luni, 22 iulie 2013

Lansarea satelitului SES ASTRA 2E a fost amânată

Ruşii se răzgândesc: nu senzorii introduşi greşit au fost cauza prăbuşirii rachetei Proton-M. Până se lămuresc, se întârzie cu cel puţin câteva luni lansarea unor sateliţi.

Cu câteva zile în urmă a fost aparent "confirmat" faptul că montarea incorectă a unor senzori de viteză si altitudine a fost "cel mai probabil" cauza esecului lansarii rachetei Proton-M in data de 2 iulie 2013. Acum se pare că autoritatile s-au razgandit.

O declarație a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care este responsabil de industria spațiala a Rusiei, spune ca teoria cauzei esecului este nesigură și că senzorii nu ar fi putut fi introdusi greșit.

El a spus ca senzorii erau de culori și de lungimi diferite și erau special proiectati astfel încât sa nu poata fi introdusi incorect.

Anna Vedishcheva, purtatorul de cuvant al Roscosmos, a declarat în 19 iulie că 3 din cei 6 senzori de direcţie au fost montati incorect.

Agenția Spațială Roscosmos a rectificat ca de fapt incă investighează incidentul și a precizat ca nu a facut încă public în mod oficial raportul său.

Un studiu separat este realizat de către International Launch Services (ILS).

Cu toate acestea, incidentul din 2 iulie și investigații ulterioare însemna altceva: că este puțin probabil ca mai mult de 5 misiuni ale unor rachete Proton-M se vor lansa in acest an.

Majoritatea oficialilor anticipează o repornire a lansarilor în septembrie, dar deciyia va depinde de guvern si de ILS.

Unele dintre aceste lansări vor fi pentru Stația Spațială Internațională, precum și pentru misiuni militare rusești.

SES ASTRA 2E la pozitia orbitala 28,2 grade Est trebuia sa aiba loc pe ieri, pe 21 iulie, fiind următoarea lansare comercială care urma pe listă.

Cei mai mulți observatori din industrie așteaptă acum o demonstratie de lansare reusita pentru racheta Proton-M înainte de orice activitate de lansare comercială.


Niciun comentariu despre subiectul „Lansarea satelitului SES ASTRA 2E a fost amânată”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile