vineri, 3 mai 2019

Compresia HEVC, insuficientă pentru 8K. Este necesară dezvoltarea unui nou codec H.266 / MPEG / VVC.

Thomas Wrede (vicepreședinte al SES, departamentul de Noi tehnologii și standarde) a precizat că deși tehnologia 8K ar putea fi atrăgătoare pentru anumiți radio-difuzori, în special din Japonia, în realitate există provocări foarte mari: chiar și utilizând codec-ul HEVC, este necesar un flux de date de 80-100 Mbit/s. În plus, nu există un standard oficial global pentru televiziunea 8K.

SES a efectuat în luna mai a anului trecut transmisii experimentale 8K prin satelitul său de la 23,5 grade Est, utilizând codec-ul HEVC și o rată a datelor de 80 Mbit/s. S-a concluzionat că este necesar un codec mai eficient, iar Thomas Wrede a sugerat ca VVC (Versatile Video Coding - codificarea video versatilă) ar putea fi un "succesor natural" al HEVC și că a permite ca două televiziuni 8K să fie difuzate cu 35-40 Mbit/s fiecare pe același transponder de satelit. Thomas Wrede a făcut de asemenea apel la industrie să înceapă să lucreze la un standard de difuzare pentru 8K.

În privința noului codec, deja numeroase propuneri au fost luate în considerare. Se estimează că standardele finale ale codec-ului VVC vor fi publicate până în luna iulie a anului viitor. Apoi urmează dezvoltarea efectiva a codec-ului, fiind necesar ca respectivul standard "H.266 / MPEG / VVC" să ofere o compresie suplimentară de 50% comparativ cu codec-ul H.265 (HEVC).

UPDATE 8 iulie 2020: A fost lansat codecul H.266 / VVC. Detalii găsiți AICI.


4 comentarii despre subiectul „Compresia HEVC, insuficientă pentru 8K. Este necesară dezvoltarea unui nou codec H.266 / MPEG / VVC.”:
Anonim

Treaba asta cu compresia trebuia rezolvata de mult. Sa transmiti un post 4k eventual 8k cu rate de transfer asa de mari fac din ele nerentabile dpdv tehnic

Anonim

Compresie.Nu se mai poate vorbi de un 8k curat,i se poate spune 8k comprimat.Cand a aparut codecul mp3 in muzica toti erau incantati dar repede au vazut ca face rabat de la calitate.Una este o sursa originala ,un film iesit de la montaj filmat cu camere RED sau SONY...etc si alta este acelasi film vazut pe satelit comprimat HEVC sau alt standard de compresie.La fel sta situatia si la canalele satelit 4k .1080i vs 1080p.Sunt putine canale 1080p pe satelit,marea majoritate sunt 1080i si le spun fullHD,si acestea trecute tot prin codecuri.
As dori mai bine sa fie pe fibra oprica canale care sa transmita sursa originala ,necomrimata,dar nu IPTV ca am vazut ce este si pe acolo.

s0rin

Anonim eu am înțeles ce vrei să spui. Așa cum în domeniul audio sa standardizat compresia și dezcoltat codecul FLAC (Free Lossless Audio Codec) așa ar trebui și în video să se dezvolte un standard de compresie LVC (Lossless Video Codec). Dacă se vrea, se poate. Doar că nu se grăbește nimeni pentru că costă. Iar în televiziune nu se va introduce pentru că televiziunea în general nu este orientată pe calitate ci pe cantitate (mă refer la telespectatori). Ca să faci rating mare ai nevoie de telespectatori mulți și de dispozitive de transmisie și recepție ieftine ca să și le permită toți.

Anonim

SES 8k Test în teste pe DVB-S2 Necodat on 11973 MHz, pol.V SR:31000 FEC:9/10 SID:7249 PID:256[H.265]!8k/257 aac,258 aac.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile