duminică, 19 iulie 2020

GitHub stochează coduri sursă într-o arcă arctică

Anul trecut, GitHub și-a dezvăluit planurile de a stoca într-o "arcă" arctică software-uri open source pe care le găzduiește, ca parte a programului său de arhive. Platforma va garanta astfel generațiilor viitoare acces la codurile sursă, chiar dacă civilizația ar intra în colaps pentru următorii 1000 de ani. Codurile sursă au fost depuse în seif pe 8 iulie 2020, după întârzieri cauzate de pandemia de coronavirus.
Partenerul GitHub este Piql, care a scris 21 TB de date pe 186 de role de piqlFilm, un film de arhivare fotosensibil care poate fi citit de un computer sau de om cu o lupă, în caz că umanitatea suferă de întreruperea globală a alimentării cu energie electrică.

Arhiva trebuia depozitată în seiful arctic până în februarie, însă Github a trebuit să aștepte până când a fost posibil ca echipa Piql să călătorească în Svalbard (un teritoriu insular din Oceanul Arctic, situat la 600 de km de coastele Norvegiei și administrat de Norvegia), care tocmai a redeschis frontierele sale. De asemenea, platforma a fost nevoită să renunțe la planurile de a-și trimite propria echipă.

Colecția se află acum într-o cameră dintr-o mină de cărbune dezafectată, sub sute de metri cubi de permafrost (sol înghețat tot timpul anului).


Pentru a recunoaște meritul tuturor celor care au contribuit la software-ul stocat în seiful arctic, GitHub va afișa un ecuson special în profilul dezvoltatorului. Trecerea cursorului peste ecuson va determina afișarea proiectele cu care contribuit și care au devenit parte din Arct Vault.


Niciun comentariu despre subiectul „GitHub stochează coduri sursă într-o arcă arctică”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile