vineri, 21 iunie 2019

Peste 75 de milioane de receptoare DAB / DAB +, vândute în Europa și Asia-Pacific

Cea mai recent raport al WorldDAB arată că, până la sfârșitul trimestrului al patrulea al anului 2018, peste 75 de milioane de receptoare DAB / DAB +, incluzând și pe cele montate în autoturismele noi, au fost vândute în Europa și Asia-Pacific, în creștere de la 65 de milioane cu un an mai devreme.

Noile date publicate de WorldDAB se bazează pe mai multe surse statistice, pentru a oferi o imagine de ansamblu a celei mai recente situații privind vânzările de receptoare DAB, numărul de locuințe și populația acoperite cu semnal radio digital, dar și privind numărul de posturi de radio naționale prin DAB și DAB +, comparativ la FM. Raportul evidențiază implementarea tehnologiilor DAB/ DAB+ în Australia, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Elveția și Marea Britanie.

DAB/DAB+ sunt standarde de bază pentru viitorul radioului în Europa, o poziție subliniată de o serie de reglementări recente. La nivel pan-european, directiva adoptată de UE în decembrie 2018 impune ca toate radiourile din mașinile noi ce vor fi produse cel mai târziu de la sfârșitul anului 2020 să poată recepționa radio digital terestru.

Italia a lansat deja legislația necesară pentru a se asigura că este în conformitate cu directiva ce se va aplica de la începutul anului 2020, în timp ce Franța, unde dezvoltarea agresiva a DAB continuă în întreaga țară, a publicat de asemenea o lege care obligă ca toate radiourile din mașinile noi fabricate din iunie 2020 să fie compatibile cu receptia radio-urilor digitale DAB +.

În Marea Britanie, peste două treimi (71,6%) din audiența radio ascultă programele prin DAB. Britanicii au anunțat lansarea unei revizuiri legislative și a unui program special de dezvoltare radio, pentru a asigura un viitor digital sănătos pentru radioul din Regatul Unit. Revizuirea se așteaptă să fie finalizată în anul 2020.

Constatările cheie din raportul WorldDAB includ:
- În Regatul Unit, 67% din gospodării au cel puțin un radio DAB, iar audiția de conținut radio digital a depășit 50% pentru trei trimestre succesive
- Peste 11 milioane de receptoare radio digitale au fost vândute în Germania
- În Elveția, 64% din toate emisiunile radio sunt difuzate prin intermediul platformelor digitale
- În Italia, 46% din autoturismele nou vândute sunt dotate cu receptor DAB+, în creștere de la 32% în 2017
- 6 milioane de receptoare au fost vândute în Norvegia
- În Australia, 69% din mașinile nou vândute sunt dotate cu radiouri cu DAB +, de la 47% în 2017.
- Radio-ul terestru digital are de asemenea o implementare semnificativă în Asia, Orientul Mijlociu și Africa.

Președintele WorldDAB, Patrick Hannon, a comentat: "Ultimele 12 luni au reprezentat o perioadă excepțională pentru radioul DAB. UE a adoptat o directivă prin care solicită ca toate radiourile din autoturismele noi să fie capabile să recepționeze radiouri terestre digitale. Noi piețe precum Franța, Belgia și Austria lansează servicii naționale DAB +, iar piețele clasice, inclusiv Germania, Marea Britanie, Elveția, Olanda, Italia și Australia, raportează niveluri record de audiente ale radiourilor digitale. În anul 2018, 10 milioane de receptoare DAB au fost vândute în întreaga lume. Ne așteptăm ca această cifră să fie ușor depășită în anii următori".

WorldDAB este forumul industriei globale pentru radioul digital, facilitând adoptarea și implementarea radioului digital difuzat prin DAB / DAB +, standardele de radio digitale alese pentru radiodifuzorii din Europa, Asia Pacific și din alte regiuni.


În România aceste sistem digital terestru este deocamdată foarte puțin dezvoltat, dar puteți asculta în mod digital o selecție de posturi de radio live pe internet, cum este de exemplu cu ajutorul listei de recomandări de stații online de pe HD Satelit.


Niciun comentariu despre subiectul „Peste 75 de milioane de receptoare DAB / DAB +, vândute în Europa și Asia-Pacific”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile