sâmbătă, 27 iulie 2019

Tehnologia HDR Dynamic Mapping (DM) a fost inclusă în standardul DVB

Organizația DVB a anunțat o nouă revizuire a specificațiilor de utilizare a codării video și audio în aplicații DVB de radiodifuziune și broadband, incluzând soluții pentru HDR Dynamic Mapping (DM). Specificația revizuită a fost aprobată de Consiliul de coordonare DVB de la Geneva pe 3 iulie. ETSI TS 101 154 devine astfel una dintre specificațiile de bază ale DVB.Soluțiile permit de exemplu unui televizor să adapteze un semnal video High Dynamic Range (HDR) la caracteristicile ecranului. Aceste soluții stabilesc modul în care codificarea video și audio va fi utilizată în sistemele de difuzare prin satelit, cablu și terestru, precum și în furnizarea de servicii în bandă largă. Adăugarea HDR DM în standardul DVB oferă producătorilor de conținut și de echipamente pârghiile necesare de adaptare a conținutului video astfel încât să fie redat cât mai fidel posibil, așa cum a fost produs și verificat într-un mediu de vizionare de referință.

Peter MacAvock, președintele DVB, a precizat: "Organizația DVB a furnizat industriei specificațiile necesare pentru a implementa serviciile UHD. HDR Dynamic Mapping devine acum un element important al ecosistemului, ajutând radio-difuzorii și alți furnizori de conținut să se asigure că producția lor video este afișată cel mai bine posibil pe ecranul respectiv".

Specificațiile de codare audiovizuală ale DVB includ două modalități de furnizare a conținutului video HDR, și anume Hibrid Log Gamma (HLG10) și varianta pe 10 biți a Perceptual Quantizer (PQ-10). DM se aplică numai celei din urmă.

Se obține astfel un beneficiu semnificativ prin "maparea" HDR-ului pentru televizoarele cu performanțe mai scăzute, tipice pentru mediul de consum larg. DM facilitează această funcționalitate prin intermediul informațiilor dinamice de cartografiere (DMI) introduse în fluxul bitstream video HDR.


Trei soluții pentru HDR DM au fost incluse în noua versiune TS 101 154:

• SMPTE ST 2094-10 - metadate dinamice pentru transformarea volumului de culoare - aplicație # 1
• ETSI TS 103 433-2 (SL-HDR2) - Sistem de înaltă performanță Single-Layer High Dynamic Range (HDR) pentru utilizarea în dispozitivele electronice destinate publicului larg; Partea 2: Îmbunătățiri ale sistemelor HDR bazate pe funcții de transfer PQ
• SMPTE ST 2094-40 - metadate dinamice pentru transformarea volumului de culoare - aplicația # 4

Specificația revizuită a fost publicată ca DVB BlueBook A001. Specificațiile DVB pentru informații despre servicii (DVB-SI) și Dynamic Adaptive Streaming prin HTTP (DVB-DASH) au fost de asemenea revizuite pentru a susține HDR DM. Modificările vor fi reflectate în standardele ETSI.

După aprobarea caietului de sarcini, grupul de lucru DVB Technical Module privind codificarea audio și video (TM-AVC) va continua activitățile de verificare și validare pentru a ajuta la implementarea noilor soluții.

Scurtă prezentare a organizației DVB

DVB este un consorțiu al radio-difuzorilor, producătorilor, operatorilor de rețele, dezvoltătorilor de software, autorităților de reglementare și altor organizații din întreaga lume care se angajează să creeze specificații tehnice inter-operabile deschise pentru furnizarea globală de servicii media digitale și servicii de difuzare. Specificațiile DVB acoperă toate aspectele televiziunii digitale, de la transmisie, interfețe, acces condiționat și până la interactivitate pentru conținutul video, audio și a datelor digitale. DVB domină mediul de difuzare digitală, mii de servicii de difuzare din întreaga lume utilizând specificațiile DVB. Există sute de producători care oferă echipamente compatibile DVB. Până în prezent, există peste un miliard de receptoare DVB expediate în întreaga lume.


Niciun comentariu despre subiectul „Tehnologia HDR Dynamic Mapping (DM) a fost inclusă în standardul DVB”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile