miercuri, 18 februarie 2015

Ce specificații vor avea discurile Blu-ray 4K ?

Blu-Ray Disc Association a anuntat un lot de viitoare noi standarde pentru următoarea generație a discurilor Blu-ray. Noile versiuni Blu-ray 4K vor fi lansate la sfârșitul anului 2015, conform previziunilor acestei asociatii.

Asociația va introduce trei noi principale tehnologii în discurile Blu-ray 4K. Acestea includ specificatii atât pentru Dolby Vision, pentru sistemul HDR ( High Dynamic Range ) oferit de Philips, cât și pentru un standard comun HDR oferit de Technicolor și care este parte a propunerilor MPEG / SMPTE ale companiei.

Important este faptul că noile specificații Blu-ray 4K vor fi compatibile cu BT.2020, ce include propuneri nu doar pentru o gamă mult mai largă de culori, ce se va implementa prin introducerea HDR, dar de asemenea si pentru tehnologii cu "pixeli mai de calitate", ce ar trebui să îmbunătățească dramatic calitatea vizuală a ecranelor 4K, chiar dacă unele ecrane UHD oferă deja cea mai bună calitate a imaginii existente în prezent.

Noile Blu-ray 4K vor fi discuri dual-layer de 66 GB sau chiar cu triplu strat, cu capacitate de 100 GB, iar cotinutul video va fi comprimat cu codec h.265 / HEVC. Coloana audio va fi Dolby TrueHD și DTS-HD MA, care sunt teoretic fără pierderi și la calitate de studio.

Anterior, Blu-ray folosit sistem de culori 4: 2: 0, în timp ce noul Blu-ray 4K va utiliza 4: 4: 4 (chiar dacă majoritatea televizoarelor încă nu suporta 4: 4: 4).

Ce inseamna acesti "pixeli mai de calitate" ?

Pentru fiecare cadru video de pe discuriile Blu-ray 4K, asociația se așteaptă la îmbunătățiri semnificative ale calității imaginii, formatul 4K crescand, pe langa rezolutie, si adâncimea de culoare pentru fiecare pixel, ajungand la o valoare între 8 și 10, ceea ce înseamnă culori mai naturale, dar si că diferenta dintre lumina si intuneric va fi mai mare. De exemplu, focurile de artificii sau razele de soare se vor vedea mult mai frumos.

Gama mai largă de culori, obținută prin noua tehnologie de înregistrare a culorilor, denumita BT.2020, va face culorile sa fie mai naturale. Sistemul actual de codificare 709 capteaza 30-35% din spectrul de culori vizual, pe care il vede ochiul uman. BT.2020 va asigura captarea a aproximativ 70-80%.

Televizoarele 4K vor fi capabile să detecteze si sa afiseze aceste culori. De asemenea, playere Blu-ray vor fi capabil sa utilizeze standardul BT.2020 și sa ofere intreaga gamă de culori inregistrate, posibilitati pe care televizoarele de astăzi nu le au incă.

Specificatiile combinate pentru pixeli mai de calitate, diversele versiuni de HDR și alte îmbunătățiri vizuale 4K vor fi adoptate oficial de către Blu-Ray Disc Association in vara aceasta.

Discurile Blu-ray 4K, precum si dispozitivele de redare mass-media compatibile cu acestea ar putea astfel sa fie lansate chiar de la sfarsitul anului 2015.

În plus, industria se așteaptă ca noile playere Blu-ray 4K sa fie compatibile si cu discurile care nu sunt Ultra HD 4K, mai exact cu cele Full HD existente in prezent.

Dincolo de toate acestea, într-un context mai larg al viitorului divertisment 4K, adevărata întrebare cu privire la noile discuri Blu-ray 4K nu este despre cât de bine vor funcționa, ci dacă vor prezenta interes pentru consumatori, având în vedere că mare parte a dezvoltarii divertismentului Ultra HD are loc prin intermediul serviciilor de streaming si a ofertelor VoD, mai ales că multe gospodării au deja acces la conexiuni de internet în bandă largă ( de mare viteză ), iar serviciile de streaming găsesc in continuu noi modalități de optimizare și comprimare video a continutului UHD. Asadar, probabil aceste discuri Bluray 4K vor fi interesante mai ales pentru cei cu conexiuni slabe la internet si/ sau care doresc o calitate mult mai bună.

UPDATE 9 noiembrie 2015: Primele discuri Blu-Ray 4K au fost confirmate pentru inceputul anului 2016. Detalii gasiti AICI.


4 comentarii despre subiectul „Ce specificații vor avea discurile Blu-ray 4K ?”:
valentin

Sunt curios daca vor aparea si discuri Bluray 3D 4k .

Anonim

Disc de 100gb la un pret .... si daca-l busesti?

Anonim

Daca il busesti, iti cumperi altul. Daca nu ai bani sa iti cumperi altul, nu ai bani nici sa il cumperi pe primul. Aici nu e vorba de a stoca filmele tale si pozele tale pe el, e vorba de discuri bluray cu filme 4K originale, pe care le cumperi sa vezi filmul o data sau de cateva ori maxim, apoi il pui in colectie. Nu prea are cum sa se buseasca la 1-5 vizonari.

DTH Fan

Pret oficial Samsung 4K Ultra HD Blu-ray Player, model Model UBD-K8500/ZA: 399 dolari !

http://www.samsung.com/us/video/home-audio/UBD-K8500/ZA

http://www.frys.com/product/8703991?gclid=CNOUpa6n4coCFZBhfgodvYABvQ

http://www.bestbuy.com/site/samsung-ubd-k8500-4k-ultra-hd-wi-fi-built-in-blu-ray-player-black/4853800.p

"Your Ultra HD Blu-ray Player can play content
located on Ultra HD Blu-ray/Blu-ray/DVD/CD
discs, USB devices, PCs, smart phones, tablets,
and on the Web."

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile