marți, 1 octombrie 2013

NASA se va închide aproape complet ?

NASA (Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu ) are finantare directă de la guvernul federal şi deja operează cu personal redus.

Toti angajatii cu jumatate de norma, precum si consilierii vor fi trimisi acasă, in șomaj tehnic.

Multe clădiri ale NASA au fost inchise, grupuri de cercetatori şi operaţiuni au fost desfiintate, iar alte locații închise accesului public.

De asemenea, tot ce ține de programe in educatie ale NASA în școli sau mass-media au fost oprite.

Cei interesati nu mai au acces la operaţiunile televizate ale NASA.

„NASA se va inchide aproape complet, si doar centrul de control va funcţiona pentru a asista astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională. Toate birourile guvernamentale vor fi desfiitate, salariile vor întârzia, iar serviciile vitale de care depind pensionarii şi veteranii, femeile şi copiii, firmele si economia americană, vor fi de-a dreptul paralizate”, a declarat Barack Obama, preşedintele SUA.

Un milion de bugetari din diverse domenii vor intra in șomaj tehnic, din cauză ca White House a dat ordinul de a fi oprite toate operatiunile neesentiale ale statului american, inclusiv agentii federale. Motivul invocat ar fi fost nereușita Congresului american de adopta Legea Bugetului până in momentul când s-a încheiat anul fiscal, pe fondul unor neintelegeri intre cele doua camere ale Congresului privind reforma in sănatate initiata de Barack Obama.

Este prima data in ultimii 17 ani cand se intampla aceasta.

De blocaj vor fi afectate pe lânga NASA si Departamentul pentru Apărare ( lucreaza toți angajatii, dar fără plată ), Departamentul pentru Educaţie ( 94% din angajati vor fi trimisi in somaj tehnic ), Departamentul pentru Energie ( 74% in somaj tehnic ), Agenţia pentru Protecţia Mediului EPA( 96% in somaj tehnic ), Sistemul judiciar federal ( va functiona doar pana vineri ), Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Sociale ( 52% in somaj tehnic ), Departamentul pentru securitate naţională Homeland Security ( 13 % in somaj tehnic ) si multe alte agentii si institutii. Toate acestea rămân blocate pana la rezolvarea acestei crize legate de procedura administrativa  a guvernarii din SUA.

Pentru acestea se va rezolva mai devreme sau mai tarziu situatia, dar pentru NASA nu se va relua activitatea decat minimal. In functie de cat va dura impasul administratiei americane, dar si de deciziile privind viitoarea activitate a NASA, e posibil ca majoritatea proiectelor sa fie amânate, unele surse din presa americana prognozând intarzieri până in anul 2016 ale unora dintre proiectele celei mai prestigioase instituții aerospatiale din lume, care a împlinit recent 55 de ani de la înființare.


"Datorită închiderii ordonate de guvernare, nu vom mai posta sau răspunde pe acest cont", a scris echipa responsabilă de sonda spatiala Voyager 2, luni seara pe Twitter: "Adio, oameni. Aveti grijă de voi. În cazul în care un asteroid se va indrepta spre Pamant ... ei bine ... noroc bun..."

Oficiul este responsabil si pentru urmărirea și raportarea asteroizilor care amenință planeta noastră, cum ar fi bucata de 150 de metri de rocă spațială care a ajuns in februarie 2013 mai aproape de Pământ decât Luna.

Alte proiecte NASA, cum ar fi Curiosity Rover ce a ajuns pe Marte sau New Horizons ce se indreapta spre Pluto, vor fi în mare măsură lăsată pe pilot automat.

Luna trecuta, NASA a confirmat că Voyager 1 a părăsit sistemul solar.

"Poate că Voyager 2 nu va mai ajunge să parasească sistemul solar, dar Congresul ar fi bine să îi urmeze exemplu lui Voyager 1", au concluzionat mâhniți cercetatorii de la NASA.

In acest moment websiteul NASA ( nasa.gov ) este nefunctional. Nu spunem că e inchis, poate e overloaded serverul sau sunt probleme tehnice. Cert e ca nu l-am putut accesa astazi.


7 comentarii despre subiectul „NASA se va închide aproape complet ?”:
Anonim

Asta-i bună ! Cum sa inchizi frate NASA ? Adica rămânem iarasi în "întuneric"? Welcome, Apocalipse ! Sigur nu e vreo glumă ?!!!

detrax

Nu e nici o glumă, știrea e pe toate site-urile serioase din strainatate. Am gasit cateva si pe la noi, dar in general analfabetii astia din Romania nu sunt interesați de subiectul NASA, fiindcă nu contine manelisti si pițipoance ! Pâna si toate filmele SF avea ca personaj central sau secundar NASA, nu cred ca nu au auzit de ea. Noi suntem mai in beznă decat restul lumiii deja, chiar cu NASA sau fara NASA.

Oricum, e rău spre foarte rău daca se inchide NASA ! Imi pare rau sa aud asta, dar e adevarat. Vad si americanii pe pielea lor ce inseamna criza ecconomica si politica.

DTH Fan

NASA a avut o contibutie imensa la cunoasterea sistemului solar si la iesirea noastra din intunericul medieval in care traiam, asa cum spuneti si voi. Sa speram ca se va reveni asupra deciziei, ceea ce si cred. Pana atunci sper sa ne ocoleasca asteroizii sau ISON. :)

Anonim

Da, nu merge saitul NASA.GOV ! Astia de la NASA au aflat ceva si i-au inchis, sub pretextul ca e criza tehnica la guvern !

Anonim

E o strategie sa mareasca impozitele. Le inchid cateva institutii cu faimă si apoi le spun la cetatenii americani ca le reactiveaza activitatea daca maresc impozitele, iar americanii accepta.

Anonim

Sa se inchida, au ascuns si au mintit cat n a facut o nimeni niciodata pe pamantul asta. Stati linistiti nu va preocupati, asta cu inchisul e o psihologie inversa

detrax

Nu au mintit ei. Daca vrei sa spui de posibile OZN-uri descoperite de NASA si alte asemenea posibile evenimente, fii sigur ca ar fi facut publica informatia daca erau pe cont propriu. Dar in asemenea situatii au primit ordine de la cei care ii finanteaza, adica guvernul american. Tu daca ai job la o firma unde iti mai si place la maxim ce faci si mai iei si salariu super mare, cu conditia sa nu spui la presa decat ce doreste finantatorul, treci peste dorinta celui care iti da banii sa iti satisfaca hobbyul si spui ce ai chef la presa? Pana si la firmele de comunicatii din Romania exista clauze de confidentialitate respectate la maxim ( vezi cazul prelansarii Orange Tv ). Daca incalci clauzele, a doua zi zbori si ramai si fara hobby satisfacut si fara gramada de bani, Si poate si altele mai nasoale, despagubiri de le platesc si nepotii tai sau chiar mai rău.

Asa ca nu mai acuza NASA fara sa te gandesti inainte.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile