHF si VHF: va propune modificări legislative în cursul acestui an, atât pentru organizarea unei licitații, cât și privind modul cum va fi împărțit spectrul de frecvențe disponibil.

Se vor emite propuneri privind stabilirea taxei de licența pentru multiplexurile de T-DAB, dar şi pentru modificarea procedurilor de tarifare pentru utilizarea spectrului radio. După licitație, se vor propune măsuri pentru modificarea strategiei privind tranziția de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră și implementarea serviciilor multimedia la nivel național, în sensul încurajării dezvoltării sistemelor digitale de radiodifuziune terestră T-DAB+.

Pentru resursele de spectru disponibile în banda VHF (174-230MHz), propunerile au vizat transformarea multiplexului de televiziune digitală din VHF în patru multiplexuri naţionale de T-DAB+.

Această modificare ar permite existența mai multor resurse spectrale pentru radiodifuziune digitală terestră audio, creându-se astfel premiza difuzării unui mai mare număr de programe, atât naţionale, cât şi regionale şi locale, precum şi a unui multiplex dedicat pentru difuzarea programelor publice.

O altă opțiune care va fi luată în calcul în organizarea licitației este cea a împărțirii în 4 multiplexuri naţionale de T-DAB+ în banda 174-216 MHz, 47 de multiplexuri regionale din banda 216-230 MHz, variantă ce va crea mediul propice pentru difuzarea unui număr mare de programe de diferite genuri, la calitate maximă.

În ceea ce privește banda UHF (470-694MHz), cei interesați au apreciat că împărțirea resurselor de spectru într-un multiplex național şi 36 regionale (MUX 3) ar fi o soluție echilibrată, considerând totodată că varianta alocării a două multiplexuri naţionale (MUX 3 şi MUX 6) ar fi de preferat din punct de vedere al profitului care ar putea fi obţinut de câştigătorul licenţelor de utilizare a frecvenţelor pentru cele două multiplexuri naţionale.

Legat de obligațiile de acoperire cu servicii pentru T-DAB+ şi DVB-T2, cei chestionați au considerat de preferat impunerea atât a unor obligații de acoperire geografică, cât și a unora de acoperire demografică pentru multiplexul naţional dedicat difuzării programelor publice de radiodifuziune și instalarea unui număr de emițătoare, în cazul celorlalte multiplexuri de T-DAB+ şi a multiplexurilor de DVB-T2. Totodată, s-a considerat necesară o etapizare a obligaţiilor de acoperire pentru multiplexul dedicat difuzării programelor publice de radiodifuziune, care să prevadă într-o primă etapă acoperirea zonelor urbane dens populate (acoperire demografică) şi a principalelor căi de legătură rutiere şi feroviare,  urmată de o extindere a acoperirii la nivel naţional.

În ceea ce privește conţinutul multiplexurilor de T-DAB+, respondenţii au considerat că acesta ar trebui să fie alcătuit din programe audio cu conţinut divers, atât naţionale şi regionale, publice şi private, precum şi programe de nişă, cu conţinut specializat sau/şi generate pe perioade de timp asociate desfăşurării unor evenimente de interes general şi date (atȃt date asociate cȃt şi date independente (de ex. TMC- Trafic Management Control, imagini).

Pentru multiplexurile de DVB-T2, conţinutul ar trebui să fie acelaşi cu cel al multiplexurilor acordate, considerându-se necesară modificarea legislaţiei actuale astfel încât operatorii acestor multiplexuri să aibă aceleaşi drepturi de alcătuire a grilei de programe cu ale deţinătorilor de alte platforme (CATV, DTH, etc).

Transmisia posturilor de radio și televiziune prin standardul Digital Audio Broadcasting – DAB, respectiv Digital  Video Broadcasting - DVB, oferă o calitate superioară a sunetului și a imaginii și permite o utilizare mai eficientă a spectrului radio prin transmisia mai multor programe într-un spectru mai îngust. La nivel european, benzile de frecvențe VHF (174-230 MHz) și UHF (470-694 MHz) au fost alocate pentru a furniza servicii de televiziune şi radio digitale terestre.

"În banda VHF (174-230MHz), România deține două multiplexuri naţionale de T-DAB şi un multiplex naţional de televiziune digitală terestră DVB-T", mai precizează ANCOM.

Începând cu anul 2014, multiplexul de televiziune digitală terestră din banda VHF, alături de multiplexurile naţionale şi regionale din banda UHF, au constituit obiectul celor patru licitaţii succesive organizate de autoritate, iar până în prezent niciun operator nu şi-a manifestat interesul pentru achiziţionarea drepturilor de utilizare pentru acesta.

În banda UHF (470-694MHz), au mai rămase nealocate un multiplex național şi mai multe multiplexuri regionale.


Pana vom avea radio digital terestru în România, există alternativa posturilor de radio online, a căror transmisie este tot digitală.


20 de comentarii despre subiectul „ANCOM: propuneri pentru radio digital T-DAB+ la nivel național și pentru multiplexurile DVB-T2”:
Cosmin2010

Când va fi obligatoriu că firmele de cablu sa rămână doar pe digital fara analogic?

Anonim

Nu exista lege pentru asa ceva.
Aici de vorba doar despre digital terestru, nu are legatura cu cablul tv.

Gabriel

Pentru cosmin george.... in Romania, multa vreme de acum incolo pe cablu o sa mai fie posturi in analogic. Ce ma uimeste pe mine este faptul ca de peste 2 ani de zile ANCOM tot este in consultari publice, sta si pierde vremea degeaba in loc sa incurajeze ca toti operatorii de programe din Romania sa treaca si-n DVB-T2 cu sau fara criptare. In afara de TVR nu prea exista mai nimic in digital terestru in Romania

Anonim

este o decizie nefericita. vor avea de castigat numai producatorii de aparate radio caci cele vechi vor merge la gunoi
au fost intrebati romanii daca vor o auditie mai buna? apropos, cu dab nu este neaparat mai buna. in plus, dab are un areal coverage mult mai mic asa ca in afara oraselor nu se va mai prinde nimic

Anonim

E vorba de altceva acum, de radio digital terestru. Asta inseamna DAB.

Anonim

In toata lumea civilizata a inceput sa se emita radio in digital terestru. In alte tari se emite de mult. Astept cu nerabdare primul MUX national de radio digital, ca nu sunt chiar asa sarac sa nu am bani sa imi cumpar un radio cu DAB pentru masina. Ceilalti pot asculta in continuare foșnetele de pe analogic, nu le va anula nimeni transmisa analogica in FM.

Anonim

Exact. Pentru tranzitia la radio digital terestru nu exista termen limita. Tranzitia va dura pana cand ultimul proprietar de post radio va decide sa nu mai emita in analogic. Asa ca poate dura 5-10 -20 - 50 de ani, cine stie... Transmisia digitala va fi o modalitate alternativa de transmisie, pentru cine o doreste. Cei cu radiouri analogice se vor bucura in continuare de ele in FM. Deci comentariile care spun ca e o decizie proasta, nu isi au rostul. Cum sa fie o decizie proasta, cand radioul actual va ramane tot la fel, dar se va adauga in plus si transmisia digitala pe o banda de frecvente care in prezent nu e folosita de nimeni ? :-)

Anonim

Radio digital, suna bine, doar ca implementarea lui ve dura cel putin 20 daca nu 30 sau 50 de ani. De ce ? Pentru ca radioul s-a relansat in secolul XXI datorita automobilelor, iar in prezent acestea sunt dotate de multe ori cu performante aparate totusi ... analogice, al caror sfarsit va veni decat cu sfarsitul ciclului de viata al automobilului respectiv.

Anonim

Eu de cand am cumparat masina, acum 10 ani, am schimbat 3 sisteme audio pe masina. La acesta ultimul am si DAB, dar nu e niciun post de radio digital in judet la mine. DAB nu a fost o caracteristica care a contat la achizitia celui de-al treilea sistem audio, s-a intamplat sa fie asa.

Un vecin de-al meu a cumparat o masina noua si are DAB din fabrica pe sistemul audio.

Asa ca asteptam sa se lanseze. Daca se vrea, anul asta se poate lansa DAB la nivel national in Romania. Daca nu se vrea, nu se va lansa nici peste 10 ani.

Anonim

Am cumparat un VW Golf nou in decembrie 2017 cu aproape maximum de dotari. Nici vorba de DAB. DE la ce nivel de masini vorbim acum in legatura cu aceasta implementare radio ? Suntem inca departe ...

Anonim

Vecinul meu a cumparat un Hyundai Grand Santa Fe si are DAB:

http://www.hyundai-motor.ro/noul-grand-santa-fe

Eu ultima data am cumparat sistemul acesta audio auto si are DAB:

https://www.emag.ro/radio-cd-cu-bluetooth-dab-si-tuner-integrat-kenwood-kdc-bt73dab/pd/D9673DBBM/

Exista radiouri cu DAB incepand chiar si de la 250 lei:

https://www.emag.ro/search/ceasuri-radio-cu-ceas/pret,intre-200-si-500/radio+dab/sort-priceasc/c?ref=lst_leftbar_6411_200-500

Anonim

Exista chiar si tunere externe pentru PC / laptop cu DAB si DVB-T2, la 175 lei:

https://www.emag.ro/tuner-tv-extern-digital-usb-dvb-c-t-t2-dvbc-dab-hdtv-radio-fm-am-04/pd/DKST70BBM/

Anonim

Chiar si radio portabil cu DAB:

https://www.emag.ro/radio-portabil-sangean-fm-alb-dpr-39-dab/pd/DPS6C2BBM/

Anonim

DAB este nascut mort in tara noastra. Viotorul radioului este pe internet, dar reinventat in Spotify, DI, Mixcloud...

Anonim

Daca sunt putini care au DAB in sistemele audio din masini, cei care au internet in sistemul audio din masini sunt de sute de ori mai putini decat cei care au DAB ! :) Nu stiu cum se face ca unii credeti ca doar la noi se lanseaza toate gata distruse, dar in alte tari nu. :)

Anonim

Un aparat de radio nu mai este un obiect de lux, probabil ca cei mai multi vor gasi un motiv sa isi reinoiasca aparatele din casa sau de pe masini.

Anonim

O sa avem firme de cablu si in 2100. Cablistii nu sunt interesati de DVB-T2, de emisie libera in DVB-T2, nu le convine aceasta cablistilor :). Au marit preturile , inventand ,,pachete". In Romania , eficientizarea inseamna marire de preturi si pacaleala numita ,,impachetare tematica". Introduc in grila posturi FTA la care nu se uita nimeni, motivand astfel cei unu-doi euro in plus la contract, mana cereasca fiind posturile preluate din ,,MUST CARRY". Nimeni nu doreste sa investeasca, vor doar sa castige. Unii au reteaua din 1995, in rural,cu firele alea groase,negre si iti vand internetul de 6 Mb/s in contract (5.1Mb/s down - 0,9Mb/s up reali) ADSL la pretul celui de 50 Mb/s pe FTH. Culmea este ca iti refuza semnarea unui contract pentru un singur serviciu invocand lipsa infrastructurii . Daca le ceri cel putin un,,pachet cu macar doua servicii" , brusc , ,,au mai gasit o casuta telefonica". Invoca faptul ca internetul nu merge daca nu ai telefon fix:)) La mine in zona o alta mare companie a preluat o firma mica/medie , cu infrastructura din 2000 cu cablu RG 6 si amplificatoare atarnate cu sarma , pe stalpi si celebrele tunere Strong, nimic mai mult. Dar au o scuza = preturile accesibile ,in lei , nu in euro la cursul datei de facturare. Altii, tot in zona mea , sunt campioana la preluat cablisti din rural , zapacirea grilei de programe si marirea preturilor fara noima. Altii au investit pentru cateva sute de clienti carora le-a pus pe tava o ,,oferta" care a tinut cat minunile de pe la noi , pe urma au inceput sa le ,,actualizeze " preturile la fiecare 3 luni .Au ajuns de la 27 de lei la 45 , atragand cu ,,oferta telefonica" , chestia aia cand te intreaba operatorul pana spui ,,DA" , ca sa aiba dovada inregistra ca vrei sa-ti mai puna 5-6 lei si sa ai parte , la 70 de ani , de programe speciale :)

cg

Anonim, aici se discuta despre RADIO TERESTRU. Tu tot ce ai scris nu are legatura cu radio, ai scris ditamai offtopicul despre TELEVIZIUNE si INTERNET...

Anonim

cg . Are legatura directa cu DVB-T2 ! NU O SA AVEM ASA CEVA IN ROMANIA ATAT TIMP CAT CABLISTII NU SUNT INTERESATI DE INVESTITII ! TVR EMITE PENTRU CA ESTE SPONSORIZATA DIN BANUL PUBLIC SI ROMANIA A FOST OBLIGATA DE REGLEMENTARI INTERNATIONALE, ALTFEL NU AVEAM DVB-T2 IN VECI.DVB-T2 A FOST IMPLEMENTAT IN URMA MULTOR AMANARI SI DEROGARI PANA S-AU PRINS CA ROMANIA O SA AMANE DVB-T PANA IN ,,DOUAMIIOSUTA SI CEVA" , DACA LE MAI SUNT PERMISE ACESTE DEROGARI . Cand o sa existe legislatie care sa oblige prezenta in digital terestru , abia atunci o sa avem alte posturi tv pe DVB-T2 , altfel ... slabe sanse . Din cate stiu eu , doar TV Sat 2002 Buzau emite de la Istrita.,, UE cere ţărilor membre ca oprirea analogicului să se facă în principiu în 2012. Prima ţară care a sistat integral emisia analogică este Olanda, la finele lunii noiembrie 2006".ROMANIA A OPRIT EMISIA IN 2016 !!! În România, a fost activ sistemul DVB-T în regim experimental, în Bucureşti şi Sibiu, între 2005 şi 2016".Cand au realizat asta, ne-au obligat sa trecem la DVB-T . Africa avea DVB-T si noi receptionam in UHF zecile de televiziuni partid - locale . O sa-mi spuna si mie cineva cand o sa avem macar jumatate posturile de televiziune pe DVB-T2 , ca in Italia ? http://www.digitaleterrestrefacile.it/2018/06/lista-frequenze-canali-tv-digitale-terrestre/ Sa nu fiu inteles gresit ! NU LE VREAU MOCA ! Cu plata ! Altfel nu putem scapa de problemele si calitatea inferioara a cablului RG 6 . Sa scapam odata de canalale din must carry . Televiziuni cu 100 de spectatori pe an bagate in grila pentru ca o lege le permite . Gresita a fost si decizia de a scoate abonamentul TV . Gresita, din punctul meu de vedere , din punctul lor de vedere era o excelenta cale de a subjuga ,,puterii" un mijloc de propaganda ieftin .

Anonim

,,ANCOM: propuneri pentru radio digital T-DAB+ la nivel național și pentru multiplexurile DVB-T2" <= multiplexurile DVB-T2 Din cate stiu eu , DVB-T2 are legatura cu televiziunea digitala terestra ! Ma insel ? Ca restul lumii discuta si de radio , asta nu ma deranjeaza ! Eu am raspuns domnului Gabriel
,,in Romania, multa vreme de acum incolo pe cablu o sa mai fie posturi in analogic. Ce ma uimeste pe mine este faptul ca de peste 2 ani de zile ANCOM tot este in consultari publice, sta si pierde vremea degeaba in loc sa incurajeze ca toti operatorii de programe din Romania sa treaca si-n DVB-T2 cu sau fara criptare. In afara de TVR nu prea exista mai nimic in digital terestru in Romania" 11 mai, 2018 . Ca am uitat sa-l citez , recunosc , este vina mea .

Trimiteți un comentariu

☑ Sunt de acord cu Regulamentul comentariilor.

Top 5 articole în ultimele 7 zile

Operatori tv și de telecomunicații din România

AKTA (80) Digi (607) Focus Sat (271) FREESAT (26) iNES (27) Nextgen (86) Orange (250) Telekom (325) UPC (281) Vodafone (94)