joi, 21 aprilie 2022

SUA a interzis testele cu rachete destinate distrugerii sateliților

Statele Unite ale Americii, China, India și Rusia au realizat deja astfel de teste de distrugere a sateliților folosind rachete. Toate aceste teste au generat resturi spațiale periculoase. Dintre aceste patru națiuni, Statele Unite este prima care a anunțat interzicerea testelor cu rachete destinate distrugerii sateliților.

Decizia face parte din strategia administrației Biden de a "promova activitati responsabile în spațiu". Vicepreședintele SUA Kamala Harris, care conduce Consiliul Național Spațial, a spus că astfel de teste sunt "nesăbuite".

Mai simplu spus, aceste teste sunt periculoase și nu le vom mai efectua. Aceste resturi reprezintă un risc pentru siguranța astronauților, a sateliților și a prezenței noastre comerciale în plină dezvoltare. Un singur rest spațial, de mărimea unei mingi de baschet, dar care se deplasează cu mii de km pe oră, va distruge un satelit la impactul cu acesta. Chiar și un rest mic cât un grăunte de nisip ar putea provoca daune grave”, a spus vicepreședintele SUA Kamala Harris într-un discurs la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California. 

Ea a spus că interzicerea testării rachetelor anti-satelit cu ascensiune directă (ASAT) va proteja sateliții de pe orbita joasă a Pământului și a îndemnat și alte națiuni să urmeze exemplul SUA.

În general, aceste teste pun în pericol sustenabilitatea pe termen lung a spațiului cosmic, precum și explorarea și utilizarea spațiului de către toate națiunile. De exemplu, dacă resturile se ciocnesc de sateliți funcționali, servicii vitale precum GPS-ul și de avertisment meteo ar putea fi în pericol.


Niciun comentariu despre subiectul „SUA a interzis testele cu rachete destinate distrugerii sateliților”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile