marți, 15 octombrie 2019

"Balanța", primul film românesc restaurat în format digital la rezoluție Ultra HD 4K

Filmul artistic "Balanța" în regia lui Lucian Pintilie, lansat în anul 1992 ca o co-producție romano-franceză, este primul film românesc care a fost restaurat în format digital la rezoluție Ultra HD 4K.

Procesul de restaurare a durat peste 6 luni, a vizat îmbunătățirea imaginii și a sunetului și transpunerea filmului în format digital. Noua variantă a filmului „Balanța” va rula în cinematografele din România la începutul anului viitor.

Negativul original al filmului a fost digitializat în 4K în laboratorul Hiventy, din Franța, iar restaurarea în 4K a fost realizată în România de studioul Avanpost Media, cu sprijinul și consultanța maestrului Florin Mihăilescu, director de imagine de film român și apropiat al regizorului Lucian Pintilie.

Pe parcursul procesului de restaurare, din partea Avanpost Studio au fost implicați 3 profesioniști de sunet (Florin Tăbăcaru – mixaj și editare sunet, Dragoș Știrbu – editare dialoguri, Victor Miu – asistent editare sunet) și 5 profesioniști de imagine de film (Sebastian Plămădeală – Workflow Supervisor, Alex Stoica – tehnician, Irina Tomașu – tehnician, Andreea Nedelcu – tehnician și Claudiu Doagă – colorizare), sub coordonarea lui Carmen Rizac pe parcursul a peste 6 luni.

Restaurarea a fost realizată prin aportul BRD – Groupe Société Générale și prin programul Fundației 9 – Fondul de cinema „Lucian Pintilie” - lansat anul trecut la inițiativa Corinei Șuteu, membră a Consiliului Director al fundației, cu acordul Cătălinei Pintilie, legatara artistului. Prin Fondul de cinema „Lucian Pintilie”, Fundația9 sprijină tinerii regizori de film aflați la debut și revitalizează patrimoniul artistic și creativ al marelui regizor.

"Suntem onorați că am reușit, cu sprijinul partenerilor, producătorilor filmului (MK2 – Franța, FILMEX - România) și moștenitorilor lui Lucian Pintilie, să ducem la bun sfârșit restaurarea acestui film-reper pentru societatea românească despre care Pintilie însuși credea că îi va ajuta pe români să privească lucid trecutul și să privească critic în oglindă", a precizat Anca Drăgoi, director executiv Fundația9.

"Cred că este esențial să întreținem, să protejăm și să distribuim în condiții excepționale patrimoniul pe care îl constituie opera artistică a unui regizor de anvergura lui Lucian Pintilie", explicat Corina Șuteu, membră a Consiliului Director al Fundației 9.

"Am creat Fundația9 pentru a susține noua generație de creatori de cultură și pentru a inspira tinerii să devină liderii culturali ai societății de mâine. Această misiune vine împreună cu dorința noastră de a ne reconecta la operele marilor creatori de cultură care trebuie să fie cunoscuți de tânăra generație. Regizorul Lucian Pintilie a lăsat o creație artistică care începe iată să fie restaurată la cele mai înalte standarde pe care ni le poate oferi tehnologia astăzi, pentru a fi disponibilă și pentru viitoarele generații. Le mulțumim tuturor partenerilor care au contribuit la marcarea acestui moment important pentru cinematografia și scena culturală din România", a spus Flavia Popa, Secretar General la BRD – Groupe Société Générale).

Versiunea restaurată a filmului „Balanța” va fi prezentată în premieră mondială la Lumière 2019 Grand Lyon Film Festival, festivalul fondat în memoria fraților Lumière, inventatorii cinematografului, care readuce în atenția publicului opere cinematografice restaurate. Cele două proiecții, din 15 și 17 octombrie 2019, vor fi prezentate de către Marie-France Ionesco și regizorul francez Christian Carion (nominalizat la Premiile BAFTA).

Distribuția internațională a filmului este asigurată de MK2, co-producătorul francez al filmului. Partenerii Fondului de cinema „Lucian Pintilie”, program al Fundației9 sunt: BRD – Groupe Société Générale și Mastercard.


5 comentarii despre subiectul „"Balanța", primul film românesc restaurat în format digital la rezoluție Ultra HD 4K”:
George Piţulescu

Super! Un film foarte bun. E o veste bună. Astfel de proiecte trebuie să continue. Astfel de ştiri trebuie să citim.

Anonim

Mai mult filmele realizate inainte de '89,trebuiesc restaurate.

Anonim

Sa apuc ziua sa vad Brigada Diverse in 4K

Unknown

Si eu, dar mai mult alo aterizeaza strabunica si nea Marin miliardar

Anonim

Morometii in 4K, filmul vechi. Cel nou a dat-o in "balareala"

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile