marți, 1 iulie 2014

SES ASTRA susţine ştiinţa şi educaţia în regiunea Europei Centrale și de Est

Cu ASTRA spre stele

În data de 9 martie 2014, la Planetariul Silezian din Chorzów a avut loc o ceremonie de premiere a Olimpiadei de Astronomie VLII – o competiţie interdisciplinară care testează cunoştinţele de fizică, astronomie şi geografie ale elevilor de liceu. După câteva luni şi trei etape ale competiţiei, cei mai buni tineri experţi în aceste domenii s-au întâlnit în Chorzów.

SES ASTRA a fost partener al Olimpiadei de Astronomie, susţinând activităţile Planetariului Silezian. Finaliştii au fost recompensaţi cu premii utile de la SES ASTRA, însoţite de urări de succes la faza internaţională – câştigătorii Olimpiadei de Astronomie vor reprezenta Polonia la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică care va avea loc anul acesta în România. Aceştia vor concura cu colegi de-ai lor din întreaga lume.

„Planetariul din Chorzów este cea mai veche instituţie de acest tip din Polonia şi contribuie din plin la diseminarea cunoştinţelor de astronomie. Tocmai de aceea suntem foarte onoraţi de cooperarea cu Planetariul,” a declarat Barbara Uzunowa-Drymer, Director Marketing, SES ASTRA în regiunea Europei Centrale şi de Est.
„Pasiunea acestor tineri pentru spaţiu şi astronomie este cu adevărat uimitoare. Este cu atât mai admirabilă cu cât astronomia nu face parte din programul educaţional standard în Polonia. Suntem încântaţi că îi putem ajuta să îşi cultive şi să îşi aprofundeze pasiunile. Voi ţine pumnii laureaţilor şi le urez succes la concursul internaţional din România,” a adăugat Barbara Uzunowa-Drymer.


Concursul „Redecorează-ţi magazinul” din Republica Cehă


Toamna trecută, SES ASTRA a realizat o serie de materiale de marketing noi pentru punctele de vânzare în vederea promovării canalelor HD disponibile prin sateliţii ASTRA. Acestea au constat în postere, panouri şi abţibilduri cu două feţe pe teme HD. Materiale pot fi comandate gratuit prin portalul partener SES ASTRA. Noile materiale pot fi folosite la decorarea spaţiilor din magazinele partenere şi promovează vânzarea canalelor HD.

Pe lângă posibilitatea de a comanda materiale de marketing noi, SES ASTRA a lansat înainte de Crăciun concursul pentru desemnarea magazinului cel mai frumos decorat cu ajutorul materialelor promoţionale ASTRA. Proiectul s-a bucurat de o participare deosebită. Câştigătorul concursului – cel mai bine decorat magazin – a fost magazinul numit Prumyslove zbozi Duchon din Zatec. Felicitări câştigătorului!


Parteneriat cu Observatorul Astronomic din Bucureşti

Conform tradiţiei sale globale de implicare permanentă în proiecte ştiinţifice şi educaţionale, SES ASTRA din România a încheiat în 2013 un parteneriat cu Observatorul Astronomic din Bucureşti. Cooperarea a inclus o donaţie din partea SES ASTRA pentru Observator, constând într-un telescop de ultimă generaţie amplasat pe acoperişul clădirii, în zona de observare şi pus la dispoziţia pasionaţilor de astronomie care vizitează muzeul. Proiectul are şi un aspect educaţional – vizitatorii pot urmări filme interesante despre sateliţi pe două plasme TV dedicate, amplasate de către SES ASTRA. Cooperarea este în plină desfăşurare şi în curând vor fi demarate noi iniţiative.


Concursul ASTRA Talent

Cea de-a treia ediţia a concursului ASTRA Talent s-a desfăşurat în perioada 2 septembrie – 31 octombrie 2013. Copii cu vârstele cuprinse între 8 şi 15 ani au fost invitaţi să îşi ilustreze ideea despre modul în care sateliţii îi ajută pe oameni. SES ASTRA a donat câte 1 euro pentru fiecare imagine înscrisă către organizaţia Medici fără frontiere (Médecines Sans Frontières).

Câştigătoarea concursului este o elevă slovacă, Isabel Bednarikova, iar în continuare vă oferim un scurt interviu cu ea şi profesoara sa.

Interviu cu câştigătoarea concursului ASTRA Talent :

1. Ce anume te-a inspirat în desenul pe care l-ai pictat?

Îmi place natura, prin urmare mă inspir din natură. Am pornit de la legătura dintre natură şi tehnologiile moderne. Practic, primul animal care mi-a venit în minte a fost libelula – aşa am ajuns să pictez lucrarea „Libelula-satelit mutantă”.

2. Foloseşti tehnologii moderne? Care dintre ele? Ce îţi place cel mai mult la tableta câştigată la concurs?
Dintre tehnologiile moderne folosesc cel mai mult telefonul, iar acum şi tableta. Îmi place să joc jocuri şi să mă uit la filme pe tabletă. Personajele de film mă inspiră în desenele pe care le fac – pentru moment, minionii din filmul de desene animate „Sunt un mic ticălos”!

3. Ce altceva îţi place să faci, în afară de desene?
Mai multe... Când ies afară, îmi place să merg cu rolele, iar acasă mama mă prinde deseori cu tableta în mână

Interviu cu Mgr.art. Katarína Balážová – profesoară, Catedra de artă a Şcolii primare de artă F. Engels din Levice, Slovacia:

1. De ce aţi hotărât să participaţi la concursul ASTRA Talent cu elevii dumneavoastră?

Concursul ASTRA Talent mi s-a părut interesant în special datorită temei neconvenţionale. A fost totodată şi o bună ocazie pentru elevii noştri să concureze cu colegi de aceeaşi vârstă din alte ţări. Am apreciat şi faptul că lucrările au fost înscrise în format electronic, prin urmare desenele originale au rămas la şcoală. Participăm la concursul ASTRA Talent încă de la prima ediţie (anul şcolar 2011/2012) şi sunt mândră să spun că am şi câştigat. Acest tip de iniţiative sunt foarte apreciate în şcoala noastră deoarece oferă copiilor şanse noi de a-şi dezvolta abilităţile. Atât eu, cât şi elevii mei aşteptăm deja cu nerăbdare următoarea ediţie a concursului!

2. Câţi copii din şcoală au participat la concurs?
La ultima ediţie a concursului au fost înscrise 39 de lucrări artistice realizate de elevii noştri, lucru care dovedeşte interesului deosebit generat de concursul ASTRA Talent.

3. Aţi fost surprinsă când aţi aflat că unul dintre elevii dumneavoastră a câştigat concursul? Cum aţi reacţionat când aţi aflat?

Fiecare învăţător şi fiecare elev speră că lucrările artistice create cu mare efort şi cu cele mai mari aspiraţii vor fi recompensate într-un fel sau altul. Iar când acest lucru se şi întâmplă, trăieşti un sentiment cu totul special, acela de a fi marele câştigător al unui concurs internaţional de o asemenea amploare, cu picturi realizate de copii din atât de multe ţări. În ceea ce mă priveşte, mărturisesc că am fost surprinsă, dar pe de altă parte am fost foarte mulţumită. Mi-a dat curaj pentru viitor. Poate că nu este întotdeauna uşor să lucrezi cu copii inteligenţi, plini de viaţă, însă când reuşeşti să scoţi la iveală creativitatea şi talentul lor într-un desen, îi poţi inspira şi ajuta şi pe alţii. Sunt foarte încântată că elevii cursurilor noastre pot dobândi experienţă şi o perspectivă diferită asupra vieţii şi a mediului înconjurător.

Articol pus la dispozitie de catre SES Astra prin intermediul Grayling România.


Niciun comentariu despre subiectul „SES ASTRA susţine ştiinţa şi educaţia în regiunea Europei Centrale și de Est”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile