joi, 16 mai 2013

Ca-n fillme: Sistemul Național de Securitate Cibernetică

Executivul a aprobat, printr-o hotarare, Strategia de Securitate Cibernetica a Romaniei si a Planul de actiune la nivel national privind implementarea Sistemului National de Securitate Cibernetica, anunta hotnews.ro. Potrivit unui comunicat, se va constitui un Sistem National de Securitate Cibernetica ce va reprezenta cadrul de cooperare inter-institutionala destinat asigurarii securitatii cibernetice la nivelul statului roman. El va fi coordonat prin intermediul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetica, organism aflat sub coordonarea tehnica a Serviciului Roman de Informatii. Reamintim ca Strategia de Securitate Cibernetica a fost aprobata in luna februarie de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat.

"Adoptarea acestei strategii va permite definirea unui cadru armonizat de cunoastere, prevenire si contracarare a amenintarilor cibernetice, dezvoltarea unor proceduri de colaborare inter-institutionala, dezvoltarea parteneriatului public-privat, promovarea unor programe nationale de constientizare a riscurilor utilizarii spatiului cibernetic, stimularea cercetarii-dezvoltarii in scopul securizarii informatiilor, precum si completarea legislatiei primare in domeniul securitatii cibernetice in acord cu preocuparile normative ale UE", informeaza Guvernul.

In luna ianuarie Kaspersky Lab a dat publicitatii un nou raport de cercetare care identifica o foarte discreta campanie de spionaj vizand tinte din domeniile diplomatic, guvernamental si stiintific din mai multe tari printre care si Romania. Activa de aproximativ cinci ani, campania pare sa se fi derulat cu precadere in tari din Europa de Est, statele din zona fostei URSS, precum si state din Asia Centrala cu scopul de a colecta date si documente secrete de la organizatiile afectate, inclusiv informatii de importanta geopolitica, date de acces in retelele securizate sau clasificate si date din dispozitive mobile si echipamente de retea.

Potrivit SRI, campania de spionaj denumita "Octombrie Rosu" a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa Romaniei in ultimii 20 de ani, SRI identificand entitati cibernetice ostile care urmaresc culegerea de informatii confidentiale inclusiv despre resursele naturale romanesti.

Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Informatica (CERT-RO) a comunicat ca "pe baza informatiilor tehnice furnizate la sfarsitul anului 2012, de catre compania de securitate Kaspersky Lab (...) a identificat, pana in prezent 4 adrese IP in Romania, care au fost victime ale atacului cibernetic 'Octombrie Rosu'".

SRI a informat ulterior ca atacul cibernetic "Octombrie Rosu" mediatizat de catre firma Kaspersky a fost investigat de SRI inca din 2011, iar acesta a vizat accesul la retele informatice de interes national si culegerea de "informatii confidentiale", nu clasificate. Acesta a mai spus ca retelele vizate de atacurile "Octombrie Rosu" apartin "unor institutii guvernamentale, dar si din domeniul privat"


Niciun comentariu despre subiectul „Ca-n fillme: Sistemul Național de Securitate Cibernetică”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile