vineri, 22 mai 2015

Prima transmisie 4K Ultra HD la 100 fps prin DVB-T2

Spania a devenit prima țară din lume care a testat formatul 4K Ultra HD la 100 cadre pe secundă, transmis utilizând a doua generație de televiziune digitala terestra (DVB-T2).

Cercetatorii din Grupul de Comunitatii Mobile (MCG) de la institutul ITeam din cadrul Universitatii Politehnice din Valencia, impreuna cu BBC din Marea Britanie, au efectuat aceste teste in DVB-T2 la 100 fps, la rezolutia de 4096 x 2160 pixeli, utilizand codecul HEVC.

Transmisiile a fost realizate în laboratorul Universității. Spaniolii au mai realizat in anul 2013 transmisii Ultra High Definition în prin DVB-T2, dar utilizând codecul H.264/AVC, la un bitrate 35 Mbit/s.

In noile teste însă s-a observat că este revoluționară utilizarea unei comprimări HEVC scalabile, care permite ca un serviciu unic 4K la 100 fps sa fie compatibil si cu ecranele Ultra HD de 50fps sau chiar cu dispozitive mobile cu capacitate de calcul redusă, cum ar fi tabletele sau smartphone-urile.

Conținutul poate să fie astfel receptionat simultan atât de televizoare 4K, cât și de dispozitive mobile, fără să fie necesare fluxuri de transmisie concomitente si separate pentru fiecare dintre formatele necesare, asa cum se procedează in prezent prin simulcast.

Aceasta tehnologie este o soluție optimă pentru transmisiile multi-ecran, evitand așadar simulcastul, cum se întâmplă în prezent cu emisiile in definiție standard sau HD, permițând astfel o reducere substanțială a latimii de bandă folosită, precum o utilizare mai eficientă a spectrului de frecvențe.

Standardul DVB-T2 este adoptat de diverse țări, în scopul de a crește capacitatea rețelele si deci pentru a face față deficitului de frecvențe al televiziunii digitale terestre. DVB-T2 este în prezent cel mai avansat standard de digital terestru. Acesta oferă o mai mare flexibilitate, dar și eficiență cu până la 50% mai bună decât standardul DVB-T.

Aceste caracteristici permit o creștere a numarul de televiziuni transmise, dar și o mai mare calitate a imaginii, la acelasi bitrate. În plus, profilul T2-Lite inclus în standardul DVB-T2 permite transmiterea de conținut pentru dispozitive mobile, folosind aceleasi rețele digitale terestre. Combinat cu HEVC, DVB-T2 permite o creștere substanțială a capacității rețelei, pentru a oferi inclusiv transmisii 4K UHD.


2 comentarii despre subiectul „Prima transmisie 4K Ultra HD la 100 fps prin DVB-T2”:
Anonim

Hoops :))
La universitatea politehnica din Valencia...am lucrat la reamenajarea unir sali de clasa..,o stire care imi produce amintiri

Anonim

Si PROTV va transmite in 4K ULTRA, in vreo 2/3 ani. Iar Antena 1 va da de 16:9 tot in 2/3 ani.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile