sâmbătă, 13 august 2022

Pozițiile Orange și Digi cu privire la principiul must-carry aplicabil la tv prin satelit (DTH), dezvăluite în cadrul ședinței CNA din 11 august 2022

În ședința CNA din 11 august 2022 au fost discutate două modificări de avize, unul al Orange România (care, conform reprezentaților CNA, a fost "în regulă", adică un aviz privind introducerea în grilă a televiziunii TVR Info) și unul al Orange România Communications (DTH) (care, conform reprezentaților CNA, nu ar respecta principiul must-carry în rețelele DTH, principiu intrat în vigoare de mai puțin de o lună pentru furnizorii de tv prin satelit - anterior, era aplicabil doar pentru cablu tv). De asemenea, a fost solicitată eliberarea unui aviz pentru relocarea stației de uplink a semnalului Orange România, care se mută din Franța în România.

Reprezentanții Orange au explicat că principul must-carry aplicabil pentru DTH generează "costuri mari care nu sunt legate de rețeaua noastră. Pentru a putea retransmite aceste programe, noi suntem nevoiți să închiriem spațiu pe satelit de la un terț cu care avem un contract. Este vorba despre un număr mare de canale, având în vedere că noi avem în grilă în jur de 150 de programe, deci 25% ar însemna aproximativ 40 de programe de retransmis pe baza principului must-carry. Deci am avea nevoie de un număr mare de transpondere, ceea ce se traduce într-o sumă foarte mare pentru compania noastră, sumă care nu a fost bugetată, aceasta obligație intervenind la mijlocul anului, fără ca noi sa fi fost vreodată consultați. Practic, în luna iulie ne-am trezit cu o lege care spune că de a doua zi, teoretic, operatorii de rețele DTH ar trebui să transmită aceste canale must-carry. În opinia noastră, aceste costuri sunt de fapt o condiționare financiară pentru că sunt niște costuri care nu sunt legate de programele si canelele pe care noi dorim sa le transmitem și pe care clienții noștri își doresc sa le vadă. O parte dintre canalele din lista must-carry au o audiență foarte mică, deci nu prezintă interes pentru marea majoritate a clienților noștri. Retransmiterea, așa cum spuneam mai înainte, presupune aceste costuri foarte mari, care ne fac să ne gândim la viabilitatea acestei activități din punct de vedere economic.

În al doilea rând, trebuie să aveți în vedere și faptul ca închirierea acestui spațiu pe satelit nu este operațiune care se rezolvă de pe azi pe mâine, sunt niște contracte comerciale care trebuie renegociate si upgradate, trebuie făcute o serie de operațiuni tehnice, deci am avea nevoie oricum de o perioadă îndelungată de timp.

În discuțiile de ieri pe care le-am avut cu reprezentanții CNA am încercat să găsim o soluție care să împace cumva toate părțile interesante. Nu am găsit altceva decât posibilitatea de a reveni către Parlament cu o scrisoare în care sa prezentăm aceste probleme cu care ne confruntăm și să solicităm împreună cu CNA, eliminarea acestei obligații din lege. Prin urmare, astăzi am revenit din nou în fața dvs. cu aceeași problemă și așteptam decizia dvs. oficială.

Noi avem cam 200.000 mii de clienți. În general, clienții pe DTH sunt în scădere, deoarece sunt costuri mari și de aceea încep să dispară furnizorii de astfel de servicii de pe piață. Concurența este unul dintre motivele pentru care clienții migrează dintr-o parte în alta, iar costurile foarte mari pe segmentul acesta spațial este un element care conduce la ieșirea de pe piața a multor furnizori de servicii DTH. Pe piața DTH din România mai sunt și cei de la Digi.

Nu se va întâmpla peste noapte si este un proces complicat, noi avem niște clienți pe care nu putem sa îi lăsăm baltă, sunt peste 200.000 oameni în situația acesta. Trebuie să găsim o soluție care să ne permită furnizarea în continuare a serviciilor, fără obligația de must-carry, un termen rezonabil în care fie încercăm să rezolvăm fie prin recursul la Parlament, fie printr-o altă metodă". 

Unii reprezentații CNA au explicat că poate o soluție mai buna ar fi o aplicare graduală, considerând că s-a omis o perioada tranzitorie pentru punerea în aplicare a unor astfel de măsuri, legiuitorul pierzând din vedere o astfel de perioada de etapizare. Unii membri CNA au sugerat verbal o perioadă tranzitorie de 6 luni. Însă reprezentații Orange au explicat:

"O perioadă de 6 luni nu ar fi de ajutor, deoarece avem contracte de conținut semnate pe o perioadă de doi sau trei ani. Toate aceste contracte vor trebui renegociate, deoarece vom fi nevoiți să scoatem anumite canale din grila noastră și să introducem altele, cele din must-carry. Nu putem invoca schimbarea legii ca forță majoră. Sunt sigur că si clienții noștri DTH, precum și cei ai altor operatori de pe piața vor fi văduviți de niște programe care să spunem că ar avea un conținut mai bun decât programele pe care ar trebui sa le introducem. Practic, nu vom mai avea clienți pentru serviciul de DTH, ușor, ușor, în anii următori, urmând să închidem aceste servicii. Nu va mai fi atractiv acest serviciu de DTH, care nu va putea fi niciodată la nivelul celui de cablu sau tv prin protocol IP, pentru că nu avem o bandă de transmisie atât de largă. În plus, cum am spus, numărul de clienți scade, iar noi ar trebui să achiziționăm noi si noi transpondere de satelit. Aici vorbim sute de mii de euro anual, chiar peste milion de euro. Nu știm dacă ne putem să ne angajăm ferm în acest moment că la sfârșitul perioadei respective, totul va fi așa cum prevede principiul must-carry. Vom face toate eforturile pentru a ajunge la o soluție cât mai bună pentru clienți și pentru noi. Dar încă nu avem un plan intern bătut in cuie. Practic, noi am venit cu o modificare de grilă pentru Orange Romania Communications si ne-am trezit cu acest blocaj peste care nu am putut să trecem".

În final, reprezentanții Orange au explicat: "Sunt costuri de 1 milion de euro anual, poate chiar mai mult, costul de închiriere al transponderelor care ne-ar trebui pentru canalele must-carry. Ne gândim serios dacă activitatea este viabila financiar si dacă continuăm acest business, dacă mai putem sa îl susținem. Sunt costuri mari la un număr mic de clienți, costuri fixe pe care le suportăm indiferent de numărul de clienți. Probabil vom renunța la posturi tv care nu sunt în must carry, dar au o audiență mai bună."

Prezenți online în ședința CNA, reprezentanții Digi au intervenit de asemenea, la solicitarea membrilor CNA, în privința principiului must-carry aplicabil pe DTH, explicând ca "DTH este complet diferit față de retransmisia prin cablu, în sensul că acolo nu deținem o rețea, ci închiriem un spațiu pe care îl folosim. Dacă se extinde principiul must-carry și la satelit, trebuie cumpărat un spațiu suplimentar, așa cum au spus și colegii de la Orange, care presupune costuri destul de mari. Pe lângă închirierea spațiului necesar pentru retransmisie, mai sunt și costurile pentru uplink-ul semnalului, deoarece semnalul trebuie sa ajungă la nivelul satelitului. Și aceste costuri sunt destul de mari. Având in vedere aceste condiționări tehnice sau financiare, conform articolul 82, ar fi trebuit suportate de către beneficiar, adică de radiodifuzorii din lista must-carry care doresc sa fie prezenți pe DTH".

Unii reprezentanți CNA au sugerat că Orange si Digi ar trebui să trimită toate aceste observații în scris, iar CNA le va analiza si va decide ce va face mai departe, probabil trimițând ulterior scrisori de atenționare cu un termen de intrare în legalitate. Însă Răsvan Popescu a explicat că de fapt prin noua legislație s-a eliminat o excepție, nu s-a introdus o excepție, aceea că principul must-carry nu se aplica până acum și la DTH. A fost propusă totuși o scrisoare de atenționare către toți posesorii de avize DTH prin care sa fie avertizați, desigur, având in vedere și ascultarea punctelor de vedere ale acestora si ale radio-difuzorilor.


17 comentarii despre subiectul „Pozițiile Orange și Digi cu privire la principiul must-carry aplicabil la tv prin satelit (DTH), dezvăluite în cadrul ședinței CNA din 11 august 2022”:
Anonim

de ce nu voteaza cei de la CNA ca lista must-carry sa fie si Free to Air ? sau macar sa fie pe un singur satelit

Anonim

DIGI și Orange sunt companii mari.
Dar ce vor face cei de la FreeSat?
Vor închide prăvălia în secunda doi.
Și Focus Sat va avea probleme foarte mari (chiar dacă are în spate Canal+).

Anonim

macar de ar fi vorba de posturi de calitate :(

Anonim

Când ești obligat sa retranmiti ceva, adică posturi fără audienta sau cu audienta mica, ori obligi acele posturi sa plătescă sa fie retransmise, ori aloci fonduri de la stat ca acele posturi sa fie retransmise. Orice frecventa digitala costa bani, cel puțin cu curentul care ocupă acel TP. Pe satelit, sumele sunt imense ca să creezi must carry acolo

Anonim

Sa nu pierdem din vedere că nu CNA a instituit aceste obligații must carry, ci Parlamentul României. CNA doar aplică legea, e obligat, nu are ce face. Cu siguranță nu aveau chef de o munca in plus, să își bată capul cu o activitate în plus și pentru DTH. Nu au nicio vină, ei sunt doar executanți.

Anonim

Sa nu uitam, ca cei din Parlament nu sunt specialiști în toate și ca CNA (ca orice comisie profesionistă) "trebuia" sa le spună ce costuri implica pentru operatori legea must carry care au votat-o. Legea este absurda rău de tot, ca post TV dacă vrei sa fii retransmis în must carry, plătești taxele cu transmisia pe interlan, satelit, iptv și abia atunci cablistul sau DTHul este obligat sa te retransmita. Multe posturi din must carry, sa fim serioși, nici regia de emisie nu se uita la ele, au emisiuni de tip buclă, retransmisie sa fie de 24 de ore

Cosmin

Anonim, CNA nu are atribuții legislative și nicio dreptul său obligația de a interveni în procesul legislativ. Trebuia să fie consultați, dar parlamentul nu a binevoit sa ii consulte, nici pe cei de la CNA, nici pe televiziuni, nici pe operatorii DTH. Nu le-au cerut opinia. Toți s-au trezit cu o lege aruncata în față și care trebuie aplicată.

Anonim

Pe mine ,ca simplu abonat la cablu TV legea lor o sa ma coste o "sigura" majorare din toamna a abonamentului de baza. Nu mai iau în calcul ca mi-au încărcat grila celmputin vreo 30 de posturi la care eu sigur nu am sa ma uit niciodată. Înțeleg treaba ca orice post nou are dreptul sa fie retransmis, dar măcar sa o facă pr banii lui nu sa oblige cablistii sau DTHul săi retransmita. Oricum sper ca legea sa pice în instanță, este total neprofesionista și este aiurea creată cine o citește ca jurist râde din start.

Anonim

Oricum legea o sa pice în instanță. Este absurda dtpdv și încalcă minimele norme de logică obligând cablistii și DTHul da bage niște posturi must cary care nici măcar costurile cu retranmisia nu și-o acoperă

Anonim

Posturile must carry ar trebui băgate intr-o extraoptiune, obligatorie pentru toți operatorii de cablu iptv și dth dar care se fie platita de abonați ca sa susțină acele posturi dacă vor sa le vadă. Dacă într-un an un procent minim de X la % din abonați nu se abonează la aceasta extraoptiune posturile respective sa dispară și sa apară alte posturi

Anonim

Aici trebuie găsit un echilibru, mai ales că în general programele din lista must-carry nu sunt la calitatea celor pentru care se plătește. De exemplu, pnonderea programelor must-carry din grilă să nu depășeasă 20 sau 40% sau 50%.

Horia

Este deja limită stabilită prin lege pentru introducerea in grila a televiziunilor din lista must carry, procentual, de 25%, in ordinea descrescătoare a audiențelor.

Anonim

Pt. Horia: Este ok atunci. Deși îmi face impresia că ponderea acestora în lista celor de la Digi este mai mare. Dar poate doar mi se pare, numărul canalelor de nișă fiind foarte mare se confundă ușor cu cele din must-carry.

Gabriel

Digi greșește ca mai tine în grila de baza digitală versiunile SD ale posturilor HD. Sa scoată brusc vreo 40 dr canale SD sa vedeți cum scăpăm instant de cel puțin 10 posturi must carry

Anonim

Gabriel, aici e vorba de satelit, nu e vorba de cablu tv. Digi nu are 40 dubluri SD / HD pe satelit.

Gabriel

Și pe satelit la fel, sa scoată 4 posturi SD care au versiuni HD și din start ați scăpat de un post must carry. Am ajuns sa avem grila plina cu clone SD ale unor HDuri și mai nou posturi must carry. Cine vrea sa le vadă este liber, dar statul sa finanțeze câteva frecvente pe satelit ca posturile alea sa emită acolo și cine vrea sa le vadă să-și ia o tigaie (parabola) la 20,30 lei de pe olx și cu orice TV serie noua ieftin sa vadă posturile alea pe satelit.

Anonim

Dublarea sau triplarea aceluiași canal se face ca urmare a existenței unei lățimi de bandă suficiente. Când aceasta va fi problematică, se va renunța și analogic și la SD acolo unde există variante HD.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile