miercuri, 9 noiembrie 2022

ANCOM actualizează reglementările dedicate persoanelor cu dizabilități

ANCOM anunță printr-un comunicat remis către HD Satelit Romania că supune consultării publice un proiect de decizie care actualizează măsurile de reglementare adresate persoanelor cu dizabilități, având în vedere schimbările legislative aduse de Legea nr.198/2022, prin care Codul european al comunicațiilor electronice a fost transpus în legislația națională.


Telefon mobil - Imagine realizată de HD Satelit România

În perioada 31 mai 2022 - 30 iunie 2022, ANCOM a supus unei consultări publice cu titlu preliminar un proiect de decizie ce viza măsurile adresate utilizatorilor cu dizabilități, proces derulat exclusiv cu caracter informativ ținând cont de faptul că, la data lansării consultării, Legea nr. 198/2022 se afla în faza finală a procedurii parlamentare de adoptare. Așadar, pentru a asigura un nivel ridicat de transparență cu privire la măsurile propuse de ANCOM, precum și o perioadă mai lungă de consultare a intențiilor Autorității în acest domeniu de activitate, a fost solicitată opinia părților interesate cu privire la acest proiect de decizie.

Proiectul de decizie propune o serie de măsuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilități în scopul asigurării unui nivel optim de acces al acestora la serviciile de comunicații electronice, precum și a unui nivel ridicat de informare prin modalități concrete care să răspundă nevoilor acestora.

Măsuri privind accesul la servicii de comunicații electronice


Luând în considerare necesitatea adaptării pachetelor tarifare existente pe piață la specificul de consum al persoanelor cu dizabilități vizuale, respectiv auditive și/sau de vorbire, Autoritatea propune două configurații de pachete de servicii ce conțin un nivel minim de unități de consum, la tarife maxime recomandate a fi percepute de către furnizori.

Astfel, pentru utilizatorii finali cu dizabilități auditive și/sau de vorbire, ANCOM propune punerea la dispoziție a pachetelor de servicii mobile care să conțină un număr nelimitat de SMS-uri utilizabile în rețeaua proprie și 300 de SMS-uri utilizabile în rețelele naționale, la un tarif recomandat de 4 euro/lună, inclusiv TVA, și, la cererea utilizatorului, un volum de date de 5 GB, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA, tariful total recomandat al pachetului fiind de 6 euro/lună, inclusiv TVA.

Pentru utilizatorii finali cu dizabilități vizuale, se propune configurarea pachetelor de servicii mobile care să conțină 2.000 de minute utilizabile în rețeaua proprie și 500 de minute utilizabile în rețelele naționale, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA, și, la cererea utilizatorului, un volum de date de 5 GB, la un tarif recomandat de 2 euro/lună, inclusiv TVA, tariful total recomandat al pachetului fiind de 4 euro/lună, inclusiv TVA.

Măsuri de informare


La solicitarea utilizatorilor finali cu dizabilități, furnizorii sunt obligați să pună la dispoziția acestora materiale informative într-un format accesibil și relevant pentru persoanele cu dizabilități, în care sunt prezentate, în mod clar, funcțiile și modul în care echipamentele terminale pot răspunde nevoilor acestora.

Pentru a maximiza posibilitatea utilizatorilor finali cu dizabilități de a utiliza serviciile de comunicații electronice destinate publicului, furnizorii vor trebui să pună la dispoziția acestora o serie de informații minimale referitoare la serviciile oferite, prin intermediul unor modalități specifice, adaptate nevoilor acestor utilizatori.

Procesul de consultare publică


Proiectul de decizie poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 09.12.2022, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr. 2, sector 3, Bucureşti), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.ro.


Niciun comentariu despre subiectul „ANCOM actualizează reglementările dedicate persoanelor cu dizabilități”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile