miercuri, 18 februarie 2015

Satelitul Thor 7, pregătit pentru lansare

Satelitul Thor 7 se va indrepta săptămâna viitoare spre Guyana Franceză, constructia și testarea acestuia la Space Systems / Loral (SSL) fiind incheiate.

Arianespace are deja un început cu un an aglomerat, marcat de succesul celei mai recente misiuni, realizata cu ajutorul rachetei sale mai mici Vega. Modelul mai mare, racheta Ariane 5, va efectua cu zborul VA222, aceasta fiind o misiune cu sarcină utilă dublă.

Proiectat și construit pentru Telenor Satellite Broadcasting (TSBC), Thor 7 va fi lansat alaturi de SICRAL 2, cu ajutorul acestei rachetă purtatoare Ariane 5, de la Astroportul european din Kourou, pe 16 aprilie 2015, dacă nu vor interveni alte amânări.

Vehiculul de lansare a ajuns la astroport în luna octombrie 2014, la bordul unui Toucan MN, iar apoi etajul superior a fost adus pe 19 ianuarie 2015, gata să primească cei doi sateliti pasageri.

In parte inferioara va fi pozitionat SICRAL 2, care va deveni parte a sistemului de comunicații militare prin satelit ale Italiei. Acest satelit geostaționar va funcționa în benzile UHF și SHF, pentru a spori capacitatea de comunicații militare prin satelit deja oferită de catre SICRAL 1 și SICRAL 1B și de către sistemul francez Siracuza.

Separat prin SYLDA (Systeme de Lancement Double Ariane), Thor 7 va fi amplasat in partea superioară. THOR 7 este primul satelit Telenor echipat cu capacitate de înaltă performanță in banda Ka, fiind destinat in special pietei maritime. Capacitatea in banda Ka va oferi 6-9 Gbps cu până la 25 de transpodere simultan active fixe si unul cu acoperire mobilă, pentru a oferi semnal puternic si a asigura transmisia de date peste Marea Nordului, Marea Norvegiei, Marea Rosie, Marea Baltică și Marea Mediterană.

"SSL și Telenor si-au luat angajamentul de a furniza sateliți și servicii care îmbunătățesc experiența beneficiarilor. Suntem multumiti că THOR 7 este deja disponibil pentru livrare și așteptăm cu nerăbdare continuarea colaborarii cu TSBC și Arianespace, pentru pregătirile finale de lansare", a declarat John Celli, președintele SSL.

"Satelitul construit de SSL va furniza un serviciu eficient și flexibil pentru rutele de transport majore și navele de agrement. Odata cu lansarea THOR 7, va creste si capacitatea de transmisie pe care o putem oferi. Așteptăm cu nerăbdare consolidarea pozitiei noastră pe piață, dar si extinderea acoperirii noastre europene", a declarat Morten Tengs, Vice Presedinte si CEO al Telenor Satellite Broadcasting.

Satelitul Thor 7 va oferi de asemenea o capacitate utilă in banda Ku, pentru serviciile de televiziune din Europa Centrală și de Est. Capacitatea utilă in banda Ku ( pentru televiziune si radio ) este mult mai mica si include doar 11 transpondere, corespunzand teoretic la 11 frecvente. Acoperirea cu semnal teoretica este slabă in partea vestică a Europei, din harta pusa la dispozitie de Telenor observandu-se acoperirea in banda Ku, cea destinata pentru serviciile de televiziune si radio.

Dupa lansare, THOR 7 va fi poziționat la 1 grad vest ( pozitie orbitala prin care sunt retransmise acum si DTH-urile romanesti Digi Tv si Focus Sat ) și este proiectat pentru a oferi servicii timp de minim 15 ani. E posibil ca intre data lansarii si data punerii comerciale in functiune sa treaca mai multe luni, poate chiar o jumatate de an. Vom reveni cu detalii periodic.

UPDATE 23 februarie 2015: Satelitul Thor 7 a ajuns cu bine la Guiana Spaceport din Kourou.

UPDATE 26 martie 2015Lansarea Thor 7 va fi transmisă HD, în direct prin sateliții Thor 6 și Thor 5. Detalii gasiti AICI.

UPDATE 14 aprilie 2015: Lansarea satelitului Thor 7 a fost amânată. Detalii găsiți AICI.

UPDATE 18 aprilie 2015: Noutăți despre satelitul Thor 7 găsiți AICI.

UPDATE 24 aprilie 2014: Lansarea satelitului Thor 7 a fost amânată a treia oară. Detalii găsiți AICI.

UPDATE 26 aprilie 2015: Lansarea satelitului Thor, de la ora 22:37 ( ora României  ). Detalii găsiti AICI.

UPDATE 8 mai 2015: Conform unui comunicat de presă de pe websiteul oficial Telenor,  Thor 7 a intrat dupa lansare in teste si va fi pregătit să ofere servicii DTH in 6 saptamani ( nr: de la lansare, in prima jumatate a lunii iunie 2015 ). Teste suplimentare vor fi efectuate pentru serviciile in banda Ka, cu servicii comerciale complete gata sa fie oferite din trimestrul 4 al anului 2015.

UPDATE 22 iunie 2015: Satelitul Thor 7 a fost lansat comercial. Detalii găsiți AICI.


5 comentarii despre subiectul „Satelitul Thor 7, pregătit pentru lansare”:
Anonim

odata cu lansarea acestui satelit poate inchiriaza si rcsrds 2-3 transpondere sa mai bage canale hd pentru abonatii digi tv!sau o colaborare upc si rcsrds pentru a oferi noi posturi atat la digi cat si la focussat!

Anonim

poate isi face loc si telekomu ca m am saturat sa I aud ca are spatiu limitat

DTH Fan

Telekom emite prin alt satelit, denumit Hellas Sat 2, de la alta pozitie orbitala, adica de la 39 grade Est, nu are nicio legatura cu lansarea acestui satelit. Din Romania, doar Digi Tv, Focus Sat si ESS vor putea inchiria transpondere pe noul satelit Thor 7.

Anonim

K eu cred ca nu vor inchiria nimica de pe acest satelit fiindca nu acopera toata Europa , diaspora e 80% abonata la Digi

Anonim

http://www.broadbandtvnews.com/2015/02/23/thor-7-arrives-in-guiana/

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile