marți, 15 decembrie 2020

ANCOM primește acordul Comisiei Europene: piețele de gros corespunzătoare serviciilor de acces la internet la puncte fixe nu necesită intervenții de reglementare

În urma acordului primit din partea Comisiei Europene în cadrul procesului de consultare europeană, ANCOM a adoptat Poziția cu privire la revizuirea piețelor relevante  corespunzătoare serviciilor de acces local la puncte fixe și serviciilor de acces central la puncte fixe, pentru servicii destinate publicului larg, anunță autoritatea printr-un comunicat remis către hdsatelit.com.

Astfel, Autoritatea a decis că piața cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe se menține concurențială, nefiind necesară reglementarea piețelor de gros sus-menționate. Documentul de poziție a fost publicat pe pagina de internet a ANCOM, aici

Analiza de piață realizată de ANCOM

Documentul de Poziție adoptat de ANCOM este rezultatul unei analize de piață realizate cu scopul de a reevalua și, eventual, de a intensifica gradul de concurență pe piața cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe prin potențiale măsuri de reglementare impuse la nivelul piețelor de gros corespunzătoare. ANCOM derulează periodic astfel de analize pentru a asigura o concurență efectivă pe piețele serviciilor de comunicații electronice din România, care să genereze beneficii pentru utilizatorii finali.

Analiza a urmărit evoluțiile de pe piață în perioada 2015 – 2019 și a evidențiat că piața serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe se menține concurențială, în condițiile în care nu sunt impuse reglementări specifice pe niciuna dintre piețele de gros din amonte, utilizarea buclei locale fiind nesemnificativă în România. Astfel, concluzia ANCOM a fost că, în continuare, nu sunt necesare reglementări la nivelul pieței serviciilor de acces local la puncte fixe şi, respectiv, pieței serviciilor de acces central la puncte fixe destinate publicului larg.

Răspunsul Comisiei Europene

În urma procesului de consultare europeană, ANCOM a primit acordul Comisiei Europene pentru adoptarea măsurilor propuse în documentul de Poziție. 

De asemenea, Comisia Europeană a indicat ANCOM necesitatea monitorizării permanente a pieței cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă, pentru a interveni în materie de reglementare ex-ante, în cazul modificării semnificative a situației cu privire la definirea pieței și situației concurenței pe piață. 

Astfel, Autoritatea va urmări, printre alte aspecte, evoluția condițiilor de piață, în special în ceea ce privește segmentul serviciilor de acces la internet cu viteze de peste 100 Mbps. De asemenea, ANCOM va acorda o atenție deosebită modului în care vor evolua strategiile de stabilire a prețurilor la nivel geografic, a principalilor operatori, în vederea evaluării necesității definirii de piețe relevante sub-naționale și va monitoriza posibile modificări semnificative ale condițiilor de piață care ar putea necesita o definire mai detaliată a pieței produsului, în special referitor la capacitatea operatorilor de a concura efectiv cu RCS & RDS S.A. pe segmentele de servicii de acces la internet de viteze superioare. 

Poziția ANCOM cu privire la revizuirea piețelor relevante corespunzătoare serviciilor de acces local la puncte fixe și, respectiv, serviciilor de acces central la puncte fixe, pentru servicii destinate publicului larg a fost publicată pe pagina de internet a Autorității și poate fi accesată la adresa web menționată anterior. 


Niciun comentariu despre subiectul „ANCOM primește acordul Comisiei Europene: piețele de gros corespunzătoare serviciilor de acces la internet la puncte fixe nu necesită intervenții de reglementare”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile