duminică, 17 mai 2020

Platformele VOD Ultra HD pot contribui la creșterea interesului pentru televiziunile 4K

Rezoluția UHD, chiar dacă necesită o mai mare lățimea de bandă, are potențialul de a furniza venituri importante într-o piața dominată de transmisiile Standard Definition (SD) și High Definition (HD). În cadrul transmisiei web a SES Satellite Monitor din 13 mai 2020 a fost subliniat că televiziuni de pe întreg mapamondul au început deja să fie interesate de potențialul pieței Ultra HD.

Datele SES arată că, în Europa, aproximativ 14,5% din toate locuințele în care există cel puțin un televizor sunt acum echipate pentru UHD, în creștere de la 10,8% în anul 2018. SES mai arată că la nivel global există 165 de canale UHD (131 cu un an mai devreme). SES a explicat că dacă se face comparație cu graficul evoluției transmisiilor HD în primii cinci ani de la debutul tehnologiei High Definition, implementarea UHD este chiar mai avansată în curba de creștere.

Nu va fi o evoluție lentă, ci ne așteptăm ca implementarea tehnologiei Ultra HD să evolueze progresiv în următorii câțiva ani. Totuși, nu uitați că UHD este o tehnologie nouă și există un întreg lanț de dotări tehnice care trebuie upgradate de către radiodifuzori. Aceasta este o investiție importantă”, a explicat reprezentantul companiei de sateliți.

Dezvoltarea televiziunilor Ultra HD depinde mult și atractivitatea serviciilor 4K video ale platformelor online la cerere. Dacă vor oferi conținut convingător, atunci interesul către tehnologia 4K va crește, inclusiv în privința televiziunilor Ultra HD. Serialele UHD, filmele 4K și sportul în ultra-înaltă rezoluție sunt esențiale în ceea ce privește operatorii mari de televiziune cu plată.

Transmisiile prin satelit sunt deja compatibile cu conținutul UHD. SES transmite acum 59 canale UHD prin sistemele sale, dintre care 48 canale sunt versiuni comerciale, precizează compania, care însă admite că tehnologia HD rămâne foarte populară. La nivel mondial, SES livrează conținut HD pentru 113,4 milioane de locuințe, iar aproximativ 61% din casele europene recepționează conținut High Definition prin satelit, cablu, digital terestru sau tv prin protocol IP.

Chiar mai mult, Mike Chandler, care conduce biroul SES din Marea Britanie, a explicat că în viitor ar putea evolua un nou tip de transmisie High Definition, în special pentru evenimente sportive: transmisiile HD în HDR nativ pot furniza un contrast superior, oferind de exemplu o imagine spectaculoasă pentru transmisiile de fotbal sau rugby, mult mai bună decât cea obținută prin actualele transmisii HD non-HDR.


4 comentarii despre subiectul „Platformele VOD Ultra HD pot contribui la creșterea interesului pentru televiziunile 4K”:
Anonim

Tot ultra HD este și 8k și în viitor 16k Despre ele nu se spune nimic? Exista mai multe standarde hdr și există și hfr. Despre ele nu se spune nimic? De ce nu se renunță la transmisiile in standard definition?

Darius

Fiecare companie discuta ce dorește la un moment dat. 8K si 16K nu sunt de mare interes comercial in prezent, sunt tehnologii care nu vor fi folosite pe scara larga în următorii ani .

Totuși, în alta ordine de idei, daca ai fi cautat, ai fi aflat ca astfel de companii au discutat la anumite momente si despre 8K.

De exmeplu, poti citi aici vreo 40 de stiri despre 8K:

https://www.hdsatelit.com/search/label/8K

Si mai jos gasesti cateva stiri care au legatura cu tehnologia 16K:

https://www.hdsatelit.com/2019/04/cel-mai-mare-ecran-16k.html

https://www.hdsatelit.com/2019/07/a-fost-lansat-standardul-displayport-20.html

https://www.hdsatelit.com/2018/02/future-video-codec-fvc-h266-o-noua.html

Darius

HFR nu e un standard HDR, ci inseamna High Frame Tate (adica o rata de cadre mai mare decat cea folosita de obicei). HFR poate exista si la filmari non-HDR, deci nu e un standard exclusiv HDR. De fapt, HDR a fost inițial utilizat pentru foarte mult timp in SDR, ulterior fiind preluata ideea si in HDR.

https://www.hdsatelit.com/2018/02/noul-standard-hbbtv-202-ofera.html

Poate ai vrut sa spui Hybrid Log-Gamma (HLG), care intr-adevar, e un standard HDR.

Darius

Din moment ce două treimi din canalele tv din prezent sunt digitale SD, nu se va renunta curand la aceasta rezolutie. Poate peste vreo 10-20 de ani. Următoarea etapa e renunțarea la SD analogic pe cablu tv, in vreo 5-10 ani, si mai vedem apoi cand va fi renunțarea la SD digital.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile