vineri, 5 august 2016

Hărți interactive de acoperire și perioadă de probă pentru abonamentele de telefonie mobilă ?

În "Strategia ANCOM pentru comunicațiile digitale 2020", anuntată ieri, aceasta autoritate precizeaza că are in plan publicarea și actualizarea periodică a unor hărți interactive de acoperire teritorială a rețelelor, dar si analizarea posibilitatii de a fi introdusă o perioadă de probă pentru serviciile de telecomunicatii contractate de către abonați.

Hărțile interactive de acoperire ar ajuta utilizatorii sa obtina informatii despre acoperirea geografica reală cu semnal, precum si calitatea acestei acoperiri, fiind eliminată astfel prezentarea subiectivă a unor astfel de informatii, prin publicitate sau in magazinele operatorilor.

ANCOM precizeaza ca astfel de hărți informative si cu titlu indicativ, dar nu contractual, este deja o practică in foarte multe state europene. Există în prezent astfel de hărți pe websiteurile operatorilor din Romania, însă ANCOM consideră că detaliile si acuratețea acoperirii prezentate sunt deficitare, iar sanctionarea operatorilor pentru furnizarea de informatii incomplete si/au incorecte este ineficientă si dificilă din perspectiva duratei contractelor incheiate de abonați.

Hărțile ar afisa acoperirea nu doar grafic, pe baza de retele selectate, ci si informational, pe bază de clase de calitate, viteze de transfer de date sau tehnologii ce sunt disponibile. Hărțile vor prezenta si nivelul calității acoperii ( de exemplu daca permite doar apel si acces la internet in spatii deschise sau si inchise ) si ar putea utiliza si rezultatele testele efectuate prin aplicatia Netograf.

Operatorii de telecomunicatii mobile din România au raspuns favorabil unei astfel de propuneri, dar in anumite conditii, cum ar fi de exemplu paramentri identici pentru toti operatorii ( pentru a exista posibilitatea de comparatie ) sau identificarea de modalități realiste pentru a reflecta complexitatea factorilor ce influenteaza rezultatele acoperirii ori posibilitatea de a exclude din rezultate sensibilitatea echipamentelor terminale ale abonatilor.

În viziunea ANCOM, aceste hărti vor stimula operatorii sa își îmbunătățească acoperirea si vor permite o identificare mai bună a localitatilor care necesită intervenție publica, pentru a fi asigurat accesul la servicii.


Perioada de probă este o alta propunere a ANCOM, care ar asigura o si mai buna transparență pentru calitatea serviciilor si ar elimina bariere la schimbarea operatorilor. ANCOM analizează de asemenea si impactul includerii in contractele semnate cu abonatii a unui set minim de indicatori de calitate pentru telefonia mobila.

Ideea acestei perioade de proba a fost respinsă aproape in unanimitate de catre operatorii din România, motivand aspecte legale ( de exemplu că perioada de 14 zile de retragere pentru contractele la distanță nu este aplicabila ), motive economice ( creșterea costurilor de activare si conectare, având ca rezultat creșterea tarifelor ), tehnice ( va exista o portare temporara de numere si o mai mare complexitate a logisticii ) sau de alta natură ( posibile abuzuri din partea utilizatorilor, mai ales pe baza atractivității ofertelor cu terminal cu pret redus sau subvenționat ).

Operatorii au mai motivat că există cartele preplătite pentru astfel de teste, similare unei perioade de probă. Doar Telekom ar accepta în principiu o astfel de perioadă de probă,dar numai pentru contractele ce oferă exclusiv servicii ( fără a fi oferite și echipamente ), cu achitarea de către utilizator a serviciile din perioada de probă, principiu pentru care ANCOM a fost în rezonanța in aceasta primă faza.


Niciun comentariu despre subiectul „Hărți interactive de acoperire și perioadă de probă pentru abonamentele de telefonie mobilă ?”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile