luni, 14 martie 2022

Au fost stabilite tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea

ANCOM a adoptat astăzi, în urma discuțiilor purtate cu reprezentanții industriei în cadrul Consiliului Consultativ, decizia privind stabilirea tarifelor orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea. Stabilirea tarifelor orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea este o etapă importantă în concretizarea implementării prevederilor Legii Infrastructurii, constituind un reper esențial de luat în calcul în negocierea contractelor. Tarifele stabilite astăzi de ANCOM pot să contribuie, în special, la simplificarea negocierii între părți, dar și la stimularea dezvoltării rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructură fizică necesare susținerii acestora, anunță ANCOM printr-un comunicat remis către HD Satelit România.

Tarifele orientative stabilite de ANCOM


Astfel, pentru accesul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice la infrastructura fizică constând în stâlpii deținuți în proprietate, administrare ori concesiune de operatorii de distribuție a energiei electrice, au fost stabilite următoarele tarife orientative:

a) 2,05 lei/stâlp/cablu/lună, pentru stâlpii de susținere a liniilor electrice aeriene de joasă tensiune;

b) 3,51 lei/stâlp/cablu/lună, pentru stâlpii de susținere a liniilor electrice aeriene de medie tensiune;

c) 28,55 lei/km/cablu/lună, pentru stâlpii de susținere a liniilor electrice aeriene de înaltă tensiune.

Tariful orientativ stabilit pentru accesul furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice la infrastructura fizică constând în stâlpii deținuți în proprietate, administrare ori concesiune de operatorii serviciului public de transport local este de 7,44 lei/stâlp/cablu/lună. Tarifele stabilite nu conțin TVA și vor putea fi indexate anual cu rata inflației.

Modalitatea de stabilire a tarifelor


ANCOM a identificat principalii operatori de rețea care dețin în proprietate, administrare sau concesiune stâlpi care sunt/ar putea fi utilizați de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice pentru instalarea de rețele publice de comunicații electronice și a calculat tarife de acces pentru categoriile de operatori de rețea distribuitori de energie electrică, respectiv operatori ai serviciului public de transport local (troleibuz și/sau tramvai).

Tarifele orientative stabilite pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea au fost calculate luând în considerare principii şi metodologii de orientare pe costuri, conforme cu practica europeană în materia calculaţiei costurilor - principiul cauzalității costurilor, principiul obiectivităţii și principiul proporţionalităţii.

Au fost identificate costurile asociate furnizării serviciului de acces la infrastructură, luând în considerare atât investițiile din contribuții proprii efectuate pentru realizarea infrastructurii fizice care face obiectul accesului, cât și a celor suportate pentru furnizarea acestui acces, totodată fiind evaluat impactul accesului solicitat asupra planului de afaceri al operatorului de rețea și îmbunătățirile aduse infrastructurii fizice de către furnizorul de rețele de comunicații electronice, în măsura în care acestea aduc beneficii și operatorului de rețea, pentru fiecare dintre categoriile de operatori de rețea identificate.

Decizia va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.


Un comentariu despre subiectul „Au fost stabilite tarifele orientative pentru accesul la stâlpii operatorilor de rețea ”:
Bogdan

Mai rentabil este sa-ți pui cablurile pr stâlpii dr înaltă tensiune. Dacă primii sunt aplasati din 50 în 50 de metrii tariferele per kilometru sunt mult mai mari

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile