sâmbătă, 10 decembrie 2016

ASIASAT 8 va prelua misiunea satelitului Amos 6, distrus înainte de lansare

Operatorul de sateliți Spacecom va utiliza timp de cel puțin 4 ani satelitul ASIASAT 8 ( detinut de compania Asiasat din Hong Kong ) ca un înlocuitor pentru satelitul AMOS 6, pierdut pe 1 septembrie 2016, când racheta purtatoare SpaceX Falcon 9 a explodat în timpul testărilor anterioare lansării. AsiaSat 8, construit de Space Systems Loral în SUA, are 24 de transpondere in banda Ku, precum și o sarcină utilă in banda Ka.

Facebook (prin intermediul Eutelsat) închiriase integral capacitatea in banda Ka a satelitului Amos 6, pentru a oferi acces la internet în Africa. Satelitul Amos 6 a fost echipat cu 39 transpondere in banda Ku si 24 transpondere in banda Ka. Facebook și Spacecom nu au furnizat nici un fel de informatii privind situatia colaborarii cu Spacecom, dupa pierderea satelitului Amos 6. Spacecom a închiriat doar capacitatea in banda Ku a AsiaSat 8, nu si capacitatea in banda Ka.

Spacecom și ASIASAT intenționează să mute AsiaSat8 de la 105,5 grade Est la 4 grade Vest, unde se va alătura satelitului Amos3. Spacecom va plăti anual catre ASIASAT suma 22 de milioane dolari pentru capacitatea in banda Ku a AsiaSat 8. Acordul include posibilitatea opțională de extindere a perioadei de 4 ani cu încă 12 luni.

Satelitul ASIASAT 8 va ajunge la 4 grade Vest pentru a emite în Europa, Orientul Mijlociu și Africa, în termen de 45 de zile de la primirea aprobărilor necesare. Satelitul va fi apoi testat o perioadă, înainte de a intra în serviciul Spacecom, în primăvara anului viitor.

Spacecom devine astfel unul dintre cei mai mari clienți ai ASIASAT, in privinta veniturilor. ASIASAT operează o flotă de 6 sateliți, inclusiv AsiaSat 8. Următorul satelit al operatorului (AsiaSat9) este programat pentru lansare în al doilea trimestru al anului 2017, cu o rachetă Proton.

Pierderea lui Amos 6 se adaugă problemelor anterioare ale Spacecom, deoarece operatorul mai pierduse în mod neașteptat anul trecut un satelit de bază, Amos 5, ce a încetat brusc sa functioneze, din cauza intreruperii conexiunii cu sursa de alimentare. De asemenea, nu este clar în ce mod contractul de închiriere al satelitului AsiaSat 8 va afecta relațiile Spacecom cu Beijing Xinwei Technology Group, un conglomerat din China, care a fost de acord în luna august să achiziționeze operatorul Spacecom cu suma de 285 milioane dolari ( lansarea cu succes a Amos 6 era o condiție necesară pentru finalizarea achiziției).

Spacecom a precizat în luna noiembrie că va recupera cei aproape 196 milioane dolari investiti in Amos 6, satelitul fiind asigurat.


Niciun comentariu despre subiectul „ASIASAT 8 va prelua misiunea satelitului Amos 6, distrus înainte de lansare”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile