vineri, 23 mai 2014

Privire de ansamblu asupra serviciilor de televiziune interactivă ( HbbTV ) din Europa

1. HbbTV: un standard deschis pentru serviciile de televiziune interactive

Hybrid Broadcast Broadband TV ( HbbTV ) este un standard internațional relativ nou, care poate fi aplicat practic de orice televiziune și care pot fi utilizate de către radiodifuzori și distribuitori, pentru a oferi servicii inovatoare. Acestea pot fi oferite direct catre un televizor sau receptor compatibil conectat la internet, fără ca utilizatorul sa mai fie obligat sa cumpere echipamente suplimentare.

HbbTV este unic, deoarece acesta este singurul standard care poate asigura o legătură directă între programul liniar și continutul on-line. Prin această legătură , HbbTV oferă o nouă dimensiune serviciilor de televiziune.

Cum HbbTV este deja standardizat, radiodifuzorii și distribuitorii pot lansa astfel de aplicatii foarte rapid ( practic la fel de rapid ca publicarea si intretinerea unui site web).

Standardele HbbTV sunt dezvoltate de către "Asociatia HbbTV și publicate de ETSI ( Institutul European de Standardizare in telecomunicatii), recunoscut oficial de către Uniunea Europeană ca autoritate de standardizare.

Forumul HbbTV a realizat o imagine de ansamblu a serviciile HbbTV care sunt disponibile în diferite țări europene, pe care o prezentam mai jos.


2. HbbTV in Europa

HbbTV ( Hybrid Broadcast Broadband TV ) este un tehnologie care combină serviciile de radiodifuziune cu serviciile oferite pe internet, pe aceeași ecran. Informațiile suplimentare transmise în semnalul de televiziune permit televizorului sa identifice si sa incarce o aplicatie oferită de catre radiodifuzor, prin intermediul careia se poate prelua de pe internet si apoi afisa conținut conex.

HbbTV pot fi receptionat direct cu un televizor sau un receptor. Furnizorii de conținut trebuie doar să dezvolte aplicațiile lor în conformitate cu Standardului HbbTV. Radiodifuzorii nu mai trebuie să creeze diferite versiuni pentru fiecare model de televizor sau receptor. În prezent, mai mult de 90 % din producătorii de televizoare au adoptat standardul HbbTV in diferite modele, iar in anul 2016 peste 50 % dintre televizoarele din casele noastre vor fi compatibile cu standardul HbbTV.

HbbTV se bazează pe alte standarde open source, inclusiv standarde de internet care sunt larg susținute de către diferiți actori media ( posturi de televiziune, producatori , furnizori de servicii etc ).

Comisia de coordonare a Asociației HbbTV este formată din Abertis Telecom, Espial, Deutsche Telekom, Digital TV Labs, EBU (European Broadcasting Union), Ericsson, France Télévisions, httv, Institut für Rundfunk GmbH, LG Electronics, Opera, RTL Group, Samsung, Sony Corporation, Television Francaise 1 - TF1, TNO si TP Vision ( producător de televizoare Philips ).

HbbTV este un standard internațional, iar telespectatorii pot accesa serviciile din toate țările, fără nici o problemă, daca radiodifuzorul este de acord cu aceasta si nu blocheaza expres accesul din anumite țări. Se poate crea astfel o televiziune cu interacțiune fără frontiere.

HbbTV este folosit în special din Europa de Vest, avand servicii oferite în Franța, Germania, Polonia, Spania si alte țări. Tabelul următor prezinta statutul implementarii HbbTV in diverse state. 


3. Ce poate face HbbTV

Gama largă de servicii HbbTv oferite în Europa poate fi exemplificata prin:

• servicii sociale , cum ar fi Amber Alert, subtitrare citita, vorbire în alte limbi, semne generate sincron de calculator
• E - Government, un chioșc de ziare digitale pentru servicii ale autoritatilor ( locale, naționale )
• informații gen teletext, dar cu o interfață a utilizatorului mult mai atractivă ( de asemenea denumit "super- text" ), cu știri, meteo, inforamatii trafic, scoruri sportive, cotații bursiere, rate de schimb valutar etc.
• EPG avansat ( ghid electronic de programe )
• informații suplimentare cu privire la programele TV, cum ar fi statistici în programele de sport, prezentarea echipei care a realizat productia, alte prezentari
• votare și vhestionare, participare la programe de televiziune, votare pentru candidații la spectacole de talent, programe test pentru verificarea IQ-ul national etc
• conținut suplimentar, promo-uri, derulare emisiune inapoi, daca telespectatorul a pierdut inceputul acesteia ( "Salto" în Franța )
• acces direct la canale de televiziune care fac nu fac parte din oferta de cablu sau nu sunt difuzate digital terestru, prin intermediul tehnologiei de live streaming ( există 15.000 astfel de canale la nivel mondial)
• jocuri simple, care pot fi jucate direct prin intermediul telecomenzii televizorului
• cumparaturi de acasa
• cursuri , tele-educație

Toate aceste servicii sunt disponibile folosind un canal TV, indiferent ca este o televiziune importanta sau un canal mozaic de cablu sau al unui operator de satelit, un canal local sau chiar o televiziune de cartier. Nu conteaza mediul de distributie: serviciile HbbTv pot fi activate prin satelit, digital terestru, cablu tv etc. Important este ca televizorul sau receptorul sa fie compatibil HbbTv si sa fie conectat la internet si comutat pe respectivul canalul interactiv de televiziune.



4. Exemple de televiziuni HbbTv din Europa

In diverse state, radiodifuzorii ofera servicii HbbTv, prin intermediul distribuitorilor sau canalele de televiziune interactiva: Austria ( ORF, Puls TV etc ), Belgia ( RTBF ), Cehia ( CT, Ocko TV ),  Danemarca (DR),  Finlanda ( Digita,  MTV 3 ), Franța ( France 1,2, 3, 4, 5, France O, Arte, TF1, M6, NRJ, Slado, AFDESI etc), Germania ( ARD, ZDF, Phoenix, Eins Extra, Eins Festival, Eins Plus, Mediathek, RTL, RTL II, Super RTL, Vox, N-TV, ZDF, Channel 21, HSE24, Sonnenklar.TV, QVCetc,Sat.1, Cable eins,  ProSieben, Sixx etc),  Ungaria ( Antenna Hungaria, MTVA, Fix TV ),  Olanda (NPO, Canal Digitaal,SBS, NET5, Veronica etc), Polonia ( TVP ), Spania ( TVE, Televisio de Catalunya, Tele Madrid,  EITB, Canal Sur, Television de Galicia, Radio Television Canaria, IB3 (Balears), Lux Mallorca, Tele B, GolT, Veo Television etc ), Elveția ( RTS).

Teste practice de receptie televiziune interactivă pot fi de exemplu studiate in articolul de AICI. Alte detalii despre televiziunea HbbTv pot fi aflate AICI.


Un comentariu despre subiectul „Privire de ansamblu asupra serviciilor de televiziune interactivă ( HbbTV ) din Europa”:
Anonim

La noi in tara, UPC ofera un pic te televiziune interactiva. Poti vota la Vocea Romaniei de pe telecomanda.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile