vineri, 30 iunie 2023

ANCOM: Atenție la condițiile de utilizare a serviciilor de roaming

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a emis un avertisment către utilizatorii de telefonie și internet mobil care planifică să călătorească în străinătate, indiferent dacă destinația se află în Spațiul Economic European (SEE) sau în afara acestuia. Utilizatorii sunt sfătuiți să acorde o atenție sporită utilizării serviciilor de roaming și să verifice cu atenție condițiile de utilizare, anunță ANCOM printr-un comunicat remis către HD Satelit România.


Telefon mobil - imagine decorativă realizată de HD Satelit România

În cazul în care călătoresc în afara României, utilizatorii trebuie să verifice dacă planul tarifar pe care l-au achiziționat include serviciul de roaming internațional. Pentru a beneficia de roaming internațional, furnizorul de servicii trebuie să aibă acorduri de roaming cu furnizorii din țările vizitate.

Deoarece tarifele pentru roaming în afara SEE nu sunt reglementate, este important ca utilizatorii să verifice tarifele minime aplicate în aceste țări pentru serviciul de roaming internațional. Aceasta se aplică, de exemplu, în cazul călătoriilor în Marea Britanie, Republica Moldova, Serbia, Muntenegru, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite (EAU), Maroc și Israel. Pentru serviciile pe bază de abonament, operatorii percep tarife standard cuprinse între 0,0090 euro/min și 1,4280 euro/min pentru apelurile primite, între 0,0150 euro/min și 2,6418 euro/min pentru apelurile efectuate către România, între 0,0060 euro și 0,4522 euro pentru un SMS trimis, și între 0,0007 euro/MB și 13,0900 euro/MB pentru internet.

Tarifarea apelurilor se face de obicei la minut indivizibil, dar tarifarea traficului de date poate varia în funcție de operator și destinație, utilizând unități minime de tarifare precum 1KB, 10KB sau 1MB. Există și tarife standard sub formă de pachete, unde chiar și un minut de apel sau un MB de date din pachet va fi taxat cu întregul preț al pachetului, dar utilizatorul poate utiliza ulterior și restul resurselor până la epuizare, înainte de a i se percepe un nou tarif. Exemple de astfel de tarife standard la pachet includ 7 euro/30 minute pentru apelurile primite sau efectuate și 18 euro/4000 MB utilizați.

Pe lângă aceste tarife standard, operatorii pot oferi și opțiuni tarifare suplimentare care necesită activare separată și oferă resurse și/sau tarife diferite în funcție de criterii precum țara de destinație, tipul de serviciu utilizat (abonament sau cartelă preplătită) sau tipul de ofertă deținută de utilizator.

Pentru călătoriile în Spațiul Economic European (SEE), începând cu intrarea în vigoare a regulamentului european "Roam like at home", clienții operatorilor mobili din România care beneficiază de planuri tarifare cu acces la roaming în SEE pot utiliza resursele naționale de voce, SMS și date atunci când călătoresc în statele Uniunii Europene și în Norvegia, Islanda și Liechtenstein. Cu toate acestea, începând cu 1 ianuarie 2021, furnizorii nu mai au obligația legală de a oferi "Roam like at home" în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, inclusiv Gibraltar, dar pot aplica această opțiune dacă doresc. Prin urmare, utilizatorii sunt sfătuiți să verifice tarifele de roaming în cazul în care călătoresc în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

În zonele de graniță din România, există riscul de a utiliza involuntar serviciul de roaming internațional în cazul în care utilizatorii au activat acest serviciu și dispozitivul lor mobil este setat pe selectarea automată a rețelei. În aceste situații, echipamentul mobil se va conecta automat la rețeaua operatorului cu cel mai bun semnal în locația respectivă. Astfel, deși utilizatorii se află pe teritoriul României, vor fi facturați pentru serviciile de comunicații utilizate în roaming, ca și cum ar fi într-o țară vecină. Acest fenomen poate apărea și în cazul utilizării serviciului de roaming într-o țară din SEE într-o zonă de graniță cu o țară care nu face parte din SEE.

Este important de menționat că utilizarea telefonului sau tabletei în roaming involuntar nu scutește utilizatorii de plata acestui serviciu.

În cazul în care utilizatorii întâmpină nemulțumiri legate de serviciul de roaming, serviciul "Roam like at home" sau se confruntă cu roaming involuntar, ei trebuie să se adreseze mai întâi furnizorului de la care au achiziționat planul tarifar. Dacă problema nu este rezolvată de furnizor, utilizatorii se pot adresa ANCOM, urmând pașii descriși pe pagina oficială a autorității.


Niciun comentariu despre subiectul „ANCOM: Atenție la condițiile de utilizare a serviciilor de roaming”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile