Reguli privind publicarea de comentarii pe HD Satelit

Comentariile trimise completează în mod util, ontopic și legal informațiile prezentate în comunitatea hdsatelit.com sau ajută la obținerea de răspunsuri la întrebările cititorilor. Prin trimiterea unui comentariu, sunteți în totalitate de acord cu Regulamentul comentariilor, pe care îl găsiți mai jos.

Website-ul HD Satelit este moderat activ și cu foarte mare atenție, absolut toate comentariile trimise fiind verificate în maxim 10 ore (dar de obicei, în timpul zilei, în maxim câteva minute sau ore) de către un moderator sau de către administrator, iar cele care respectă prezentul regulament sunt publicate (devin vizibile pentru ceilalți cititori în mod public).

Sintetizând, dacă se postează comentarii legale, ontopic și fără flame, nu mai este necesară citirea regulilor următoare. Suntem convinși că astfel de comentarii vor respecta automat Regulamentul comentariilor. Dacă veți comenta astfel, vă invităm să reveniți la postarea comentariului pe care ați dorit să îl publicați și să nu mai citiți regulamentul relativ complex de mai jos.

Totuși, aceste reguli au fost precizate explicit, pentru ca unii cititori să înțeleagă de ce le-au fost editate și republicate sau șterse unul sau mai multe comentarii și astfel să evite în viitor editarea sau ștergerea comentariilor. Până acum au fost publicate și există pe HD Satelit peste 44.000 comentarii, acestea fiind prezente la cele peste 6000 de articole de pe website. Au fost șterse sau editate și republicate doar aproximativ 5% dintre comentarii, deci procentul comentariilor postate în original conform Regulamentului comentariilor este cu adevărat îmbucurător, dovedind o comunitate de mare calitate. De asemenea, înțelegem că astfel de reguli restrictive (dar pe care le considerăm normale într-o societate civilizată - însă oarecum împotriva tendințelor actuale din internetul românesc, ce este în prezent extrem de permisiv, axat prin orice mijloace pe obținerea de trafic, inclusiv prin publicarea de comentarii neadecvate) pot avea ca efect reacția unor cititori de a nu mai publica comentarii sau de a nu mai vizita comunitatea. Însă preferăm o comunitate care publică fără interes subversiv comentarii la subiect, cu informații constructive și utile celorlalți cititori.Regulament comentarii HD Satelit


1. COMENTARIILE TREBUIE SĂ RESPECTE REGULILE DE CONȚINUT.

Comentariile pe care le considerăm nepotrivite e posibil să fie șterse ( uneori editate și apoi republicate de către un moderator sau administrator). În anumite cazuri, discuțiile pot să fie blocate temporar sau definitiv la respectivul articol. Exemple de comentarii neacceptate:
 a) pro sau contra unor POLITICIENI, ORGANIZAȚII sau PARTIDE POLITICE explicit nominalizați / nominalizate sau care exemplifică sau indică statutul de simpatizant ori de membru de partid sau preferința unor persoane de a îmbrățișa o anumită doctrină politică ( sunt permise discuțiile politologice la modul general, fără indicarea de nume și/sau prenume politician sau denumire partid, membru, simpatizant sau afilierea unei persoane sau a unui grup la o doctrină politică); Comentariile și acuzațiile de pe rețelele social-media privind acest punct (a) vor avea ca efect blocarea fără avertisment a accesului respectivului utilizator la pagina de social media respectivă.
b) cele pe care le bănuim că fac parte din categoria comentariilor de DENIGRARE A CONCURENȚEI
c)  XENOFOBE, RASISM, ANTISEMITE (inclusiv mascate sub tentă umoristică);
d) SPAM. În plus, comentariile de pe rețelele social-media privind acest punct (dvor avea ca efect blocarea fără avertisment a accesului respectivului utilizator la pagina de social media respectivă.
e) OFFTOPIC (care nu au deloc legătura cu subiectul sau care favorizează devierea de la subiect, prin conținut parțial despre alte subiecte - de exemplu, la o discuție despre serviciile de televiziune ale operatorului X, un comentator trimite un comentariu de tipul "Operatorul Y este are servicii de de televiziune mai bune decât operatorul X" sau "Chiar dacă operatorul X are servicii bune de televiziune, are cele mai slabe servicii de telefonie") - comentariile offtopic vor fi șterse (parțial sau complet) sau mutate (parțial sau complet) la alt/alte articole unde vor deveni ontopic
f) COMENTARIILE CARE SOLICITĂ DEZVĂLUIREA SURSELOR ANONIME (HD Satelit este o comunitate care deseori prezintă în premieră noi informații, provenind de la surse care au solicitat anonimatul. În cele mai multe cazuri, sursele contactează din proprie inițiativă redactorul pentru a oferi informații pe care le consideră de interes public. Protejarea surselor jurnalistice reprezintă una dintre condițiile de bază ale libertății presei într-o societate democratică, iar absența unei astfel de protecții ar putea descuraja sursele jurnalistice să ajute presa în informarea publicului. Dacă informațiile dintr-un articol provin de la persoane care au solicitat anonimatul, respectivele persoane nu vor fi citate; în acest caz, va fi menționat "conform informațiilor HD Satelit" sau o altă expresie similară. Orice comentariu sau mesaj care solicită dezvăluirea acestor surse anonime va fi șters și nu va primi răspuns).
g) LIMBAJ LICENȚIOS sau AGRESIV, ADULT sau din sfera divertismentului pentru adulți (inclusiv autocenzurat de către comentator prin diverse metode);
h) ȘOCANTE (inclusiv comentarii despre evenimente și acțiuni ce ar putea avea un impact emoțional negativ asupra minorilor);
i) ILEGALE (inclusiv postarea de linkuri pentru descărcarea sau accesarea ilegală de filme, software, jocuri, muzică etc. Comentariile de pe rețelele social-media privind acest punct (i) vor avea ca efect blocarea fără avertisment a accesului respectivului utilizator la pagina de social media respectivă.
j) comentarii care promovează cultul persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și care promovează idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe ori negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, a holocaustului ori a efectelor acestuia, a genocidului, a crimelor contra umanității sau a crimelor de război ); Comentariile de pe rețelele social-media privind acest punct
(j) vor avea ca efect blocarea fără avertisment a accesului respectivului utilizator la pagina de social media respectivă.
k) ACCES NEAUTORIZAT (inclusiv promovarea ca un beneficiu pozitiv pentru telespectator și/sau ca un beneficiu care nu este (încă) interzis explicit și individualizat prin legile din România a metodelor de decriptare neautorizată a canalelor tv ori prezentarea de tutoriale privind recepția neautorizată a televiziunilor criptate sau publicarea de liste sau stream-uri IPTV sau de alt tip pentru tv online; este permisă publicarea de linkuri către website-ul oficial al televiziunii care oferă live tv pe propria pagină sau către website-urile serviciilor legale de tv online, de tipul Digi Online, Telekom Tv etc, dar nu a linkurilor directe către stream-urile oferite de astfel de servicii); Comentariile de pe rețelele social-media privind acest punct 
(k) vor avea ca efect blocarea fără avertisment a accesului respectivului utilizator la pagina de social media respectivă.
l) FALSĂ IDENTITATE ( comentariile cu nume de administrator / moderator sau pe cele care sunt suspecte că își atribuie falsa calitate de reprezentant oficial al unei companii / autorități / serviciu); de asemenea, nu sunt acceptate comentariile prin care autorul comentariului își atribuie calitatea de purtător de cuvânt al unui grup, chiar nenominalizat, de exemplu "Noi am dori ca..." în loc de "Eu aș dori ca...".
m) comentariile cu LINK-uri CĂTRE website-uri inexistente ori neconforme acestui regulament;
n) EXCES în utilizarea de simboluri ( de exemplu reprezentând emoticons sau "zâmbete" de tipul ":)" );
o) DISCUȚIILE DESPRE substanțe, produse sau servicii ilegale sau nerecomandate minorilor;
p) comentariile care încalcă regulile partenerilor sau colaboratorilor noștri ( de obicei se încadrează în cele de mai sus, dar mai există și altele suplimentare).
q) INFORMAȚII FALSE: comentariile despre care estimăm că transmit informații false (inclusiv comentariile ce promovează sau doar menționează conspirații), precum și comentariile care recomandă, de pe alte platforme media, conținut text, video sau audio despre care estimăm că este posibil să fie trucat în scopul transmiterii de informații false (inclusiv menționarea unor știri false sau click-bait, publicate în mass-media, chiar dacă respectivul comentariul evidențiază faptul că platformă media menționată a prezentat o știre falsă sau click-bait; dacă respectiva știre este parțial sau complet falsă, de ce să o promovăm prin comentarii?). De asemenea, comentariile care statuează previziuni personale ca adevăruri absolute (de exemplu: "Televiziunea X nu va intra niciodată la operatorul Y") nu vor fi publicate.
r) De asemenea, ne rezervăm dreptul de a înlocui anumite cuvinte sau expresii cu altele sinonime sau cu același înțeles, dacă vom considera că respectivele cuvinte sau expresii pot afecta negativ website-ul din punct de vedere SEO sau încalcă regulamentele partenerilor noștri. Astfel de înlocuiri le putem efectua și în scopul de a păstra respectivul comentariu, deci de a nu fi șters, dacă restul conținutului comentariului corespunde prezentului Regulament.

2. COMENTARIILE FLAME / TROLLING NU SUNT ACCEPTATE.

Este extrem de puțin probabil să fie acceptate comentarii critice care nu sunt temeinic, corect, dezinteresat și detaliat argumentate. De aceea recomandăm discuții pozitive, în concordanță cu spiritul constructiv, informativ și util al comunității noastre, care nu face uz de pseudo-argumentul libertății de exprimare fără limite, concept care de fapt este limitat prin bun simț și prin legislația în vigoare, dar și delimitat de agresiunea verbală de orice natură, precum și de tentativele de a produce daune materiale sau efecte psihologice nefaste.  Comentariile de tip FLAME ( inclusiv "flame bait" sau momeală pentru flame ori generatoare de discuții preponderent conflictuale) și de tip TROLLING vor fi șterse ( nu vor exista unele care să fie republicate editate, cum pot exista în cazul comentariilor de la punctul 1).  Printre acestea sunt incluse și:
a) comentariile NECIVILIZATE;
b) ACUZAȚIILE directe sau sugerate, inclusiv cele mascate de sinonime colocviale ale unor termeni legali (cercetarea unor cazuri de încălcare de către persoane fizice sau juridice, autorități, companii și alte entități a legilor în vigoare este atribuția organismelor abilitate ale statului, pot fi sesizate către acestea, prin asumarea responsabilității denunțătorului în caz de denunț calomnios și nu prin postarea de comentarii publice, bazate pe presupuneri nedovedite irevocabil legal);
c) AMENINȚĂRI (de exemplu, comentatorul amenință că se va muta la un alt operator / agent economic concurent, că va rezilia un contract, că va elimina / ascunde din lista de pe televizor / receptor anumite televiziuni etc; aceastea sunt decizii și preferințe personale, care nu reprezintă o informație utilă pentru publicul larg);
d) INSTIGARE, INJURII sau CALOMNII împotriva unor persoane fizice sau juridice (inclusiv flame împotriva unor autorități, companii sau activități ori servicii comerciale desfășurate de către acestea sau cele de tip slogan neargumentat), împotriva unor categorii sociale, etnice, regionale și altele; Comentariile și acuzațiile flame de pe rețelele social-media privind acest punc
t (d) vor avea ca efect blocarea fără avertisment a accesului respectivului utilizator la pagina de social media respectivă.
e) criticarea altor comunități, websiteuri sau medii online; Comentariile și acuzațiile flame de pe rețelele social-media privind acest punct
(e) vor avea ca efect blocarea fără avertisment a accesului respectivului utilizator la pagina de social media respectivă.
f) 
Comentariile care militează împotriva deciziilor autorităților, explicit sau sugerat, direct sau indirect, nu vor fi publicate. Există situații grave, de exemplu pandemia de coronavirus COVID-19, care trebuie tratate cu maximă seriozitate. În astfel de situații, autoritatile decid măsuri legislative sau eforturi de altă natură prin care încearcă sa diminueze sau să limiteze efectele negative, în acest exemplu răspândirea infecției cu noul coronavirus. Este adevărat că există diverse categorii de persoane afectate de aceste decizii ale autorităților, inclusiv economic, persoane care fie intră în șomaj, fie își suspendă afacerile sau acestea nu mai funcționează la capacitate obișnuită ori nu mai pot presta servicii. Dar unele dintre aceste persoane pun interesele proprii mai presus de cele ale societății și devin comentatori virulenți împotriva deciziilor statului. Sau, pur și simplu, unele persoane nu doresc să accepte diverse decizii legislative care amplifică gradul de restricție. Considerăm că astfel de mesaje au toate caracteristicile comentariilor flame și vor fi respinse. În aceeași categorie de comentarii includem și pe cele prin care se încearcă minimizarea gradului de conștientizare a gravității unei situații, precum și pe cele care încearcă să nege existența situației sau a efectelor negative ale acesteia, inclusiv prin comparații cu alte situații parțial asemănătoare din trecut.
g) flame gramatical (comentarii care evidențiază greșelile gramaticale ale interlocutorilor);
h) jigniri fără utilizare de limbaj licențios (inclusiv ascunse sub sarcasm);
i) lipsă de respect în comunicare față de interlocutor;
j) comentariile cititorilor care nu sunt de acord cu publicarea unor articole din anumite categorii (de exemplu, comentarii în care este exprimat dezacordul privind publicarea de știri despre tehnologie și știință, știri despre furnizori de servicii media din alte state, despre uneel emisiuni etc)
k) discuțiile care au degenerat în flame.
l) de asemenea, este recomandat să fie utile informațional comentariile postate. Cele care sunt postate doar în scop de critică neconstructivă, ironie ori conțin epitete cu subînțeles jignitor vor fi considerate comentarii flame și vor fi de asemenea șterse complet, chiar dacă o parte a comentariului respectiv ar fi fost utilă. Cine nu este familiarizat cu înțelesul fenomenului flame, poate citi mai multe detalii în articolul de AICI.
m) nu sunt acceptate comentarii care aduc acuzații împotriva comunității HD Satelit ori a moderatorilor, autorilor, administratorilor sau altor cititori și nici comentariile care solicită modificarea politicii noastre de conținut ori a prezentului Regulament sau privind aplicarea acestuia, care rămâne complet la aprecierea moderatorilor sau a administratorilor. Astfel de comentarii vor fi șterse, pentru că suntem absolut siguri de efortul nostru de imparțialitate și de buna noastră credință și pentru că nu suntem reprezentanții niciunei companii media sau de telecomunicații și nu vindem produse sau servicii. Comentariile și acuzațiile flame de pe rețelele social-media privind acest punc
t (m) vor avea ca efect blocarea fără avertisment a accesului respectivului utilizator la pagina de social media respectivă.
n) dacă dvs considerați că un articol conține una sau mai multe informații eronate, puteți publica un comentariu într-un mod constructiv, explicând detaliat ceea ce credeți că ar trebui modificat și vom efectua modificările propuse, dacă le considerăm necesare (comentariile de acest tip, dacă utilizează un limbaj ironic, acuzator, jignitor, care amenință sau de alt tip asimilat fenomenului flame/trolling sau care nu corespunde prezentului regulament nu vor fi publicate; totuși, dacă noi considerăm că opinia dvs. este corectă și trebuie efectuate modificări ale conținutului, chiar dacă respectivul comentariu este flame/trolling, vom efectua modificările sugerate pentru respectivul articol, însă comentariul formulat în stilul flame/trolling nu va fi publicat).
o) de asemenea, trebuie să precizăm că în scop de informare a cititorilor, prezentăm GRATUIT comunicate și noi oferte de servicii ale diverselor companii de telecomunicații. Nu oferim publicarea de advertoriale plătite, ci doar publicarea în mod GRATUIT de informații din domeniu (comunicate, prezentarea de servicii ale diverselor companii media, tehnice, IT, de telecomunicații etc ). Comentariile care nu sunt de acord cu aceste comunicate sau cu decizia noastră să nu publicăm advertoriale și nici comunicate plătite vor fi șterse. Comentariile și acuzațiile flame de pe rețelele social-media privind acest punct 
(o) vor avea ca efect blocarea fără avertisment a accesului respectivului utilizator la pagina de social media respectivă.

3. NU PUBLICAȚI INFORMAȚII DE IDENTIFICARE PERSONALĂ SAU DE CONTACT. Nu oferiți date personale de identificare ale altuia sau ale dvs, cum ar fi email, număr de telefon sau adresă de domiciliu. Discuțiile au loc în mod public (pentru a fi utile întregii comunități ), nu în mod privat (adică nu utile doar unei singure persoane). De asemenea, publicarea unor astfel de date de identificare personală sau ale altora nu este acceptată, fiind imposibilă sau consumatoare de timp și/sau resurse verificarea datele de identificare publicate ( dacă vă aparțin sau nu ), publicarea datelor de identificare ale altor persoane fiind interzisă și fiind posibil să atragă răspunderea legală a comentatorului. De asemenea, nu este permisă publicarea de comentarii care conțin numere de ordine ale unor sesizări cu defecțiuni tehnice sau de altă natură, vizând serviciile furnizorilor media sau de comunicații, nu reprezentăm niciun operator și nu avem posibilitatea de a rezolva aceste sesizări (desigur, puteți solicita sfaturi tehnice de la ceilalți membri ai comunității HD Satelit, dar nici în acest caz nu este necesară publicarea unui comentariu cu numărul sesizării).  Aceste comentarii care conțin email, număr de telefon, adresă de domiciliu sau număr de ordine al sesizării, atunci când le observăm sau când ne sunt semnalate, vor fi șterse sau în unele cazuri editate și republicate de către moderator.

4. NU PUBLICAȚI COMENTARII REPETATE LA FOARTE SCURT TIMP SAU CU ACELAȘI CONȚINUT INFORMAȚIONAL. Dacă publicați mai multe comentarii unul după altul, la interval de doar câteva zeci de secunde, e posibil ca platforma websiteului să le considere spam și să dezactiveze temporar afișarea acestora, până când un moderator le va verifica și le va reactiva. Comentariile repetate sau cu conținut informațional relativ similar vor fi șterse, va fi păstrat doar unul dintre comentariile respective.

5. MOTIVELE EDITĂRII / REPUBLICĂRII / ȘTERGERII UNUI COMENTARIU. Dacă un comentariu a fost șters sau editat și republicat, motivul este o nerespectare a uneia sau mai multor linii de conduită incluse în primele 4 puncte din prezentul Regulament. Nu postați comentarii în care solicitați motivul pentru care a fost editat și republicat sau șters un alt comentariu, suntem convinși că veți găsi motivul chiar dvs, dacă veți citi cu atenție regulile anterioare. Astfel de interpelări vor fi șterse. Comentariile publicate intră gratuit, definitiv și irevocabil în proprietatea websiteului, însă responsabilitatea conținutului comentariului rămâne în sarcina celui care a publicat comentariul. Cel care a publicat comentariul nu mai poate solicita ulterior ștergerea imperativă a acestuia, deoarece comentariul publicat nu mai este proprietatea sa. Însă moderatorii pot șterge un comentariu, fără a fi obligați în vreun fel, doar dacă ei consideră oportună ștergerea sau solicitarea de ștergere a respectivului comentariu. Comentariile trebuie scrise în limba română ( comentariile scrise în altă limbă e posibil să fie editate, traduse, adaptate, completate și republicate în limba română de către un moderator sau chiar șterse.).

6. POȚI PUBLICA ORICÂND NOI COMENTARII PE WEBSITE, ACCESUL TĂU NU VA FI INTERZIS NICIODATĂ. Niciodată HD Satelit nu a blocat accesul unor cititori individualizați ( de exemplu după nume / IP / cont Google etc ) la postarea de noi comentarii pe întregul website (cu excepția articolelor care nu au activă temporar / definitiv posibilitatea generală de adăugare comentarii), indiferent câte încălcări anterioare ale prezentului Regulament are un cititor și indiferent de câte comentarii i-au fost editate sau șterse.

Însă în comunitățile de Facebook și Twitter ale HD Satelit se va lua măsura blocării accesului la postarea de comentarii, de exemplu: a) Pentru promovarea și vânzarea modalităților de vizionare neautorizată a canalelor tv și orice alte comentarii de promovare a pirateriei informatice sau a activităților ilegale de orice tip, blocarea postării de comentarii se activează fără avertisment în comunitățile Facebook și alte rețele sociale, iar comentariile respective vor fi șterse. b) Pentru comentarii flame (punctul 2 din acest Regulament), blocarea postării de comentarii se activează de asemenea fără avertisment în comunitățile Facebook și alte rețele sociale, iar comentariile respective vor fi șterse. De asemenea, exista unele exemple de blocare fără avertisment și la punctul 1 din acest regulament (sunt specificate explicit la punctul l, la fiecare caz în parte). Este necesară uneori aplicarea restricționării în postarea de comentarii pe Facebook sau alte rețele sociale, pentru că în comunitățile respective trebuie respectate și regulamentele acelor rețele de socializare si dorim comunități social-media în care să fie dezbătute idei constructive si educative, nu comunități care să fie medii pentru dispute flame.

7. RESPONSABILITATE ȘI PROTECȚIA DATELOR PERSONALE. Nu putem oferi la cerere IP-ul cititorilor care postează comentarii, deoarece Blogger nu îl afișează în panoul de administrare, dar chiar dacă l-ar afișa, legislația în vigoare nu ne-ar permite divulgarea unor astfel de date. Însă o autoritate poate solicita de la Google, pe baza unor motive legale întemeiate, doar printr-o decizie judecătorească, IP-ul și marcajul temporar al unui comentariu, dacă mai este posibil tehnic (dacă nu a fost între timp șters sau modificat și republicat de către un moderator/ administrator, conform prezentului regulament, prin procedurile de moderare). Responsabilitatea civilă sau penală revine în totalitate doar autorului inițial al comentariului. Deoarece acest website utilizează cookies de la Google pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul, HD Satelit are implementată informarea privind utilizarea de cookies, conform normelor europene.

8. SUNT PERMISE COMENTARII ANONIME, CU NUME SAU CU CONT GOOGLE / BLOGGER. Comentariile se pot publica în mod anonim sau prin alegerea unui nickname. De asemenea, se poate utiliza un cont existent de Google (nu necesită logare pe HD Satelit și nici introducerea parolei, pentru că dvs. vă logați anterior în pagina oficială Google, mai exact pe https://accounts.google.com), iar la accesarea HD Satelit (care este realizat și hostat pe platforma Blogger, oferită de Google) contul dvs. este automat recunoscut de Blogger, indiferent dacă postați sau nu postați un comentariu. Doar trebuie să selectați acestă modalitate de postare a comentariilor. Postarea prin cont Google (puteți crea chiar unul dedicat doar pentru comentarii publicate pe bloguri), la fel ca pe orice alt website realizat prin Blogger de la Google, vă permite ștergerea comentariilor chiar de către dvs., dacă doriți aceasta (de exemplu pentru corectură și repostare). De asemenea, cele mai interesante și/sau utile comentarii publicate pe paginile de Facebook și Twitter ale comunității HD Satelit sunt promovate uneori la articolele corespunzătoare de pe website (selecția și publicarea pe website a acestora este realizată de către un moderator sau/și administrator).

9. COMENTARIILE ADMINISTRATORULUI / MODERATORILOR. Poziția oficială a blogului HD Satelit este publicată prin comentarii cu numele "HDSatelit Romania". De asemenea, administratorul și moderatorii pot publica opiniile și comentariile proprii, dar utilizând alte nume (nume real sau pseudonim), întrucât nu reprezintă poziția oficială a blogului HD Satelit (dar totuși, acești moderatori sau administratorul doresc să răspundă altor cititori cu sfaturi utile sau, pur si simplu, cu opinia lor personală).


***

De ce sunt necesare aceste reguli ? Fiindcă dorim o comunicare constructivă și utilă, dar legală și pozitivă, o altfel de mentalitate, o comunitate de prieteni în care să ne reîntoarcem întotdeauna cu plăcere.Mulțumim pentru înțelegere și spor la comentarii !


Top 5 articole în ultimele 7 zile