joi, 16 ianuarie 2014

Operatorii de cablu tv ne pot spiona prin receptoare comportamentul de vizionare ?

Comcast Corp a dat in judecata un fost angajat, susținând că în timp ce acesta a lucrat pentru companie, a dezvoltat un software pentru a urmări audiențele televiziunilor. Datele de vizionare erau fie memorate in receptoare și apoi trimise prin reteaua de cablu a operatorului pentru a fi incluse in statistici, fie când erau preluate de la abonati receptoarele pentru înlocuire sau când erau predate la finalul contractului, extrase din acestea. Nu am inteles prea bine care dintre variante a fost utilizată: prima pare tehnic cam imposibilă, deci probabil a doua este varianta folosită.

Angajatul Robert A. Orlowski a încercat sa vândă licențe pentru tehnologia creată companiei de cablu, dupa ce a inregistrat două brevete ( unul pentru "spyware"-ul din firmwarele receptoarelor si unul pentru un soft de vizionare a statisticilor ) și și-a creat o firmă denumită Tuning Analytics LLC, prin care urma să comercializeze produsul pentru mai multe milioane de dolari. Comcast a considerat că se impune un proces in instanta pentru drepturi de autor asupra celor două elemente de software.

Software-ul acumula si prezenta cantități uriașe de date si alte informații, obtinute din receptoarele digitale si reprezentate apoi într-o formă finală grafică, care putea fi ușor de interpretat de către directori prin intermediul unui software, în conformitate cu depoziția ambele părți din proces .

Operatorul de televiziune cu plată își dezvoltase aceste instrumente interne de monitorizare pentru a măsura audientele de televiziune, crezând că ratingurile Nielsen nu aratau cu exactitate audientele canalelor.

În documente judiciare, Comcast a declarat Orlowski a dezvoltat software-ul ca sarcină de serviciu, însa angajatul spune că a cheltuit 10.000 de dolari pentru dezvoltarea softwarelui si modificarile de firmware ale receptoarelor si ca totul a fost programat acasa, in timpul său liber, depunând o munca de peste 1000 de ore.

Important nu este însă procesul dintre cele două părti, al carui rezultat îl va decide instanta, ci teoria conspiratiei care rezulta din acest caz. Daca si alte firme de cablu procedeaza la fel ? Cu siguranță eu nu aș dori ca operatorul meu de cablu să știe la ce canale m-am uitat și când.


3 comentarii despre subiectul „Operatorii de cablu tv ne pot spiona prin receptoare comportamentul de vizionare ?”:
ROmanul

La pagina 28 a manualului mediabox-ului de la UPC de la:
http://manual.upc.ro/pdf/manual_instalare.pdf
Se poate vedea:
Adresa IP modem si mediabox
MAC modem si mediabox
Test retea IP Conectivity

Si datele respective n-au nici o legatura cu modemul de internet care e separat de mediabox.

Cand aveam si eu mediabox (acum am CI+) era un canal pentru jocuri interactive. Cumva ele identificau abonatul pentru ca unele erau cu plata si-ti aparea pe factura urmatoare costul cu jocurile.

Parerea mea este ca e posibil sa fim spionati.
Probabil astfel stiu ce canale sunt urmarite si isi vor adapta grila la preferintele de vizionare a clientilor.

Sper ca n-am suparat pe nimeni.

Unknown

INTERESANT !

Unknown

masurarea audientelor canalelor digi asa se face !

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile