duminică, 6 ianuarie 2013

Dispute în industria de televiziune din Bulgaria

În industria de televiziune din Bulgaria au apărut dispute aprinse în care este implicat și radiodifuzorul de succes bTV.

Pe 23 decembrie 2012, canalele deținute de bTV și TV7 au fost retrase de pe Bulsatcom, ce oferă servicii și pentru operatorii de cablu tv, invocându-se încălcarea contractului prin neplata taxele datorate și raportarea unui număr de abonați mai mic decât cel real.

Asociația operatorilor de cablu din Bulgaria (BACOO) a răspuns afirmând că a fost necesară suspendarea transmisiei canalelor bTV și TV7 ca urmare a acestor acțiuni, care constituie o încălcare a contractului.

Canalele au fost apoi reintroduse temporar până la lămurirea divergențelor.

bTV este deținută de Central European Media Enterprises (CME) si opereaza un total de șase canale.

Central European Media Enterprises (CME) este o companie din Bermude care deține un procent de 95% din televiziunile din grupul Media PRO. Compania este listată la bursa NASDAQ din New York cu simbolul CETV, precum și la Bursa de Valori de la Praga. Compania a fost înființată de omul de afaceri american Ronald Lauder în anul 1994.

CME operează în șase țări din Europa Centrală și de Est, cu o populație totală de aproximativ 97 milioane persoane. Compania deține stații de televiziune în Bulgaria (bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action și Ring.bg), Croația (Nova TV și Doma), Cehia (TV Nova, Nova Cinema, Nova Sport și MTV Czech), România (PRO TV, PRO TV Internațional, Acasă, PRO Cinema, Sport.ro și MTV România etc.), Slovacia (TV Markíza și Doma) și Slovenia (POP TV, Kanal A și POP Brio).

În luna iulie 2009, Adrian Sârbu a devenit CEO al companiei, după ce în ianuarie 2009 preluase funcția de președinte al companiei, devenind astfel primul român care ocupă cea mai înaltă poziție executivă într-o companie multinațională.

Tot în iulie 2009, CME a cumpărat integral de la Adrian Sârbu divizia MediaPro Entertainment din grupul Media Pro, adică afacerile de producție TV și de cinema. Tranzacția a fost estimată la 97,6 milioane dolari.

În ianuarie 2010, CME a preluat agenția de știri Mediafax Cehia, deținută de Adrian Sârbu, pentru suma simbolică de 1 euro.

În februarie 2010, Central European Media Enterprises a cumpărat postul de televiziune bTV, liderul pieței de profil din Bulgaria, tranzacția fiind evaluată la 400 milioane dolari. CME a achiziționat pe lângă postul de televiziune și posturile bTV Cinema și Btv Comedy, respectiv 74% din Radio Company C.J. OOD, care operează câteva posturi de radio.

Pe 23 martie 2009, Time Warner a anunțat că va investi 241,5 milioane de dolari pentru 31% parte din acțiunile CME. Doi ani mai târziu, mai exact pe 3 martie 2011, Time Warner a cumpărat alte 3.1 milioane de acțiuni din participația la CME, crescând astfel la 34,4% cu aproape 47 de procente de drepturi de vot și cu un total de 22,1 milioane acțiuni (conform wikipedia.org ).

TV7, pe de altă parte, a fost achiziționată de compania Alegro Capital cu sediul, în noiembrie 2012.


Niciun comentariu despre subiectul „Dispute în industria de televiziune din Bulgaria”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile