luni, 9 ianuarie 2023

A fost semnată una dintre cele mai semnificative tranzacții din istoria telecomunicațiilor maghiare: vânzarea Vodafone Ungaria

Antenna Hungária Zrt., o subsidiară a 4iG Nyrt (compania care a achiziționat și Digi Ungaria), Corvinus International Investment Zrt. („Corvinus”), reprezentând statul maghiar, precum și Vodafone Europe BV au semnat contractul de vânzare-cumpărare a tuturor (100%) acțiunilor Vodafone Magyarország Zrt. („Vodafone Ungaria”). Părțile au determinat valoarea companiei la 660 de miliarde HUF (forinți maghiari), reprezentând la cursul de astăzi peste 1,664 miliarde euro.

Sediu de birouri 4iG - Imagine remisă in comunicat pentru publicare pe HD Satelit România

Finalizarea din puncte de vedre financiar a tranzacției este preconizată pentru 31 ianuarie 2023. Astfel, 4iG Nyrt achiziționează un pachet de 51%, iar statul maghiar achiziționează un pachet de 49% din Vodafone Ungaria, a doua companie de telecomunicații ca mărime de pe piața maghiară. Tranzacția va permite Grupului 4iG să-și consolideze rolul de operator convergent.

Părțile au semnat acordul de vânzare-cumpărare, care va finaliza cu succes achiziția Vodafone Ungaria. 4iG Group și Corvinus au convenit cu Vodafone Europe BV asupra termenilor tranzacției. Părțile au convenit asupra unei valori de 660 de miliarde HUF, care reprezintă de 7,1 ori EBITDA al companiei țintă pentru exercițiul financiar care s-a încheiat la 31 martie 2022. 

În conformitate cu termenii acordului, 4iG, în calitate de investitor, va achiziționa (prin filiala sa Antenna Hungária) un pachet de control de 51% din Vodafone Ungaria, în timp ce statul maghiar va dobândi un pachet indirect de 49%. 

Tranzacția este de așteptat să se finalizeze pe 31 ianuarie 2023, după plata prețului de achiziție. J.P. Morgan SE, una dintre cele mai mari bănci de investiții din lume, a ajutat la pregătirea finanțării și a acționat ca și consilier financiar pentru 4iG. Consilieri internaționali precum CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang, EY Hungary, Deloitte, Omnitele și consultantul de strategie globală Arthur D. Little au fost implicați în analize foarte detaliate și în pregătirea și dezvoltarea aspectelor legale, de evaluare și tehnice ale tranzacției.

Tranzacția, anunțată la Bursa de Valori din Budapesta, este de o importanță deosebită în istoria telecomunicațiilor maghiare. Pe lângă faptul că este una dintre cele mai mari achiziții, grupul național creat prin fuziunea portofoliilor de telecomunicații fixe și mobile ale 4iG și Vodafone Ungaria va oferi servicii pe piața în numeroase zone de servicii și își va consolida rolul de furnizor de servicii de telecomunicații convergente.

Achiziția Vodafone Ungaria deschide un nou capitol pentru piața maghiară de telecomunicații. Este primul grup de info-comunicații, în aproape treizeci de ani, care poate funcționa ca operator convergent deținut în mod majoritar de maghiari. Cooperarea strategică dintre statul maghiar și 4iG în această tranzacție va transforma piața, va îmbunătăți competitivitatea și va accelera transformarea digitală a economiei”, a precizat Gellért Jászai, președintele 4iG Nyrt. 

Conform sondajului Umlaut din 2022, Vodafone este cea mai importantă rețea mobilă din Ungaria în ceea ce privește fiabilitatea vocii și a datelor, cu 800.000 de clienți de linie fixă și 3 milioane de clienți de telefonie mobilă, se mai precizează în comunicat. 

Prin această tranzacție, 4iG și statul maghiar vor achiziționa și frecvențele mobile ale Vodafone Ungaria, echipamentele active de transmisie radio, antenele și rețeaua de cabluri, o parte din spațiile exterioare de depozitare, precum și conexiunile și rețeaua optică care deservește antenele. 

"Achiziția Vodafone Ungaria ar putea remodela semnificativ echilibrul pe piața din Ungaria, iar soluțiile de ultimă generație și tehnologiile inovatoare vor permite Grupului 4iG să joace un rol de lider în transformarea digitală a economiei maghiare. După încheierea tranzacției, portofoliul combinat al 4iG Group (DigiMobil) și Vodafone va fi al doilea ca mărime pe piața serviciilor de voce și internet mobil, care este cea mai importantă din punct de vedere a obținerii de venituri. Datorită achiziției, 4iG își asigură poziția de lider de piață în serviciile de internet fixe și va deveni lider de piață și pe piața de servicii tv cu plată. Potrivit calculelor preliminare, companiile de telecomunicații deținute de grupul 4iG vor avea un total de 7,6 milioane RGU (unități generatoare de venituri) în Ungaria, după finalizarea achiziției", se mai precizează în comunicat.

Logo 4iG - Imagine remisă in comunicat pentru publicare pe HD Satelit România


Vodafone Magyarország Zrt.

Vodafone Ungaria are una dintre cele mai avansate infrastructuri digitale ca operator de telefonie fixă, mobila, internet și televiziune prin cablu din Ungaria. Soluțiile de afaceri ale companiei oferă o gamă largă de servicii de digitalizare întreprinderilor și sectoarelor guvernamentale în domeniile soluțiilor de rețele de date, centrelor de date virtuale și tehnologiilor IoT. Vodafone a fost prima companie din Ungaria care a oferit servicii 5G abonaților săi, iar serviciul mobil de ultimă generație al companiei se extinde continuu la nivel național, cu sute de stații de bază în Budapesta și regiunea Balaton. Vodafone este al doilea cel mai mare jucător de pe piața maghiară în ceea ce privește procentul de abonați, deservind peste 3,8 milioane de abonați rezidențiali și de afaceri (3 milioane la telefonie mobilă, 800.000 de abonați la servicii fixe), cu peste 5 milioane de abonamente generatoare de venituri (RGU - Revenue Generating Units, 3 milioane de dispozitive mobile, 700.000 tv, 700.000 de internet bandă largă, 600.000 de voce fixă) din iulie 2022. În anul financiar 2021-2022, Vodafone Ungaria a avut venituri IFRS de 278 miliarde HUF și EBITDA de peste 93 miliarde HUF. Compania are peste 3.000 de angajați. Website-ul companiei este www.vodafone.hu.

4iG Nyrt.

4iG Nyrt., o companie deținută majoritar de maghiari, cu sediul în Budapesta, Ungaria, și este liderul grupului de telecomunicații și IT din Ungaria și regiunea Balcanilor de Vest. Abordarea inovatoare a companiei, listată la Bursa de Valori din Budapesta, precum și poziția sa de lider în integrarea sistemelor IT din Ungaria fac din acest grup un furnizor de top de servicii rezidențiale și de afaceri, cu un rol foarte important în transformarea digitală a regiunii. Strategia de expansiune dinamică a 4iG l-a transformat într-un jucător cheie pe piețele de telecomunicații din Ungaria și Balcanii de Vest. Grupul își extinde continuu serviciile, expertiza și portofoliul, pentru a se adapta schimbărilor și nevoilor piețelor de telecomunicații și IT. Grupul 4iG are în prezent aproape 6.000 de angajați. Website-ul companiei este www.4ig.hu/home

Corvinus International Investment Zrt.

Corvinus International Investment Zrt. (Corvinus Zrt.) este o companie de administrare a investițiilor, deținută în totalitate de statul maghiar. Scopul companiei este de a menține și de a dezvolta activele naționale, dar și de administra proprietatea statului în sectoare economice de importanță strategică. Contribuie la dezvoltarea economică a Ungariei, atât prin realizarea de investiții strategice și financiare, cât și prin supravegherea funcționării eficiente a companiilor din portofoliu. Website-ul companiei este www.corvinus.hu.

UPDATE 31 ianuarie 2023: La 31 ianuarie 2023, achiziția companiei Vodafone Hungary Telecommunications Zrt. (Vodafone Ungaria) a fost finalizată, după plata prețului de achiziție, se anunță printr-un comunicat remis către HD Satelit România.


Niciun comentariu despre subiectul „A fost semnată una dintre cele mai semnificative tranzacții din istoria telecomunicațiilor maghiare: vânzarea Vodafone Ungaria”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile